Lemezismertetők

EDGUY – Tinnitus Sanctus

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.edguy.net

Kiadás éve: 2008

Stílus: Power / Heavy

 

(scroll down for English Version)

 

A mai világban ha heavy / power metalról van szó, szinte elkerülhetetlen a német Edguy neve. Én még sok-sok évvel ezelőtt ismerkedtem meg a bandával és a mai napig az egyik kedvencemnek számítanak ebben a stílusban. Legfőbb erényük, hogy nem veszik mindig halálosan komolyan a heavy metalt, de dalaik mégis teljes igényességgel megírt, szórakoztató és kemény fémhimnuszok. A csapat legfőbb agytrösztje Tobias Sammet, aki az Edguy mellett még a szintén zseniális Avantasia projectjét is futtatja. Hozzáteszem, nem kevés sikerrel. Sokaknak persze még mindig szúrja a szemét ez a német banda, de sikerességük mindenképp mellettük szól, sőt, még a legnagyobb kétkedők is elismerhetik, hogy Tobi évezredünk egyik legjobb dalszerzője.

Számomra az egyik legnagyszerűbb lemezük a Mandrake, amit a mai napig nem tudtak túlszárnyalni. Ez a kiváló lemez rendszeres vendég a lejátszómban, ha valami jó kis dallamos metalra vágyok. Az ezelőtti Rocket Ride korong, annak ellenére, hogy voltak rajta kiváló dalok, számomra eléggé mélypontnak számított. Így már tűkön ülve vártam, mikor hoznak ki újabb sorlemezt. Most viszont 2008. november 14-én elérkezik az idő, és megjelenik a Tinnitus Sanctus névre keresztelt nyolcadik Edguy mű, minek producere az a Sascha Paeth, aki olyan csapatokkal dolgozott már, mint az Angra, Shaaman, Rhapsody of Fire, Kamelot.

Az előzetesekben említették, hogy kicsit másfajta irányba fordulnak el, de a lemezt végighallgatva radikális változásokról nem beszélhetünk. Talán a borító komolyabb mivolta miatt lehet számítani arra, hogy ez egy kicsit másfajta lemez lesz, mint a Rocket Ride, de mégis annak az egyenes folytatásának mondanám. Talán egy kicsit egységesebb most a kép, már ami a dalok hangulatát illeti. Nagy megfejtések nincsenek, de azért egy-két nótát mindenképp érdemes kiemelni. Rögtön itt van a lemeztnyitó „Ministry Of Saints”, ami a valaha írt legjobb Edguy dalok közé fog emelkedni, az biztos. A nótában a húzós, döngölős riffek mellet a kolosszális Sammet- refrén sem marad el. Aztán a kicsit lazább dalszerkezetű, egyszerű dallamvezetésű „Sex Fire Religion” annyira nem üt nagyot, de sok hallgatás után ez is beérik.

A dallamos harmóniákkal induló, végig kiváló váltásokkal teli „The Pride Of Creation” megint a legjobb pillanatok egyike, ahogy a „Nine Lives” is az, hogy a csodaszép lírai „Thorn Without A Rose”-ról ne is beszéljek. Van itt még a kellemes refrénű „929” vagy a húzós „Wake Up Dreaming Black”. Ha ez még nem lenne elég, ott van a majd nyolc perces „Speedhoven”, és persze nem maradhat el a tipikus Edguy rock”n”roll sem („Dead Or Rock”), vagy a hülyülős „Aren’t You A Little Pervert Too” sem.

Sajnos hamar véget ér a lemez, de a sok kiváló dal arra készet, hogy újra és újra meghallgassam. Aki eddig is szerette az Edguy-t, ezután is szeretni fogja, és ajánlom a lemez mielőbbi beszerzését. Én úgy gondolom, ha nem is forgatták fel a stílusukat, de az elvárt színvonalat mindenképp hozták, sőt, az egyik legjobb korongjukat szállították le, ami az ez előtti két művűket bőven túlszárnyalja. Hellfire Tobi

————————–

ENGLISH VERSION:

Nowadays, when people talk about heavy / power metal, it is imossible not to mention the name of the German Edguy. I got to know this band many years ago, and till now, it is my favourite one within this style. One of the guys’ virtues is that they don’t take heavy metal too seriously, but their songs are of a high standard; they are entertaining and hard metal-anthems. The main brain trust of the band is Tobias Sammet, who also runs the project of the phenomenal band Avantasia – not to mention, succesfully. Many people don’t like them, however, their success and the fact, that Tobi is one of the best songwriters of the century may persuade the doubters.

As for me, one of the greatest records of theirs is Mandrake, that they haven’t manage to exceed yet. This great album often gets into my player when I feel like listening some melodic metal. Previous to this, Rocket Ride seemed a bit weak to me, despite that there were many good songs on it. So I was quite curious about the next one. On 14th November, 2008. their eighth record, Tinnitus Sanctus came up, that was produced by Sascha Paeth, who worked with bands such as Angra, Shaaman, Rhapsody of Fire, Kamelot.

In the precursory it was said that the guys were trying to turn to another style, but after listening the album I cannot give any evidence of radical changes. Maybe, the cover art is a bit more serious and from this we can deduce that the music is different, than Rocket Ride, but I can tell, that it is the carrying-on of it. As for the songs, my picture of the band is cleaner. There aren’t any big solutions, but some tracks are worth emphasizing: ‘Ministry of Saints’ will rise among to the greatest Edguy-songs, I’m sure – besides the stamping riffs, the colossal Sammet-refrain appears. ‘Sex Fire Religion’ has airy structure, simple tunes, it doesn’t hit a huge for the first time, but after listening a few times it sounds really uniqe.

‘The Pride Of Creation’ starts with melodic harmonies and has great changes during the whole track; this song is one of the best moments also such as ‘Nine Lives’ and the beautyful ‘Thorn Without A Rose’. ‘929’ has a nice chorus, ‘Wake Up Dreaming Black’ is heavy, there is the eight-minute-long ‘Speedhoven’, and of course there is the typical Edguy rock’n’roll song ‘Dead or Rock’, or the funny ‘Aren’t You A Little Pervert Too’.

Unfortunately, the album is very short, but there are many great songs on it, and they always make me listen them again and again. Those, who like Edguy, I can only recommend to get this record. In my opinion, guys haven’t changed a lot, but they bring the usual standard of theirs, moreover, this is one of their greatest albums that towers above the previous two.
Hellfire Tobi

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Ministry Of Saints
2. Sex Fire Religion
3. The Pride Of Creation
4. Nine Lives
5. Wake Up Dreaming Black
6. Dragonfly
7. Thorn Without A Rose
8. 9-2-9
9. Speedhoven
10. Dead Or Rock
11. Aren’t You A Little Pervert Too

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

EDGUY – Space Police – Defenders of the Crown

Menegroth

Edguy Interjú

Darkjedi

Hot News: Edguy – TV performance at boxing match, Live on German National TV

KMZ

Hot News: Edguy – Watch the brand new video ‘Love Tyger’

KMZ

Hot News: Edguy – first single »Love Tiger« available now!

KMZ

Hot News: Edguy – Announce »Space Police World Tour« and get in the ring!

KMZ

Hot News: Edguy – „Sabre & Torch” Lyric-Video online!

KMZ

Hot News: Edguy – »Space Police – Defenders Of The Crown« – more details revealed!

KMZ

Hot News: Edguy – tracklist of upcoming new album »Space Police – Defenders Of The Crown« revealed!

KMZ

Hot News: Edguy – release cover artwork, announce European tour

KMZ

Hot News: Edguy – new album “Space Police” will be released April 18th

KMZ

Hot News: Edguy – New album almost completed

KMZ

Hot News – Edguy: Special Guest Of Deep Purple!

KMZ

Hot News – Edguy: Video Clip Of „Robin Hood“ Released!

KMZ

Hot News – Edguy vs. Robin Hood!

KMZ

EDGUY – Fucking With F*** – Live

Darkjedi

Edguy, Keepers Of Jericho – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek