Lemezismertetők

DUR DABLA – Envor an Avel

Kiadó:

Weboldal: durdablaofficial.bandcamp.com

Kiadás éve: 2016

Stílus: Celtic Folk Metal

Brief Sum: Although Dur Dabla, a Breton folk metal band from Brest, France was created in 2007, their debut full-length album was released only in December, 2016. Eñvor an Avel is not the most unique folk/Celtic metal material but it has its strong point: the folk themes and melodies are catchy and pleasant. However it also has its weakness: the metal section, including the vocals sound quite weak, quite “old-school”. With a better sound quality this LP would deserve a bigger score.

 

A kelta metalon belül mindig egy külön szegmenst képviseltek a breton csapatok. Egyrészt minthogy a franciaországi Bretagne régió ősi kelta népcsoportjának fiai, sokkal közelebb áll hozzájuk az eredeti kelta kultúra, mint sok más e műfajt művelő bandához – legyen az más francia régióból vagy Európa, netalántán a világ más szegletéből származó (kivétel persze a Brit-szigetek peremvidékei, Írország, Skócia, Wales, Man és Cornwall). Ebből fakadóan a folklór mellett a breton nyelv is gyakran megjelenik e bandák dalaiban. A másik ilyen pont viszont a black metal hatása, bár ez talán nem is annyira breton kelta metalos sajátosság, inkább franciaországi kelta metalos jellemző (elég pl. a kultikus Bran Barr-ra gondolni).

E zenekarok közé tartozik a Dur Dabla is Brestből. A 2007 óta létező hetesfogat egészen tavalyig váratott egy nagylemez kiadására, de korábban sem esett túlzásba: 2010-ben jött ki egy demójuk, majd 2012-ben kiadtak egy hosszabb anyagot, az 5 rendes dalt és 4 instrumentális tételt tartalmazó Spered ar broioù kozh-t, melyet azonban csak EP-nek tituláltak. 2016 végén azonban saját kiadásban megérkezett az Eñvor an Avel című 12 dalos, 52 perces nagylemez is.

Miből is áll a hét breton muzsikája? Egyrészt van egy klasszikus népi szekció, értelemszerűen keltás dallamok csendülnek fel harmonikán, mandolinon, hárfán, furulyákon és bodhránon. A furulyák ugyan kicsit élesen szólnak, de általánosságban rendben van a hangzásuk, a témák jók, kellemesek és javarészt vidám hangulatúak. Ezzel ellentétben az amúgy nem blackes jellegű, hanem klasszikus folk metalos dallamokkal és témákkal operáló metalszekció hangzása elég gyenge. A dobok, főleg a cinek csak csörömpölnek, a gitárok még relatíve tisztán kivehetőek, a basszus viszont nem nagyon hallatszik. Míg ezek a stúdió vélhető házibarkács minőségére írható problémák, a karcos, hörgős vokálok inkább olyanok, mintha szándékosan lettek volna old-school hangzásúra keverve. Itt tehát nem valódi folk black metalról van szó, a blackes beütés (az énekstílust leszámítva) inkább a hangzásban jön elő, részben talán szándékosan, de a hangszeres részekre így is komolyan ráférne egy profibb stúdiómunka.

Ha a hangzástól eltekintünk, egy korrekt, de eléggé tipikus kelta folk metal muzsikáról van szó, kevés egyediséggel. A zene lényegében klasszikus folk metal sablonokra épít, többségében a népi hangszerek viszik a fő dallamot, esetenként a gitár is szólózik, nincsenek komoly megfejtések, meglepő témák, riffek vagy épp kiállások. A szövegek pedig hősi csatákról és ősi istenekről, mondabeli karakterekről szólnak, ráadásul egy francia-breton dalt leszámítva angol nyelven a breton címek ellenére. A borító és booklet sem extra, bár szép, kézzel készített festményekből és rajzokból áll össze. Egyébként mintái és színei okán sötétebb atmoszférájú anyagra számít az ember, ha előbb a fizikai CD kerül a kezébe.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Pa oa aet an avel kornôg
2. Talu medd
3. Ar c’hannerezed noz
4. Beneath the Waves
5. After the Battle of Aughrim
6. Job and Laur
7. Bec’h deï!
8. The Seer’s Words
9. Toul ar chistr
10. Death Rather than Stains
11. On the Wailing Sea
12. Eñvor an avel

Pontszám: 6.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek