Lemezismertetők

DSD – The Growing Spirit MCD

Kiadó:

Weboldal: www.damnedspirits.com

Kiadás éve: 2006

Stílus: Melodic / Atmospheric  Black / Doom

 

 

 

 

A zenekar Damned Spirit Dance, azaz „Átkozott lelkek tánca” néven alakult 2002 februárjában Sinox (ének) és Corun (gitár, vokál) kezdeményezése révén. Hamarosan csatlakozott az együtteshez Sacrun billentyűs és Vyrn gitáros, akik négyen azóta a zenekar magja és a zenei alapok létrehozói szerepében vesznek részt a banda életében. A zenekar 2006 tavaszán az „egyszerűség kedvéért” véglegesen „DSD”-re változtatta nevét.
A „The growing spirirt” szép külsővel és igényes promóciós leírással érkezett. A zenéjükben egy jó pár műfaj erősen keveredik.

Alapzenéjük esetén atmoszférikus black metalra kell gondolni, amiben éppúgy annyira ott van a gonosz és a félelem, mint a dallamosodás és a finomság is. Az első track kimondottan jó kezdés, nekem legalább is tetszik. Erőteljes hangon éneklik, hogy „Angels’ night! Satan’s light” majd eléggé felgyorsul a zene és kissé kásás, károgós ének követi. Kicsit később lelassul és szelídebb lesz zene, így hallhatjuk a szép dallamos hangot is, amelyben egy-egy megkapó szólam is megrejtőzik a háttérben. Itt teljesen simogatóan hat a zene, szinte majdhogynem heavy doom metalnak érezzük. Majd bevetik a szintijüket is, egyszerű érdekes témával, aztán újra belekezdenek az őrlésbe, ami igencsak hasonlít egy dallamos black metalhoz, gyűlölet és hatalom! Zárásként, pedig egy finom billentyűtéma csendesíti le a hallgatókat. A „Damned” egy ismét dallamos résszel és fényérzettel kezdődik. Ez inkább egy középtempós melodikusabb, mesés álomdal.

Kicsit unalmasabb is, mint az előző számuk. Mindenesetre itt is ugyanúgy megvan az a szép harmónia, ami körülveszi a „DSD” zenéjét. Az utolsó címadó számuk már megint egy jobban sikerült kompozíció. Amikor felgyorsul a zene és belevisznek szintit, valamint többféle énekhangot kórussal, akkor kifejezetten lelkesítő és magasztaló élményben lehet részünk. A károgó, hörgő hangot kicsit unalmasnak találom, a tiszta ének egészen jó. A zene is egész jó, csak talán a hangzáson van mit javítani, de ezekkel az apró hibákkal együtt is egy igen erős közepes sötét fénnyel ismerkedhetünk meg.

Tracklist:

1. Disorganic orgasm
2. Damned
3. The growing spirit

Pontszám: 7.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek