Lemezismertetők

ELDRITCH – Underlying Issues

Kiadó: Scarlet Records

Weboldal: www.eldritchweb.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Progressive / Power Metal

Brief Sum: Technical and heavy and yet melodic and catchy at the same time – this has always been the way these Italians play progressive metal music. Underlying Issues is their tenth studio effort in nearly twenty-five years. The record showcases all the above mentioned features of the band, sounds absolutely up-to-date and demonstrates that the guys still got what it takes when it comes to songwriting.

 

Akinek a zeneileg és szövegileg egyaránt izgalmas, tartalmas kifejezésmód a mindene és figyelmesen követte az 1990-es évek prog rock / metal vonulatát, annak minden bizonnyal az olasz Eldritch is nagy kedvence volt annak idején, vagy maradt is mindmáig. Eugene Simone gitáros és Terence Holler énekes, valamint a körülöttük gyakran cserélődő társak azzal tűntek ki a mezőnyből, hogy a keményebb, gitárközpontú megközelítés mellett az akkor modernnek számító elemeket is ötletesen, stílusosan építették be muzsikájukba. Ezen jellegzetességeit következetesen megőrizte a csapat, miközben sosem tartott hosszabb szünetet, és ahogy az lenni szokott, megalkotta a maga csúcslemezeit, illetve vitatott (értsd: túl merészen kísérletezős) munkáit is.

Egy lassan negyedszázada létező bandától persze ma már nem várhatja az ember, hogy újabb ikonikus anyagot tegyen le az asztalra. Ha viszont az elvárható minőség és színvonal miatt sem kell aggódni, az is nagy szó.

Mindezek tudatában a tizedik Eldritch albumnak már a nyitása is kimondottan erős. A Changing Blood jólesően eleveníti fel, miért kedveltük meg a zenekart annak idején. Gyilkos power / thrash riffelés, alatta diszkrét szinti-szőnyeg ahol kell (a billentyűkön maga Simone játszik), frappáns tempóváltások és kellemes, gyorsan rögzülő énekdallamok Holler sajátos, középfekvésben mozgó hangján, hangszál-akrobatikától mentesen, de annál kifejezőbben.

Ha már az énekdallamoknál tartunk, fogós refrénekből sosem volt hiány az Eldritchnél. Az első három dal bármelyike, vagy akár a Bringers Of Hate a tőlük megszokott monumentalitást vonultatja fel, míg a Piece Of Clarity és a Before I Die már-már az AOR / hard rock vizeire evez. Legalábbis ezek váltak favoritjaimmá a mostani termésből.

Azt mondjuk nem értem, mi szükség volt a Slowmotion „K” Us újrahasznosítására – a 2004-es Portrait Of The Abyss Within lemezen volt hallható eredetileg a nóta –, ez a thrashesen intenzív lezárás mindenesetre nem válik hátrányára az anyagnak.

Megbízhatóan egyenletes nívójú dalgyűjtemény az Underlying Issues, amelynek megvannak az igazán kiemelkedő pillanatai is. Ténylegesen újat nem mond, nyilván nem is igen mondhat, ezzel együtt a Headquake és El Niño korongok mércéjével mérve is bőven korrekt teljesítmény, és ami a legfontosabb: élvezet hallgatni.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Changing Blood
2. Danger Zone
3. Broken
4. All And More
5. The Face I Wear
6. To The Moon And Back
7. Bringers Of Hate
8. The Light
9. Piece Of Clarity
10. Before I Die
11. Slowmotion “K” Us

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

ELDRITCH – Blackenday

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek