Lemezismertetők

EKTOMORF – Retribution

Kiadó: AFM

Weboldal: www.ektomorf.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Neo Thrash Metal

Brief Sum: Those who liked the band before will continue to like them, and even if there aren’t any new fans to bolster the ranks of the already huge Ektomorf fandom, “Retribution” is a great album and definitely deserves a strong eight.

 

Az Ektomorf gépezet dübörgése nem nagyon akar alábbhagyni. Nem sokan gondolták volna, hogy a Mezőkovácsházáról indult zenekar Farkas Zoli vezetésével ennyi mindent el fog érni a metal történelemben. És ez nem csak egy hirtelen fellángolás, sőt még a „jókor voltak jó helyen” közhely puffogtatása sem igaz rájuk. Mert ha az lenne, akkor eddig nem tartana ki a lendület. S ez nem csupán a szerencsének köszönhető, hanem a folyamatos koncertezésnek, a nagyjából egységes színvonalú lemezeknek és persze a kitartásnak. A stílusuk, persze mellőzi a spanyol viasz feltalálását, de akárki akármit mond, igenis létezik Ektomorf faktor, mely egyből felismerhető. Ott van például Zoli hangja az egységes kőkeményre gyúrt „groove”-os riffek a „thrash”-es „hardcore”-os lendület, az erő, düh és tömény adrenalin. Ezt adja egy Ektomorf lemez és az ember nem is vár tőlük mást. Viszont az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az utóbbi lemezeken eléggé „kijátszották” a stílust, újat mutatni elég nehéz volt már, melynek eredményeként mindenképp mozdulni kellett valamerre. Ezt meg is tették, ugyanis az ezelőtti „Black Flag” lemezen már jelentek meg erre utaló jelek, például tiszta ének, dallamosabb hangvételű refrének stb. Kíváncsi is voltam, hogy a most januárban megjelenő újabb Ektomorf lemezen mennyire viszik tovább ezt a vonalat.

A „Retribution”-ra keresztelt 14 dalt tartalmazó lemez pedig meg is adja a választ a kérdésre. Még ha szerencsére nem is estek át a ló túloldalára azért az már az elején elárulható, hogy az egyik legváltozatosabb Ektomorf koronggal van most dolgunk. Még a lemez elején nem is tűnik fel semmi. Jönnek az olyan tipikusnak mondható tételek, mint a nyitó „You Can’t Control Me”, vagy a közben visszafogottabb ám a refrént súlyosan odarakó „Escape”. Az első meglepetést „Numb and Sick” szolgáltatja totál dallamos refrénjével. Mikor ezen túltettük magunkat rögtön jön az újabb fordulat. Akusztikus gitárok, Zoli teljesen tiszta énekével (nem is rossz, sokat fejlődött ezen a téren) érkezik a „Lost az Destroyed”. A refrénje persze tipikus Ektomorf, de érdekes a két világ kontrasztja a nótában. Nekem ez totál bejön a korong legjobb tétele. Majd visszakerülünk a régi kerékvágásba a kicsit indokolatlanul elnyújtott felvezetővel ellátott „Souls of Fire” a megszokott képet mutatja, hogy aztán érkezzen a kegyetlen jó riffel támadó slágeres énekkel felvértezett „I Hate You”. A lemez legjobb dala kettő! Kapunk még jó nótákat, mint a „Mass Ingorance”, vagy az érdekes felépítésű szintén finomabb énektémákat is rejtő „Save Me”. A korong végére is akad meglepetés a szintén slágeres „Whisper” az egyik legösszetettebb Ektomorf tétel. Legjobb nóta három! Az utolsó tétel pedig egy Ektomrof líra!!! Hát a lemez végén elfér ugyan, meg nem is olyan rossz, de azért ezt én nem erőltetném túlzottan.

Akkor összegezve a dolgokat, érdekes kép alakult ki bennem a lemezről. Nem lett rossz. Vannak meglepetések és van egy-két tipikusnak számító keményebb ám kiváló koncertnótává fejlődhető tétel. Viszont a csúcspont(ok) most is elmaradnak, de a korrekt egységes színvonal biztosított. Jó, hogy mertek tágítani egy kicsit zenei értelembe, és ezek a kísérletezős tételek jól is sikerültek, ami bizakodó jel a jövőre nézve. A hangzás természetesen telt és erőtől duzzadó és most végre a borító is nagyszerűre sikerült. Tehát aki eddig szerette a bandát az most is szeretni fogja, és ha újabb hívek nem is csatlakoznak a már így is nagyra nőtt Ektomorf táborhoz, a  „Retribution” egy jó lemez, egy erős nyolcast mindenképp megérdemel. Magyarországi koncertet, de gyorsan!!!

Tracklist:

1. You Can’t Control Me
2. Ten Plagues
3. Face Your Fear
4. Escape
5. Who The Fuck Are You
6. Numb And Sick
7. Lost And Destroyed
8. Souls Of Fire
9. I Hate You
10. Watch Me
11. Mass Ignorance
12. Save Me
13. Whisper
14. Collapsed Bridge


Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek