Lemezismertetők

DREYELANDS – Rooms Of Revelation

Kiadó: Lion Music

Weboldal: www.dreyelands.com

Kiadás éve: 2010

Stílus: Progressive Metal

 

 

 

Egy szerb/magyar kooperációt rejt ez a nyolc évvel ezelőtt alakult banda. Jobban mondva a zenekar egy ötöde szerb (Nikola Mijic énekes), három ötöde magyar (Horváth András gitáros, Springer „Clinsmann” Gergely basszusgitáros illetve Nagy György session billentyűs, a lemezt Kas „Kazó Zoltán billentyűzte fel) a zenekar dobosa, pedig afrikai-magyar származású (Omar Gassama). Ez a „nemzetközi” társulat egy zseniális progresszív metal lemezt készített, amely a stílus fanatikusainál minden bizonnyal az idei év (egyik) leghallgatottabb, legkedveltebb kiadványai között szerepel majd. Az, hogy progresszív kevés, mivel a progresszív hatásokon kívül a „80-as évek dallamos, AOR csapatainak illetve a mai, modern, súlyos power bandák hatása egyaránt fellelhető, kevés ’70-es évekbeli hangulattal nyakon öntve. Az eddig egy demóval (2003) és a Can”t Hide Away Ep-vel (2007) rendelkező csapat idei bemutatkozása egy kilenc tételre osztott konceptlemez. Megmondom őszintén, nem néztem utána a történetnek, nem tudom miről szól a sztori, egy biztos, a zene zseniális, magával ragadó.

Már a nyitó Enteringben benne foglaltatnak a fentebb leírtak: súlyos, modern alapok, riffek, progresszív „kalandozások”, váltások, varázslatos billentyűk. Az ajtónyitással, léptekkel befejeződő tétel után nyerünk bebocsátást a lassú, alapvetően ballada jellegű, Whitesnake ízű első szobába, azaz a Room 1 – Seek For Salvationbe. Feltételezem innen indul a történet. A lassú darab után újra egy súlyosabb, összetett dal jön, a Room 2 – Can”t Hide Away, amely fogós dallamaival hamar befészkeli magát az ember hallójárataiba. Egy komplexebb Europe-ot illetve Whitesnake-et idéző tétellel folytatódik az anyag, a Room 3 – Pretending képében. Súlyos alapokra és riffekre építkezik a Room 4 – Fragments ’70-es éveket idéző billentyűjátékkal, parádés basszusfutamokkal és csipetnyi mechanikus, már-már ipari hatással megspékelve. Megjegyezhető dallamaival hódít a ’80-as évek dallamos metal bandák hatásait magán viselő Room 5 – Way To You, melyből ugyanakkor nem hiányoznak a súlyos, modern riffek, ritmusok és parádés billentyűszőnyegek sem.

Keleties, arabos hangulatot (a billentyűknek köszönhetően) idéz a Room 6 – Blossoms Of Decay eleje, majd menetrendszerűen megérkeznek a súlyos, mechanikus, szaggatott riffek, a dallamok, sőt egy kevés gót hangulat is érződik a tételen. A Room 7 – Vain átkötő szerepet tölt be, amely után a -a többi dalhoz viszonyítva- nyomasztó Room 8 – Leaving Grace-szel ér véget a lemez. Színesítendő a korongot vendégzenészek is közreműködtek, felbukkantak az anyag feljátszása során: Horváth Anita és Horváth Flóra hegedűn, Hegyaljai-Boros Zoltán és Somfai Gábor brácsán, Bartanyi Réka nagybőgő, valamint Helecz Dániel csellón.

A zenészek teljesítményét nem kell külön-külön méltatnom, elemeznem, mindenki parádésan teljesít, szó sincs magamutogatásról vagy önmagunknak zenélésről, egy az egyben kiszolgálják a progresszív hívők igényét. Nem viszik túlzásba a komplexitást (a kilenc tétel 52 perc játékidőt tesz ki), fontos szerep jut a dallamoknak, tehát a könnyű befogadhatóság valószínűleg célkitűzésként szerepelt a muzsikusok előtt. Azt feltétlenül meg kell jegyeznem, hogy Nikola Mijic erős, férfias hanggal, nagy hangterjedelemmel rendelkezik, torkába David Coverdale és Tony Martin hangszálait is beültet(het)ték, ennek értelmében a zene a Tyr/Headless Cross korszakos Black Sabbath munkásságából is merít. Az erős hangzás a lemez koronája, a megszólalásra szavunk sem lehet. Véleményem szerint mindenképpen számolni kell a Dreyelands-el a jövőben, a fanatikusok újabb kedvencet avathatnak. Remélem sikerül nekik az áttörés, megérdemelnék.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Entering
2. Room 1 – Seek For Salvation
3. Room 2 – Can”t Hide Away
4. Room 3 – Pretending
5. Room 4 – Fragments
6. Room 5 – Way To You
7. Room 6 – Blossoms Of Decay
8. Room 7 – Vain
9. Room 8 – Leaving Grace

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Megjelent a Dreyelands zenekar ‘Anger’ című dala – Előrendelhető a ‘Stages’

KMZ

Dreyelands – Stages – új lemez májusban!

KMZ

Dreyelands a Fates Warning előtt

KMZ

Forgass klipet a Dreyelandsnek, a japánokért! – FlashMob a Rockmaratonon

KMZ

Queensrÿche, Dreyelands – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Dreyelands Interjú

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek