Lemezismertetők

EDENBRIDGE – My Earth Dream

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.edenbridge.org

Kiadás éve: 2008

Stílus: Power / Gothic

 

 

 

Kétezer óta már a hetedik stúdióanyagukat jelentetik meg sógoraink. A dalszerző, gitáros, billentyűn és több húros hangszeren is jól játszó Lanvall és az éteri hangú, csalogánytorkú Sabine adja a csapat magját, és természetesen ők határozzák meg a zenét is. Szimfonikus, a kezdetekhez képest jóval kevesebb gótikus hatást hordozó, dallamos, metal muzsikát hallhatunk a My Earth Dream-en, talán a korábbiaknál több és elmélyültebb komolyzenei résszel fűszerezve.

Tetszetős, hogy a gitárhangzás szinte mindig tökéletesen illeszkedik az adott nóta támasztotta kívánalmakhoz. Amikor kell, húsosan szakít, máskor lágyan cseng. A jól megkomponált, dallamos gitárszólók – melyek hangzása már-már olyan, amilyet az ilyen zenékhez ideálisnak el tudok képzelni – mindig alkalmazkodnak a dalokhoz, a hangulathoz, a muzsikához. Nincsenek öncélú, magamutogató villogások. Egységes zene van.

Nem vagyok intró rajongó. Sőt. De ezt már lehet rólam tudni. Nehéz jó intrót alkotni. Olyat, ami önmagában is valami, az azt követő dalhoz és az egész anyaghoz is illik. Olyat pedig, amely hozzá is tesz akár a zenéhez, akár a hangulathoz…

Tudom, hogy sokak szerint az ilyen szimfonikus cuccokhoz illik, sőt szinte kötelező intrót, közjátékokat komponálni, kitalálni. Csak tapasztalataim szerint ez ritkán sikerül igazán jól. A The Force Within azonban elég frappáns kis szösszenet. Olyan várakozásteljes hangulatot tud hozni, mint amilyenekkel a Star Wars filmekben találkozhatunk akciók előtt.
Dzsunga, kétlábgépes nyitást produkál a Shadowplay, melyet a továbbiakban is húzósabb témák uralnak, csak a refrén szárnyal éteri magaslatokban. Szép. Egyszerű, hol szaggatottabb, hol folyamatosabb riffekre épül a Paramount, a dob adta alapokat elektronikus ritmusok is színezik, a refrén pedig természetesen szimfonikus metal. Hangszer- és dallamorgia valamint sokrétű refrének hömpölyögnek végig a kicsit bágyadt Undying Devotion-ben. Zseniálisan felépített eposz!

Húzós, zakatolós témát és keleties melódiát is hoz az Adamantine. Refrénje egzotikus, középtempós, férfi vokálokkal megtámasztva, a jófajta szólót pedig akusztikus alapra tekerték rá. Zongorás, szimfonikus, lassú dal a Whale Rider,melyben nem ritkán színezik fúvósok a fantasztikus, komolyzenei hatású dallamokat. A dalvégi elnyújtott énekdallamok stílusosan a bálnák énekét idézik.

Viszonylag arcba mászó, rögtön a húrok közé csapó, mégis hangsúlyos billentyűjátékot is felvonultató dal a Remember Me, melyben itt-ott egzotikusabb dallamok is felbukkannak.
Lendületes, metalos kezdésű, progos, szimfonikus betéttel fűszerezett, grúvos verzét és kicsit misztikus dallamvezetésű refrént hoz a Fallen From Grace, melyben hagyományosan jók a vokálok. Ígéretesen indul a Place Of Higher Power, aztán meglep kicsit. Verzéje ugyanis az egyik közismert Abba slágert hozza elő bennem. Keletiesebbek a dallamai, de valahogy mégis… Kiváló harmóniákra épül az Abbát újra megidéző, elég ütős refrén, kellemes az egészen keleties melódiákat hozó betét és a gitárszólót kísérő zenei alap is izgalmas. Talán jobban, mint maga a szóló. Mindennel együtt a CD egyik legjobbja.


Akusztikus gitár szolgáltatja az alapját az instrumentális My Earth Dreamsuite-nak. A felépítményt, a zenei kiteljesedést azonban a szimfonikus hangszerek hozzák, zseniális, komolyzenei ihletésű és mélységű, epikus tétellé varázsolva a dalt.

Tizenkét perces megafantasztikummal zárja a lemezt a csapat. Ez a címadó MyEarhDream, mely hat tételben szólal meg. Van benne minden, ami csak lehet. Progresszív hatású tekerés, zakatolós, komolyzenés folytatás és szellős énekalap is. Váltakoznak a durvább és a lebegősebb részek, a refrén pedig, ahogy az elvárható nagy ívű, fülbemászó. Van gitáros szaggatás, szintiszőnyeg, szimfonikus átvezetés és zongorás alapokat hozó tétel is. A középrész kellemesen belassul és király alapokra egy nagyon érzelmes szólót bont ki. Aztán ízes, dallamos metal téma üti fel a fejét, melyre meglepő hörgés érkezik, színezve az eddig sem unalmas zenei képet. Visszatér az első tételből már ismert, a főcímhez tartozó kiváló refrén, míg egy csendes, zongorás, szinte sanzonos lassú téma a záró tétel. Kiváló befejezés!

Mit is írhatnék. Én szeretem az ilyen muzsikát. Nem olyan bombasztikus, mint a Within Temptation, nem annyira metal, mint időnként a Nightwish, de nagyon szép és nagyon érzelmes. Mint a témaválasztás, melyet a lemez címe is sugall.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. The Force Within
2. Shadowplay
3. Paramount
4. Undying Devotion
5. Adamantine
6. Whale Rider
7. Remember Me
8. Fallen from Grace
9. Place of Higher Power
10. MyEarthDream Suite for Guitar and Orchestra (Bonus Track)
11. MyEarthDream

Pontszám: 8.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek