Lemezismertetők

ELUVEITIE – Evocation I: The Arcane Dominion

Kiadó: Nuclear Blast Records

Weboldal: www.eluveitie.ch

Kiadás éve: 2009

Stílus: Folk metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

Tudtam. Tudtam, hogy az Eluveitie mostani albuma egy kicsit különbözni fog a többitől, mind a hangulatát, mind a vendégszereplőket illetően. A 2008-as vidám hangulatú Slania-hoz képest sokkal több az akusztikus, folkos elem, és kissé háttérbe kerültek a durva hörgések, kiáltások, amelyeket Chrigel énekestől megszokhattunk.
De térjünk egy kicsit vissza a múlthoz. A relatíve nem túl régen (azaz 2002-ben) alakult banda elmúlt másfél éve nem volt semmi, már ami az eseményeket illeti. Felléptek többek között a Paganfest és a Heidenfest keretein belül, valamint turnéztak még a Kreator-rel is. Ennyi program mellett tiszteletre méltó, hogy egyáltalán volt idejük az új albummal foglalkozni, melynek atmoszféráját körülöleli a gall hitvilág és mitológia.
Megmondom őszintén, első hallgatásra nem tetszett az album. Igazából nehezen tudtam elképzelni azt, hogy ez a zenekar – akiket a 2008 novemberében megrendezett Heidenfest keretén belül én is láthattam élőben – majd az élő koncertjeiken is előadja ezeket az akusztikus-folkos hangzásvilágú dalokat. Kissé szomorkás hangulata van az egész lemeznek, s visszagondoltam arra, hogy élőben a zenekar tagjai viszont végig vidáman, mosolyogva zenéltek. És nem kell mondanom, az összhatás egy kicsit furcsa volt.

Aztán amikor többször is végighallgattam a lemezt, rájöttem, hogy nem is rossz. Tulajdonképpen miért kéne egy zenekarnak mindig ugyanazt a hangzásvilágot követnie? Először kicsit hiányoltam az akusztikus daloknál a többi hangszert, de aztán elképzeltem egyik-másikat, hogy milyen lenne dobbal, vagy ritmusgitárral, és valójában csak rontana ezen a régies-folkos hangulaton.
Több dal is van, amit a 15 számot tartalmazó új albumról kiemelnék. Rögtön az első a „Sacrapos – At First Glance”, melyben a Primordial frontembere, A.A. Nemtheanga vendégszerepel. Egy intronak is beillene ez az akusztikus dal, mely (számomra legalábbis) nagy hatással volt.
Mint már említettem, sok a vendégszereplő a lemezen, így Nemtheanga-n kívül egy-egy szám erejéig közreműködik még többek között a Nucleus Torn-ból Fredy Schnyder, és az egykori Eluveitie, most már Schellmery-tag Sarah Wuquiez is.

A felhozatalhoz visszatérvén, ott van még a mára már videoklippel is rendelkező „Omnos”, melyet amikor először meghallottam, abszolút elutasítottam az egész albumot, mostanra már viszont rájöttem: csak megfelelő hangulat kell hozzá, mert amúgy egyáltalán nem rossz.
Slágergyanús még a „Brictom” és a „Girls Oath”, majd’ a nyakamat ráteszem, hogy a kettő közül valamelyikből biztosan készül videoklip, bár ha nekem kéne választanom, az előbbi mellett döntenék.
Egyszóval: más, mint a többi, de nem rossz. Hangulat kell hozzá.

————————

ENGLISH VERSION:

I knew. I knew, that band Eluveitie’s new album will be a bit different than the others, because of the feeling and the guests, too. Unlike the cheerful feeling of the last album, Slania (2008), there are a lot of folk and acoustic things in this album, and there aren’t too much screams from the vocalist, Chrigel.
But first of all, let’s go back to the past. The band was formed in 2002 and their last 1,5 year wasn’t so easy. They had shows via Heidenfest and Paganfest, and they had concerts with Kreator. They had so many programmes, so I respect them, because although they hadn’t got too much free time, they create a new album in connection with the gaulish mythology.
To be honest, I didn’like the album at first time. I couldn’t imagine that this band – which I saw in Novembre, 2008 via Heidenfest – can play these acoustic-folk songs in their shows. The hall album has a sad feeling, and these people were so cheerful in the concert. This was a bit strange.

But after the second and third listening, I realized, that this album isn’t as bad, as I thought. Why should a band do always the same? First I missed the other instruments, but I imagined the acoustic songs with drums and guitars, and I realized, that it won’t be as good as It’s good now.
There are a few songs from the new album, which I’d like to mention. The first, called „Sacrapos – At First Glance”, has a guest-voice: Primordial vocalist, A. A. Nemtheanga, and I really like this song.
As I mentioned, there are a few guests in this album, for example Fredy Schnyder from Nucleus Torn, and an ex-Eluveitie member, called Sarah Wuquiez.

„Omnos” was the first song from this album, which has a videoclip,too. When I first time watched this videoclip, I absolutely refused the hall album, but then I realized, that you have to have the right feeling. This album isn’t bad.
I think „Brictom” and „Girls Oath” can be a hit song, too, but I prefer the first.
All in all: It differs, but It’s not bad.

Tracklist:

1. Sacrapos – At First Glance (feat. A.A. Nemtheanga (PRIMORDIAL) on voice)
2. Brictom
3. A Girls Oath
4. The Arcane Dominion (feat. Oli S. Tyr (FAUN) on long-necked lute)
5. Within The Grove feat. Fredy Schnyder (NUCLEUS TORN) on hammered dulcimer feat. Mina The Fiddler (ex-BRANA) on 5-stringed viola
6. The Cauldron Of Renascence
7. Nata (feat. A.A. Nemtheanga (PRIMORDIAL) on additional vocals)
8. Omnos
9. Carnutian Forest
10. Dessumiis Luge
11. Gobanno feat. Sarah Wauquiez (SCHELLMERY, ex-ELUVEITIE) feat. Fredy Schnyder (NUCLEUS TORN) on hammered dulcimer feat. Mina The Fiddler (ex-BRANA) on 5-stringed viola
12. Voveso in mori
13. Memento
14. Ne regv na
15. Sacrapos – the disparaging last gaze

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed to Obscurity – Koncertbeszámoló

bönin

Co-Headline turnéra indul az Amorphis és az Eluveitie az év végén Budapesti állomás is lesz: december 12-én a Barba Negrában

KMZ

Eluveitie – tripla lemezbemutató koncert a Lacuna Coil és az Infected Rain társaságában Budapesten

KMZ

Eluveitie: megérkezett az Epona, az album előzetes új dal / találkozz a zenekarral a budapesti koncert előtt!

KMZ

Eluveitie és Amaranthe a Barba Negra színpadán – Maximum Evocation Tour 2017

KMZ

Nicole Ansperger elhagyja az Eluveitie bandát – új hegedűst keresnek!

KMZ

Eluveitie, Arkona, Skálmöld – Koncertbeszámoló

Gwanath

Eluveitie – Patrick Kistler távozott a csapatból

KMZ

Eluveitie – Az „Origins” európai turné megkezdődött

KMZ

Eluveitie, Týr, Metsatöll – Koncertbeszámoló

Lothwen

ELUVEITIE – Origins

ST. Toma

Eluveitie – Teaser videó a „The Call of the Mountains”-hoz elérhető

KMZ

Eluveitie – A „The Call Of The Mountains” vadonatúj dal meghallgatható

KMZ

Hot News: Eluveitie – debut official videoclip for ‘King’ on Metal Hammer!

KMZ

Hot News: Eluveitie – teaser for ‘King’ videoclip released!

KMZ

Hot News: Eluveitie – second album trailer released!

KMZ

Hot News: Eluveitie – first album trailer released

KMZ

Hot News: Eluveitie – release first single „King“ and lyric video

KMZ

Hot News: Eluveitie – announce tracklist of upcoming album!

KMZ

Hot News: Eluveitie – Album Title, Release Date And Cover Art Revealed!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek