Lemezismertetők

ECLIPSE OF THE SUN – Eclipse of the Sun ‘demo

Kiadó: –

Weboldal: www.eclipseofthesun.fw.hu

Kiadás éve: 2011

Stílus: Melodic Doom metal

Brief Sum: Thanks to the melodies the songs can be memorized easily, they are dynamic and memorable despite of the thick use of instruments, and they get catchy after the second, third listenings.

 

December elején, a Mikulás After fesztiválon láttam/hallottam először ezt a fiatal, székesfehérvári illetőségű zenekart, amely az est legnagyobb meglepetését okozta. Ahogy koncertbeszámolómban már utaltam rá, történetük 2008-ig nyúlik vissza, amikor Duath néven Kantár György basszusgitáros, Sövény Gergő gitáros és Bagi László dobos egy death metal zenekart alapítottak. Rövid időre csatlakozott hozzájuk Káposztás „Kápi” Péter énekes, akivel az együttes rögzítette első demóját. 2009 őszén a zenekar megtalálta jelenlegi énekesét, Szöllősi Dánielt, akinek belépése következtében mind a hangzásban, mind a stílusban komoly változások következtek be és ennek hatására érezte úgy a társaság, hogy nevet kell változtatnia: így lettek Eclipse Of The Sun. 2010-ben újabb taggal bővült az együttes, Fekete Zoltán gitáros személyében.

A tavaly felvett ötszámos (intro + négy dal) demót nem lehet egy adott skatulyába begyömöszölni, erről sokkal többről van szó. Sűrűn rétegzett, több hatásból táplálkozó számok hallhatóak a felvételen, melyek a muzsikusok nyitottságát, sokoldalú zenei ízlését és táglátókörűségét bizonyítják. A keleties ízekkel átszőtt Duath intróját követően az Ehnaton-nal indul a demo. Sövény Gergő és Fekete Zoltán súlyos, középtempós doom/power alapú riffjeire érkeznek Kantár György dohogó, technikás basszusfutamai, billentyűk valamint Bagi László precíz, feszes dobjai. A billentyűtémák darkos illetve Nevergreen-es ízeket is kölcsönöznek a nótának. Szöllősi Dani éneke a Solitude Aeturnus, Candlemass frontember Robert Lowe-éra emlékeztet, ilyetén a felvétel merít a texasi doom alapcsapat muzsikájából, de mélyebb, hörgésbe hajló, illetve darkwave-es hangokat is hallat. Keleties hangulatú témákkal kezdődik a Nectar is. A közepén egy frappáns szólóval felvértezett dalban, a már említett keleties témákat súlyos riffek egészítik ki, egyfajta hipnotikus hangulat jellemezi a szerzeményt. Dani ebben a tételben is hörög egy keveset, de alapvetően a dallamos ének dominál. Akusztikus gitárral kezdődik a szomorú hangulatú Masquerade. A súlyos riffek és billentyűk belépését követően egy Nevergreen hatású, power/doom-os szerzeménnyé terebélyesedik dallamos énekkel, hörgéssel fűszerezve. Utolsóként a Talisman csendül fel, melyben – ha csak pillanatokra – death metalos dobtémák ütik fel fejüket. Hörgés, dallamos ének, keleties gitártéma ebben a dalban is hallható, ugyanakkor a Solitude Aeturnus hatása is érvényre jut benne.

A dallamoknak köszönhetően könnyen memorizálhatóak a nóták, a sűrű hangszerelés ellenére megjegyezhetőek, dinamikusak, második, harmadik hallgatás után rögzülnek a fülekben. (A demo elkészülte után nem sokkal Sövény Gergő távozott a csapatból). Egy nagyon tehetséges formáció alkotta meg a demót, ajánlom minden fanatikus figyelmébe őket, megérdemlik a támogatást.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Duath (intro)
2. Ehnaton
3. Nectar
4. Masquerade
5. Talisman

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Live Autumn Fest 6. – emlékezetes őszi koncert

KMZ

Eclipse of the Sun – megjelent a „Brave Never World” album

KMZ

Eclipse of the Sun – Megjelent az első nagylemez!

KMZ

ECLIPSE OF THE SUN – Symbols Ep

Dr. Feelgood

Eclipse of the Sun hírek

KMZ

Eclipse of the Sun Interjú

Dr. Feelgood

Télapó After – Koncertbeszámoló

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek