Lemezismertetők

E-FORCE – Mindbender

Bizonyára sokan vagyunk, akik fel tudjuk még idézni azt a 2000. március 15-ét, amikor a kanadai progresszív-thrash legenda, a Voivod a Therion előtt lépett fel az egykori E-klub színpadán. Ebben az időben (egészen pontosan 1994 és 2001 között) a zenekar frontembereként az az Eric Forrest szerepelt, aki két Voivod stúdióalbumon (Negatron, Phobos), egy koncertalbumon (Voivod Lives) és egy válogatáson (Kronik) is betöltötte a legendás formáció basszusgitáros-énekesi posztját. A becenevét későbbi zenekara neveként felhasználó Forrest 2001-ben – már a Voivod-ból való távozása után – Montrealban alakította meg saját csapatát, az E-Force névre keresztelt formációt. Az első E-Force album, a 2003-ban megjelent Evil Forces a kritikusok között igen pozitív fogadtatásra talált, de miután Forrest hamarosan áttelepült Franciaországba, a tagok soraiban nyilvánvalóan változások következtek be. Akárhogy is, a 2008-as Modified Poison, majd a 2014-es Curse és a 2015-ös Demonikhol egyaránt kiválóan sikerültek (az utóbbi kettő tematikáját tekintve konceptalbum lett), de a soron következő – szám szerint ötödik – stúdióalbum megjelenését azért a legkevésbé sem siették el: a zenekarnak hat és fél évre volt szüksége arra, hogy a Demonikhol utódját megalkossa. Hat év hosszú idő, és az E-Force háza táján időközben megint minden megváltozott: Eric Forrest (vokál, basszusgitár) segítőtársai az új anyagon már a 2017-ben csatlakozott Sébastien Chiffot (gitár) és Patrick Friedrich (dob) lettek. Az új zenésztársak nem a semmiből bukkantak fel: ők voltak azok, akik Eric-et már a Phobos megjelenésének évfordulóján (2017) megrendezett „E-Force Performing Voivod” turnén is elkísérték, ahol a csapat a Negatron és a Phobos albumokon hallható Voivod klasszikusokkal lépett fel. Egy dolog azonban mindenképpen megmaradt: az E-Force művészi megközelítése változatlanul a rideg, kísérteties, depresszív, disztópikus atmoszféra által körüllengett thrash metal alapokon nyugszik, amely hangulatát tekintve sokakban idézi fel a Voivod két Forrest nevével fémjelzett stúdióalbumát. Az E-Force rideg művei mindig is egyfajta szürreális zenei lidércnyomásként hatottak a hallgatóra, és szerencsére ebben a tekintetben a Mindbender-en sem következett be gyökeres változás.

A tizenegy számból álló album amellett, hogy karakterisztikus riffekre épülő thrash metal alapokon építkezik, időnként nem átall kísérteties, futurisztikus hangulatú elemeket is beépíteni a különféle elektronikus effektek hozzáadása révén. Eric sikolyai, túlvilági üvöltései távoli, kietlen tájakra repítik az embert: a vokális teljesítményen túl ebben nem egyszer még a némi black metal hatást is hordozó gitártémák is közrejátszanak. A Mindbender egyik csúcspontja számomra talán éppen ezért az epikus Hypnotic lett, amely jól példázza mindazt, ami az E-Force hangzásvilágát annyira jellegzetessé teszi: a szürreális effektekkel kiegészített, lüktető, és végtelenül professzionálisan felépített, dinamikus thrash alapokon nyugvó könyörtelen zúzást. De érdemes szót ejteni a viszonylag egyszerű gitártémára feltornyosuló, folyamatosan kiteljesedő, szétfolyó szerkezetű Hellucination-ről is, amely okosan, a progresszív dalszerkesztés elveit figyelembe véve egyensúlyoz, hogy se csapongóvá, se pedig unalmassá ne váljon. A Dark Deception-t jellegzetes, kétszólamúvá kiteljesedő gitárszólója teszi érdekes színfolttá, de a Traumatized gyors, virtuóz gitárbetétje se maradhat említés nélkül. Az atmoszférikus hangzásokkal kísérletező Futures Past négy perce azonban teljesen más, bár semmivel sem kevésbé izgalmas zenei élményt tartogat a hallgató számára. A dal egy monoton, folyton visszatérő és kissé nyugtalanító gitártémára épül, melyre suttogott-morgott, komor vokálok épülnek. Ritmikáját akár megnyugtatónak is érezhetnénk, de a gitár mechanikus, kísérteties hangzása, illetve a lidércnyomásos vokalizálás jól ellenpontozzák ezt a látszólagos békét. A címadó szerzemény és a Delirium pedig Eric üvöltéseitől válik karakteressé. Az album záróakkordjai az Insect-ben ismét felidézik a Voivod kilencvenes években nyújtott felejthetetlen alkotásait és visszavezetnek bennünket a zseniális Phobos-Kronik-Negatron érába.

Összességében az E-Force ötödik albuma, a Mindbender semmivel se sikerült gyengébben az elődjénél. A Voivod kedvelői alighanem mindenképpen nagyra fogják értékelni a csapat teljesítményét, de az album azok számára is rejt izgalmas pillanatokat, akik a Prong, vagy a Vektor zenéjét tartják a maguk számára iránymutatónak.

Kiadó: Mighty Music
Kiadás éve: 2021
Stílus: Thrash Metal
Weboldal: facebook.com/eforceofficial

Tracklist:

 1. Provocation
 2. Traumatized
 3. Hellucination
 4. Hypnotic
 5. Dark Deception
 6. Futures Past
 7. Mindbender
 8. Dehumanized
 9. Delirium
 10. Deranged 19
 11. Insect (Voivod cover)

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

E-Force, Nuit Noire koncertajánlók

KMZ

Az E-Force közzétette a ‘Demonikhol’ albumrészleteit

KMZ

Hot News: E-Force Unveil Cover Artwork, Tracklist

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek