Lemezismertetők

EARTHEN GRAVE – Earthen Grave (Reissue)

Kiadó: Ripple Music

Weboldal: www.earthengrave.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Doom / Thrash

Brief Sum: A re-issue of Earthen Grave’s (a fine combination of classic doom, some power-thrash and the early 1980s’ NWOBHM sound, featuring former Trouble bassist Ron Holzner) first full-length album, remastered, reissued and reloaded with bonus material, including a new song and a live tribute to Ronnie James Dio.

A 2008-ban Chicagóban létrejött Earthen Grave tavalyi bemutatkozó lemezét egyszer már bemutattuk és méltattuk itt. A saját kiadásban megjelentetett anyaggal most van igazán jó esélye a zenekarnak, hogy elérje potenciális táborát, mert a Ripple Music révén bizonyára meg fogja kapni a rendes kiadói promóciót és terjesztést. A kaliforniai lemezcég ugyanis újból kiadta a debütalbumot, méghozzá remaszterizálva és bónuszokkal kiegészítve.

Magáról a zenéről az elmúlt évi ismertető után sok újdonságot nem tudnék elmondani. A brit heavy metal új hullámának szellemiségével áthatott, sőt thrash-es (!) elemekkel is gazdagított epikus doom metalt játszik a hat tagú csapat, amelynek soriban ott találjuk Ron Holzner bőgőst (ex-Trouble), Chris Wozniak dobost (Lair Of The Minotaur), na meg Rachel Barton Pine hegedűst is. A hölgy által kezelt vonós hangszer meghatározó tényező az Earthen Grave hangzásában, akinek azonban a Skyclad jut erről eszébe a maga folkos színezetével együtt, az rossz úton indul el, noha a zenekar-keresztelő számot történetesen egy hasonló ihletésű tempós, „hejjegetős-csűrdöngölős pajta-metal” téma zárja. A Tilted World, Beneath A Shovel Load és Fall In nótákról ezzel szemben – részben a direktebb megközelítés miatt – helyenként be-beugrott a Trouble, ezeket a riffeket tényleg el tudnám képzelni a Bruce Franklin – Rick Wartell páros kezei alól kigördülni. Néhol még Mark Weiner énekes hangja is közelít Eric Wagneréhez. Egyébként magasabb fekvésű orgánumról beszélünk, amelyet személy szerint épp valahova Wagner és Robert Lowe (Solitude Aeturnus, ex-Candlemass) közé helyeznék el. A hosszabb lélegzetű szerzeményekben természetesen a Heaven And Hell és Mob Rules korszakbeli Black Sabbath is felsejlik, lásd-halld Life Carries On vagy Death On The High Seas. Utóbbi alulról súrolja a tizenegy percet és igen komoly power-thrash orgiába torkollik. A Blood Drunk képében pedig egy balladisztikus tétel is gyarapítja a számok sorát.

Extra gyanánt egy eddig ismeretlen saját dal (Death Is Another World, ismét egy jóféle Trouble-jellegű kimért, fejrázós darab) és a Rainbow Stargazerének élő feldolgozása – Ronnie James Dio emlékére – kapott helyet a korongon. Ily módon a „törzsanyagnak” már három feldolgozás is a részét képezi, hiszen eleve itt a Burning A Sinner (Witchfinder General) és a Relentless (Pentagram) átirata. Különösen a klasszikus NWOBHM formáció számát sikerült ízesre, hangulatosra átgyúrni. A hegedű nem kevés pluszt ad hozzá. Kell-e a mai fiatalabb korosztálynak jobb alkalom, hogy leásson a stílus gyökereihez?

Ami a megszólalásban eddig jó volt, az az új maszterrel sem iktatódott ki belőle: nyersen, természetes módon dörren meg az album.

A bakelit-változat dupla lemezes, ezen a Dismal Times és a Trouble-féle At The End Of My Daze koncerten rögzített felvétele hallható.

Alapesetben nem vagyok híve a rövid időn belüli újrakiadásoknak (mert mitévő legyen az egyszeri rajongó, ha már megvette az eredetit, de ez a feldúsított verzió is kellene a gyűjteménybe ugyebár?!..), az Earthen Grave viszont megérdemli a támogatást. Reméljük, meg fogja hozni a vállalkozás a kívánt eredményt és a Ripple-lel közös munka nem csupán erre az egy alkalomra és kiadványra szól majd.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Earthen Grave
2. Life Carries On
3. Burning a Sinner (Witchfinder General cover)
4. Blood Drunk
5. Dismal Times
6. Tilted World
7. Beneath a Shovel Load
8. Fall In
9. Relentless (Pentagram cover)
10. Death on the High Seas


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Ripple Music and Earthen Grave Release Re-Mastered Double LP and CD With Bonus Tracks

KMZ

Hot News: New Earthen Grave Single ‘death is another word…’ Now Available

KMZ

Hot News: Ripple Music’s Earthen Grave to Debut New Single Ahead of Appearance At Days of the Doomed Fest III

KMZ

Hot News: Earthen Grave Signs Exclusive Worldwide Deal With Ripple Music

KMZ

Earthen Grave Interjú

Dr. Feelgood

Hot News: Earthen Grave – Chicago Doom/Metal Rockers Announce New Drummer

KMZ

EARTHEN GRAVE – Earthen Grave

Dr. Feelgood

Hot News: Earthen Grave – Parts Ways With Drummer

KMZ

Hot News: Earthen Grave – Unique Doom Sextet Release Debut Full-Length

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek