Lemezismertetők

DRUDKH – Estrangement (Відчуженість)

Kiadó: Supernal Music

Weboldal: myspace.com/drudkhband

Kiadás éve: 2007

Stílus: Atmospheric / Folk Black Metal

 

 

 

 

Az “ukrán black metal” szót meghallva első körben nekem mindig két banda neve villan az agyamba: az ambient hatásokkal tűzdelt Hate Forest és a természetközeliséggel, (szláv) pogány mitológiákkal foglalkozó Drudkh. Mindkét bandát ugyanaz a Roman Saenko vezeti: a Hate Forest feloszlását követően a Drudkh mint az énekes fő projektje működik tovább. A banda legfrissebb kiadványa, az Estrangement, számomra különösebb meglepetést nem tartogatott. Bevallom őszintén, én kicsit elnyűttnek érzem már a természettel, az ó-idők teremtményeivel vagy a pogány múlttal foglalkozó bandák zenéjét: kismillió tucatblack banda alakult az utóbbi 10 évben, amelyek nagyobbik része hősromantikus módon saját népe ősi történeteit próbálja feldolgozni folkos elemek zenébe vitelével. A Bathory vagy a relatíve fiatalabb Graveland, Taake, Kampfar (vagy az orosz Kroda) után nem hiszem, hogy lehetne még újat hozni a pogány vonalas muzsikába: ezzel szemben a Drudkhnak sikerült. Akusztikus gitárral dolgozó melodikus zenéjük pillanatok alatt megfogott, amikor először hallgattam bele a banda játékába.

A Burzumtól ismerős melankólia itt a természeti ciklikusságot, vagy éppen nyomott hangulatot sugárzó légkörével vegyülve egészen érdekes összhatást kelt. A 2004-es Autumn Aurora azt hiszem a banda legjobb munkájaként méltán nevezhető az atmoszférikus black metal egyik legjobb lemezének: a 2007-es Estrangement a tisztán akusztikus, folkos Songs Of Grief And Solitude után ismét visszaviszi a bandát az Autumn Aurora által kitaposott irányba. Az albumra négy szám került: az első egy egészen érdekes, néhány másodperces intróval indul, ahol csivitelő sirályok hangja alá egy rekedtes férfihang lett vágva, aki rövid ukrán szövegelés után elindítja a szám nagyon erősen atmoszférikus zenéjét. Amikor először meghallgattam a majdnem 11 perces tételt, nekem lelki szemeim előtt azon nyomban egy fából készült forgó kerék sejlett fel: a szám olyan, mintha a nyers dinamizmus, változékonyság öltözött volna zenei köntösbe. Ezt a hatást csak méginkább felerősíti a következő szám lassú, fájó, elveszettséget sugárzó valója. A harmadik tétel jóval gyorsabb, ez emlékeztet engem a Drudkh korábbi lemezeire, így nekem a legjobban ez nyerte el a tetszésem. Ami nekem viszont kifejezetten nem tetszett, az az utolsó szám gitárbőgető, magasan szólózó zenei vonala: nem értem, hogyan kerülhetett a zenébe egy, számomra inkább heavy-s érzetű riffsorozat… azt hiszem az ilyesmit sürgősen száműzni kellene a Drudkhból.

Úgy hallottam, hogy a banda szintén 2007-es kislemeze, az Anti-Urban nagyon nem hozta meg a hozzá fűzött reményeket: ugyan nekem még nem sikerült beszereznem azt a lemezt, de bátran állíthatom, hogy az Estrangement egy relatíve jó albumra sikeredett. Én mondjuk jobban szerettem a Drudkh korai korszakát, amikor több billentyűs hangszer került a zenébe, de ez nem von le sokat az új lemez értékéből: ami kifogásolandó, az a Drudkh megváltozott szerepével kapcsolatos. Mint sok más, “befutott” banda, a Drudkh is elkezdett elmozdulni egy olyan populáris irányba, ami a zene hitelességének, ezáltal sok fan szerint az élvezhetőség rovására megy: az underground szcénára jellemző zeneiség a banda életének előrehaladtával egyre inkább kikopott, mostanra egészen kevés maradt meg ebből. Az új lemez talán mérsékelte az elmozdulás mértékét, de sajnos továbbra is ott mocorog a levegőben a mainstream-szag. Remélem a következő lemezzel más irányba vált a banda, mert a még színvonalasnak mondható Estrangement folytatásaként nem tudok elképzelni egy 7 pont felett értékelendő albumot.

Tracklist:

1. Solitary Endless Path (Самiтня нескiнченна тропа)
2. Skies at Our Feet (Небо у наших нiг)
3. Where Horizons End (Там, де закiнчуються обрiї)
4. Only the Wind Remembers My Name (Тільки вітер пам’ятає моє iм’я)

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Drudkh / Hades Almighty split ‘One Who Talks With The Fog / Pyre Era, Black!’ streaming

KMZ

Drudkh – “Cursed Sons II” dalpremier

KMZ

Drudkh – Bejelentik új albumukat

KMZ

DRUDKH – Eastern Frontier In Flames

Menegroth

Hot News: Drudkh premiere new song!

KMZ

Hot News: Drudkh release rarities-CD!

KMZ

Hot News: Drudkh & Winterfylleth announce limited split-EP!

KMZ

DRUDKH – Eternal Turn of the Wheel

Menegroth

Hot News: Season of Mist news: Saint Vitus, Drudkh, Ghost Brigade, Minushuman

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Sólstafir, Kells, Dodecahedron, Drudkh, Ghost Brigade

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Terrorizer – Drudkh – Nothnegal – Morbid Angel Remix – Ava Inferi – Otargos

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Drudkh – Deströyer 666 – Cynic – Kells – Nothnegal

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek