Lemezismertetők

EARTH CRISIS – Salvation of Innocents

Kiadó: Candlelight Records

Weboldal: facebook.com/earthcrisisofficial

Kiadás éve: 2014

Stílus: Metal / Hardcore

Brief Sum: The newest work of the Syracure metalcore (in the original sense of the term) veterans, dedicated entirely to the topic of animal rights and anti-vivisection, came out concurrently with a comic book that brings the lyrical concept of the record alive. More straightforward than Earth Crisis’s previous effort, even more melodic here and there, but still brings a powerful blend of metal and hardcore with the band’s unique sound and yet in an updated version.

A syracuse-i (New York) Earth Crisis neve fogalom a keményvonalas hardcore színtéren. Az évezred elején tartott páréves szünettől eltekintve 1989 óta viszi előre tűzön-vízen át a banda a straigt edge és vegan életstílus ügyét úgy a dalszövegeiben, mint konkrét tettekben. Immár (a javarészt feldolgozásokat tartalmazó Last Of The Sane anyagot is beleszámolva) nyolcadik nagylemezük, a mondanivalót – kiállás az állatok jogai mellett, illetve tiltakozás az állatkísérletek ellen – még hangsúlyosabbá téve, képregény kíséretében látott napvilágot.

Akinek az Earth Crisis még bemutatásra szorul, a fentiekből azoknak is egyértelműen kiderülhetett, hogy párját ritkítóan súlyos és agresszív zenéről van szó. A három évvel ezelőtti Neutralize The Threat egyenesen a csapat legnyomasztóbb albumai közé sorolandó. Nos, ehhez képest a Salvation Of Innocents legfeljebb dalközpontúbb és ezáltal valamivel könnyebben befogadható lett, ám semmivel sem kevésbé lehangoló.

Pedig a gyilkos intenzitás – az Out Of The Cages, a The Morbid Glare és a Devoted To Death nyugodtan nevezhető az effajta HC muzsikák tömény eszenciájának – közepette több nótában is dallamos kórusokat hallhatunk a refrénekben. Ilyen a Shiver, a Depraved Indifference vagy a The Pallid Surgeon, és a No Reason alatt is felvillant valamit dallamérzékéből a bestiális üvöltéséről ismert Karl Buechner. Ez persze nem hozott radikális változást a bandának a hardcore és a metal dühét ötvöző megszólalásában (nem úgy, mint anno 1998-ban a Slither albumon folytatott flörtölés az akkoriban modernnek számító hangzásokkal), legfeljebb új színt adott hozzá. Az Earth Crisishoz mérten mondjuk egy Hatebreed, amely kétségkívül rengeteget tanult innen, némi túlzással élve popzene. Nem véletlen egyébként, hogy éppen Jamey-éket említem itt, hiszen a Salvation Of Innocents is Zeuss produceri felügyelete alatt készült…

A lemez játékideje alig haladja meg a félórát, ami jelen esetben ideális. Örömmel vettem volna viszont egy gyorsabb számot az anyag vége felé, hogy a kezdeti lendület folyamatosan kitartson. Így a végére a lassabb, illetve közepes tempók kissé összesűrűsödnek.

Ám ezzel együtt is irgalmatlanul erős, hírnevéhez és hagyományaihoz méltó korongot tett le ismét az asztalra az Earth Crisis. Akkora hullámokat aligha fog kelteni, mint az 1990-as években (amikor a Gomorrah’s Season Ends és a Breed The Killers zenei világa, valamint szövegi üzenete még abszolút újszerűen hatott), de a tisztelet így is kijár.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. De-Desensitize
2. Out Of The Cages
3. Shiver
4. The Morbid Glare
5. Razors Through Flesh
6. Depraved Indifference
7. No Reason
8. The Pallid Surgeon
9. Devoted To Death
10. Into Nothingness
11. Tentacles Of The Altering Eye
12. Final Breath


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Earth Crisis Unveils Salvation Of Innocents

KMZ

Hot News: Earth Crisis – Signs To Candlelight Records

KMZ

Hot News – Earth Crisis: New Album “Neutralize The Threat” Hits European Stores! Another New Song Online!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek