Lemezismertetők

EGO – Ego

Kiadó: Nail Records

Weboldal: www.ego-project.hu

Kiadás éve: 2008

Stílus: Power / Heavy

 

 

 

 

Az Ego Project zenekart Beloberk István szöveg- és zeneíró keltette életre, akit a Kalapács zenekar basszusgitárosaként ismerhetünk. Nem kis név, és nem kis nevekből álló zenekart hozott össze, hiszen a doboknál testvére, Beloberk Zsolt ül, aki szintén a Kalapácsban zenél. Gitáron Jung Norbertet hallhatjuk (ex-Pokolgép), a zenekart pedig a Wisdom ex-énekese, Nachladal István és a (Judas Best) énekese, Szűcs “Tüdő” Attila teszi teljessé. A lemezt a Nail Records adta ki, tehát mindenképpen ütős korongra számíthat a hallgató. A borítógrafika Havancsák Gyula munkája, aki többek között jópár Ossian-borítót is készített, a hangmérnök pedig Jaya Hari Das, aki ismét nem kis név a szakmában.

A borító látványra abszolút szép, és a funkcióját is ellátja. A hangzásra pedig ismét nem lehet rossz szavunk. Amikor a Harcom! című szám megdörren, már elégedetten mosolyoghat az ember: “igen, ezt vártam ettől a válogatottól!” Tökös szóló, frankó riffek és szöveg, agresszív tempó és ének. Igazi heavy metal sláger lehet belőle. Nálam toronymagasan az album legjobbja. Az Itthon vagyok ismét színvonalasra sikeredett, és a szólót is jól elkapták. Szépen kijön a két ének közötti kontraszt, amire láthatóan szándékosan épít a zeneszerző.

Az Átok statikus kezdőriffje után eljön az első hiba a lemezen. Az első versszakhoz szerintem nagyon lágy Nachladal István éneke. Szerintem ez az agresszívabb szám agresszívabb énekhangot követel meg, amire inkább Attila hangja jobban passzol, mint a későbbi versszakok meg is mutatják. Bár én szerintem dühösebb énekhangszínt alkalmaztam volna. A zárórefrén alatti gitárszóló viszont úgy király, ahogy van.

Az Egyszer majd nagyon poweresen indul, és ide szépen illik is István hangja, aki inkább ebben az alműfajban mozog ének szempontjából otthonosan. A szóló és a feeling is egyértelműen a power metalt adja vissza, ami kicsit azonban eltér a zenekar eredeti stílusától. A Zűr van című szám viszont elég laposra sikerült. Nem nagyon tudnék belőle kiemelni semmit, viszont a refrén dallama kicsit unalmas lesz a végére, és sajnos a szóló sem tudja feldobni. Szerintem simán ki lehetett volna hagyni az albumról, hiszen így is maradna még tizenegy szám. És a Ha újra kezdhetném sem alkot maradandót. Itt legalább a szóló és a mondanivaló lendít valamit felfelé, bár nekem a megfogalmazásban elbújik a mondanivaló.

Bezzeg a Miatyánk! óriási a kontraszt az előző két dal és eközött. Tökös riffek és szóló, szép dallamok és refrén, és a szöveg is nagyon el lett találva. Príma kis szám lett. A szövegkönyvben pedig megbújik a Miatyánk átirata, úgymond adaptálva a mai világra. Talán még jobb lett volna, ha ima jelleggel egy mély hang bemondja az elején… Nagyon ötletesen és elgondolkodtatóan írták át!
A Fogadj el-ben nem igazán jön be a refrén dallama, a többi részére viszont nincs rossz szavam. A hangulat és a szóló is elismerésre méltó. A mondanivaló a tipikus heavy mentalitást tükrözi: ilyen vagyok és ilyen is maradok.

A Gázt még kezdőriffje nekem az Ossian Gyújtópontban albumát idézi elő. Statikus számok, viszont ütős szövegek és gyönyörű szólók. Ezt vártam. Nem ezt kaptam. A zakatolós, középtempós riffekre valahogy a “Gázt még!” nekem nem illik. A szöveget olvasva mindenképpen egy gyors, zakatolós számot tudnék elképzelni, valami olyasmit, mint a Messengernek a Sebességkényszere nem pedig középtempót… A szöveg pedig nem egy nagy durranás.

A Játék szövegileg viszont nagyon ügyesen mutat rá a valóságshowk lényegére; a zene aláfesti a mondanivalót, ami nálam itt mindenképpen főszereplő, de nem ad hozzá pluszt. Ez a legjobban eltalált szöveg a lemezen. Az A gép viszont felveszi vele a versenyt. Bemutatja egy gépfüggő sivár világát, és itt a zenei aláfestés is sokkal közelebb áll a szöveghez mind színvonalában, mind hangulatában.

A Színház valamelyest hasonlít a Játékhoz. Jó a szöveg, szép észrevétel a színházzal azonosítani az életünket, viszont más pozitívumot nem tudok kiemelni belőle. A refréndallam egy idő után idegesítő, és zeneileg sem veszi fel a versenyt a lemez közepes számaival sem, bár a szóló nem rossz. Nemhogy még az elittel.

Összefoglalva: vegyes a kép. Vannak kitűnő számok, mint a Harcom! vagy a Miatyánk, vannak viszont olyan számok is, amelyek nagyon elmaradnak ezektől. A szövegek mondanivalója legtöbbször rendben van, de ettől van eltérés felfelé és lefelé is. A szólók általában fellendítik a számokat, bár néha még arra sem képesek, de pár számot meg már nem lehet hova lendíteni felfelé. A két ének mindenképpen jó ötlet, és az esetek döntő többségében jól is használják fel őket. Az mindenképpen látszik, hogy van fantázia ebben a csapatban, nem hiába jó zenészek, de kiforrottságról, és állandó jó teljesítményről még nem beszélhetünk. Remélem, egyszer fogunk. Talán már a következő albumuknál?!

Tracklist:

1. Harcom!
2. Itthon vagyok
3. Átok
4. Egyszer majd
5. Zűr van
6. Ha újra kezdhetném
7. Miatyánk
8. Fogadj el így!
9. Gázt még
10. Játék
11. A gép
12. Színház

Pontszám: 6

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek