Lemezismertetők

DVALIN – Aus Dem Schatten

Kiadó: NoiseArt Records

Weboldal: www.dvalin-band.com

Kiadás éve: 2016

Stílus: Progressive Folk Metal

Brief Sum: Dvalin is a young folk/pagan/viking metal band from Franconia, Germany. Their debut album, Aus dem Schatten was released in January via NoiseArt Records. I was looking forward to hear this longplayer as the Germans use medieval instruments like bagpipes, hurdy-gurdy and shawm and heavily influenced by nordic melodeath metal – it’s a really promising combination. All in all, their music is not bad but way too experimental – they try to crush everything into each track: folkish grooves, deathish grinds, syncopated riffs, acoustic/epic interludes, psychedelic solos, fast humppas, etc. And this makes their music rather chaotic… They should find the balance among these elements – sometimes less is more.

 

A promóciós szövegek általában igencsak túlzóak és a kritikus hallgató fenntartásokkal kezeli őket, de azért elő-előfordul, hogy a szenzációhajhász reklámszövegeknek van alapja. Én ebben reménykedtem a német Dvalin kapcsán is, hiszen a „pogány metal új reménységei”-ként lettek beharangozva és erre látszólag minden potenciáljuk meg is volt. Klasszikus viking és pogány metalos témát kevernek modernebb hangzású melodikus death metallal és az alapfelállás mellé középkori hangszereket is felsorakoztat két tag – ebből sok jó sülhetne ki, de sajnos nem így történt.

Na persze nem mondom, hogy rossz lenne az év elején megjelent Aus dem Schatten debütkorong, de sokkal jobb is lehetett volna. A würzburgi germánok hetesfogata egyébként 2010-ben született meg és 2014-ben egy promóciós EP-t adtak ki, ezt követően pedig leszerződtek a nemzetközi NoiseArt Records-hoz, akiknél 2016. január 8-án kijött az első nagylemez, mely az EP három dalát is tartalmazza.

Dvalin a germán mitológia egyik törpéje, így sejthető, hogy a dalszövegek, melyek egy angol kivételével mind németül íródtak, az északi pogányság történeteit idézik fel – nem túl jól érthető és eléggé jellegtelen mélyebb hörgéssel és erősen blackes károgással. Bár néhány gitártéma kifejezetten odacsapós és újító, összességében a zene tipikus melodeath alapú viking metal, benne minden jól ismert stílusjeggyel: epikus átvezetőkkel, menetelős témákkal, rohamozós zúzdákkal, galoppokkal, lazább folkos pörgésekkel. A dalszerkezetek ráadásul elég eklektikusak, mozgalmasak és kísérletezősek, de nem a jó értelemben: a fentiek egy dalon belül is gyorsan váltják egymást, így a sablonelemek mellett az igazán jó részek nem tudnak kibontakozni (erre már a nyitó Redeemed by Oblivion is jó példa). Ráadásul az experimentális részek nem izgalmasabbá, hanem kaotikussá teszik a nótákat. Sajnos az akusztikus hangszereken játszott dallamok sem térnek el ettől, ráadásul a tekerő, duda és középkori síp elég tipikusan hozzák a németeknél oly divatos középkori metal világát, bár jelentős részben nem autentikus melódiákról van szó. Mindez azzal jár, hogy igen kevés a megjegyezhető, fogós pillanat, pedig a 10 tétel jó párszor megjárta a lejátszómat. Persze vannak headbangelésre késztető részek, eltalált tördelések, kellemes duda- és tekerődallamok (pl. Zwergenvolk), de semmi igazán extra vagy izgalmas. A legkiegyensúlyozottabb nóta még talán a záró Unter den Eichen, ahol ugyan szintén sok a váltás, de legalább nem minden váltás  hoz be egy-egy újabb stílusjegyet, dallamot és/vagy tempót.

Összességében sokkal többet vártam egy ilyen felállástól, messze több lehetőség van bennük, mint amit ezen a lemezen nyújtanak. Szinte nem is értem, miért kaptak nemzetközi lemezszerződést ők, miközben sok-sok legalább ilyen jó folk/pogány metal banda tengődik az ismeretlenség homályában (hazánkban is). Remélem, hogy a következő anyagukon visszavesznek e kísérletezgetős, „mindent rakjunk bele egy ötperces dalba (és ezt játsszuk el tíz alkalommal)” hozzáállásból. Emellett talán nem ártana, ha a népi témák és a vokálok is kapnának egy egyedibb színt. Igen nehéz értékelni ezt a korongot, hiszen alapvetően nincs vele komoly gond, a műfaj stílusjegyeivel jól gazdálkodnak a frankóniai srácok és egyéni ízeket is felsorakoztatnak, csak épp az én elvárásaimmal nagyon nem találkozik az, amit e lemezen produkálnak.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Das Heer aus der Tiefe
2. Redeemed by Oblivion
3. Omen (Part I)
4. Schöpfer des Nichts
5. Ostara
6. Zwergenvolk
7. Schrecken des Waldes
8. Skaldenfest
9. Omen (Part II)
10. Unter den Eichen

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek