Lemezismertetők

ELM STREET – Barbed Wire Metal

Kiadó: Massacre Records

Weboldal: www.metalelmstreet.com

Kiadás éve: 2011

Stílus: Traditional Metal

Brief Sum: Intense songs with speed however they lack in power and had needed some more fire and rebellious attitude. The era and bands of inspiration can be easily heard.

 

Hazudnék, ha tagadnám, hogy az idétlen zenekarnév és album cím keltette fel a figyelmemet. És akkor a borítót még nem is láttam… De így, együtt már tényleg sok(k). Erre a hatásra valaki röhögve legyint vagy a homlokához kapva, fáradtan csak ennyit jegyez meg: „Na, neee!” Azonban olyanok is akadnak, akik némi nosztalgiával gondolnak vissza a 80-as évekre, mint a heavy metal aranykorára, amikor ujjatlan pólóban, stretch naciban, magas szárú, fehér sportcipőben headbangeltek a korai Exodusra, Anthraxre, Maidenre, amikor Kerry Kingnek még haja volt. Én is ebbe a csoportba tartozom. Azok voltak ám a szép idők. Nem volt telített a zenei piac, fokozódó, de jóleső éhséggel vártuk kedvenceink aktuális lemezét. És persze nem voltak ritkák az ilyen borítók.

Ausztrália hatalmas ország. Mit ország? Kontinens. Jól megfér az AC/DC és az INXS mellett a nagyszámú kevésbé ismert (nem feltétlenül underground), de a maguk szintjén sikeres zenekar. A 2003-ban Raid néven induló csapat mindösszesen egy EP-t jelentett meg Terrors Of Metal címmel, viszont az idén kiadott, első teljes értékű nagylemezük már az Elm Street név alatt került piacra. Barbed Wire Metal? Hmmm…nekem a szögesdrótról más asszociációk ugranak be, mint amivel a lemezen találkoztam. Számomra a szögesdrót karcosabb, vérfakasztóbb, veszélyesebb, mint amit a srácok nyújtanak. Félreértés ne essék, én ezt csak a szezont a fazonhoz való illesztés kapcsán jegyzem meg…

A nyolc tétel, a tradicionális heavy metal üstjében forrotta ki magát. Tempós, feszes, kórusokkal megspékelt szerzemények sorakoznak az albumon, viszont nekem kicsit erőtlennek hatnak. Nem mindegyik dal, de a nagyobbik részéhez elkelt volna még némi tűz, lázadóbb attitűd. Időnként úgy éreztem, mintha egy lefojtott teljesítményű versenyautót hallgatnék: durván felpörög, de egy ponton, amikor kijönne az igazán meggyőző teljesítmény, akkor letilt a rendszer… Vagy mint egy erős paprika: csíp, de nem zsibbad bele a nyelvem. Nem kívánom túl ragozni a véleményem, úgy gondolom ezekkel a példákkal mindent elmondtam a lemez hiányosságával kapcsolatban.

Könnyen kideríthető, hogy mely zenekarok, mely korszak nyújtotta az inspirációt a banda számára. Elég csak végigfutni a dalcímeken. Ezzel nincs is semmi gond, mert legalább hittel, elkötelezettséggel muzsikálnak. Nem kapunk meglepő fordulatokat, zenei bravúrokat, mivel nem lépik át egyetlen lépéssel sem a múlt idézés (időutazás?) kereteit. Az euro-power gitárszólók nekem nagyon bejövősek, s ezen a lemezen bőséggel csemegézhet az ezekre fogékony hallgató. Az mindenképpen tiszteletet érdemel, aki úgy is képes hitelesen visszaidézni a nyolcvanas éveket, hogy akkor még meg sem született. Végezetül visszatérve a borítóra, ha esetleg egyeseknek ismerős a stílus és a vonalvezetés, akkor az nem véletlen, mert Ed Repka nem kisebb neveknek készített lemezborítót, mint a Megadeth, Death, Vio-lence.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Barbed Wire Metal
2. The Devil’s Servants
3. Elm St’s Children
4. Heavy Metal Power
5. King Of Kings
6. Leatherface
7. Merciless Soldier
8. Metal Is The Way

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Sinful, Arise In Chaos, Nothing Lies Beyond, Carnifex, Tank, Elm Street, Revocation, Soilwork, Equilibrium, Whitechapel, Ringworm, Winterhorde

KMZ

Az Elm Street nevű ausztrál heavy metál őrültek 2015 május-júniusában visszatérnek Európába!

KMZ

Iced Earth, Warbringer, Elm Street – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Elm Street – A Year On The Street

KMZ

Hot News: Elm Street – Announce UK + Ireland tour

KMZ

Hot News: Elm Street – Announce further tour dates

KMZ

Elm Street Interjú

Azagtoth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek