Lemezismertetők

E-AN-NA – Jiana EP

Kiadó: Art of the Night Prod. / SoundAge Prod.

Weboldal: facebook.com/eanna.romania

Kiadás éve: 2016

Stílus: Modern Folk Metal

Brief Sum: When I explored E-an-na from Romania around the end of 2015, they only had two singles released but they immediately became my new hope for 2016. Finally at the end of that year they released their debut “EP” (with the bonuses it is actually a 45-minute-long album with 8 songs) and I was not disappointed. Although there are a few issues (some too long tracks, a bit weak harsh vocals and not the best sound quality in some guitar parts), Jiana EP is one of the best releases of 2016 in my opinion! It’s a great mixture of classic “party folk metal”, traditional atmospheric/ambient Transylvanian music and modern, progressive metal(core) with a wide range of vocals and awesome melodies. Check it out and check them out live on their upcoming East Central European tour, too!

 

Legutóbbi lemezkritikámban a belga Ithilien kapcsán ejtettem pár szót a modern folk metal jelenlegi felfutásáról, néhány egyéb zenekar nevét is említve. A román E-an-na azonban nem volt köztük, ennek oka pedig az, hogy ők a stílus legifjabb képviselői közé tartoznak: 2014-ben alakultak a korábbi WarChant tagjaiból, akik aktuális atmoszferikus black metal zenekaruk, a Prohod mellett egy folk metal projektet is szerettek volna létrehozni. E projekt igazán csak 2015-ben indult be, ősztől fokozatosan hozták ki single-jeiket, egy évvel később pedig végül bemutatkozó EP-jük is megjelent.

E kései indulás és a kevés stúdióanyag ellenére kezdettől fogva nagy sikert aratott a csapat, szinte azonnal meghívást kaptak Románia minden fesztiváljára és több országos turnét is lenyomtak, de akár elég csak a videók nézettségére vagy a zenekari FB-on virító lájkok számára ránézni. E komoly sikeresség egyik oka nyilván a folk metal vonal romániai felfutása, mely még Magyarországhoz képest is jelentős késésben alig pár éve indult meg (sajnos ez ott is kitermelt pár koraérett, hamvába holt projektet). Jó időben voltak tehát jó helyen.

Annak oka azonban, hogy nemzetközi szinten is érdemes figyelni rájuk, az, hogy zenei fúziójukkal többet nyújtanak, mint a legtöbb friss folk zenekar. Már amellett persze, hogy a román csapatok alapból is egzotikusnak számítanak, hiszen szinte kizárólag anyanyelvükön énekelnek egy igen egyedi kultúráról, sajátos (dél)kelet-európai népzenéjüket is beépítve. Ez azonban a legtöbb esetben nem elég egy nemzetközi lemezszerződésre, míg az E-an-na első „rendes” anyaga, a debütáló Jiana EP a lengyel Art of the Night Production és az orosz SoundAge Productions közös gondozásában jelent meg 2016 októberében.

Lássuk is, mit rejt az alapból öttételes, de bónuszként 3 korábbi single-t is rejtő és így kb. 45 perces „kislemez”. Az alapkoncepció egy epikus és erdélyi származásukhoz illően éteri és melankolikus pillanatokkal megfűszerezett, román népzenére épülő folk metal, melyet azonban mélyre hangolt gitárokon, tördelt témákkal, screamekkel adnak elő. Ha hatásokat, példaképeket kellene említeni, nem is annyira az Eluveitie-t mondanám, ami a legtöbb újhullámos folk banda esetén beugrana, hanem az orosz Arkonát annak epikus-elszállós és pörgős-mulatós kettősségével és az amerikai Born of Osirist a már-már djentbe hajló progresszív deathcore-jával. A Şivoi vagy a Codru egy-egy könnyedebb részéről pedig még a Korpiklaani is eszembe jut. Az E-an-na tehát sajátosan a klasszikus folk metalból és a Romániában népszerű atmoszferikus/ambient zenékből (pl. Negură Bunget, Dordeduh, Din Brad, stb.) egyaránt jóval többet merít, mint a többi modern folk metal vonalas csapat.

Mindezt pedig igen jól és hozzáértőn csinálja! Nincsen káosz a három mélyhangú gitár, a több sávnyi vokál és a sokféle tradicionális hangszer (furulyák, sípok, duda, hegedű, harmonika, doromb, pengetősök, perkák, billentyűk) megszólaltatásából (bár néhány kásásabb hangzású részre ráfért volna némi további keverés), a dalok pedig nem pusztán egymást követő csárdás breakdownok, hanem jól felépített, változatos tételek. Néhol az elszállós kiállások ugyan szerintem hosszabbak a kelleténél, így pl. a már említett két szám 7 perc feletti hosszúságát indokolatlannak érzem, de alapvetően így sem válnak unalmassá. Kicsit talán a nyitó Înşivă is lassan indul be, bár minthogy külön intró nem kapott helyet a lemezen, ez belefér. Ezzel szemben a gyorsabb, pörgősebb részek azonnal magával ragadják az ember: például a Hora Pe Furate egy erdő mélyén, tábortűz körül zajló ünneplést varázsol elénk, a Sârbă Ciobănească pedig a nyájat őrző pásztorok vidám, mégis kemény életét idézi fel. Ami talán negatívumként felhozható, az az, hogy a hörgések nem teljesen kiforrottak: valahol félúton vannak a scream és a mélyebb grunt/growl között, ezt azonban kompenzálja, hogy gyakran társulnak hozzá női vokálok és kórusok is.

2015 végén, mikor a Jiana single-lel felfedeztem a csapatot, 2016 reménységét láttam bennük, jelen kislemezük pedig igazolta a vélekedésemet és a tavalyi év egyik legjobb anyagaként tartom számon azóta is. Fejlődni persze van hova, a hangzáson és pár apróságon lehet még mit javítani, de azt hiszem, nem is kérdés, hogy romániai és nemzetközi sikereik egyaránt megérdemeltek. Ezek után már csak az a kérdés, élőben milyen is a banda? Szerencsére erre sem kell már sokat várnunk, hiszen május 5-én Budapesten lépnek fel a Niburta, a Dreamgrave és a lengyel Netherfell társaságában a New Wave of Folk Metal nemzetközi turné keretében. Én bizonyosan ott leszek az első sorban!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Înşivă
2. Hora Pe Furate
3. Jiana
4. Şivoi
5. Codru
6. Tinca Popii (Bonus)
7. Sârbă Ciobănească (Bonus)
8. Cei Căzuţi (Bonus)

Pontszám: 9.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek