Lemezismertetők

ELUVEITIE – Origins

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: http://eluveitie.ch/

Kiadás éve: 2014

Stílus: Folk Metal

Brief Sum: The new album of the Swiss pioneers of modern folk metal deals with the myths of origin of the ancient Celts. The lyrics are complex and well-written in English and Gaulish and enchanting choirs and story-leading narrations support the usual harsh male and clean female vocals. On the other hand the music on Origins contains much clichés; both the metal and folk parts are a bit boring and too familiar and the good concept and lyrics can’t balance this completely. However it doesn’t mean that Origins is a weak material! It’s much stronger than most of the recent folk metal releases but it’s not the best Eluveitie material for sure.

 

Két és fél évvel ezelőtt jelent meg a modern folk metal svájci zászlóvivőinek legutóbbi sorlemeze és egyben első konceptlemeze, a talán minden korábbi anyagnál sikeresebb Helvetios, amit aztán egy, a tízéves évfordulóra kiadott speciális „válogatás” is követett The Early Years cím alatt. E két matériával aztán az Eluveitie körbeturnézta a világot, Magyarországon például háromszor is jártak, a lemezek pedig előkelő helyeket értek el az eladási listákon és otthon még a Svájci Zenei Díjat is bezsebelhették a srácok a Legjobb Koncertzenekar kategóriában. Emellett azonban két tagcserével is meg kellett birkózniuk, előbb 8 év után Sime Koch gitáros adta át helyét Rafael Salzmannak, majd pedig 10 év után Meri Tadic hegedűs is búcsút vett a zenekartól, helyére pedig Nicole Ansperger került.

Tehát a 2014. augusztus elején megjelent új albumot, a szintén koncepciózus Origins-t már új felállással rögzítették – szokás szerint a New Sound Studióban, Tommy Vetterli vezénylete alatt, mely ismét tetten érhető a kitűnő hangzásban. A helvétek új anyaga ezúttal a kelta mitológia legősibb rétegébe, a keltaság eredetmondáiba ásta bele magát, melyet 16 tételben mutatnak be, rendkívül sok gall nyelvű szöveget is beleépítve a nótákba. Érdekessége az anyagnak, hogy a téma szakértőivel, a Zürichi Egyetem kutatóival is konzultált a dalszövegíró frontember, Chrigel Glanzmann, hogy minél hitelesebben énekelhessék meg az ősi európai kultúrkör mítoszait.

A kitűnő, jól összerakott és komplex szövegeket, melyeket a szokásos hörgések és női ének mellett sok kórus és narráció is kiegészít, azonban sajnos nem túl ötletes zene kíséri. Szinte minden téma esetén úgy érzi az ember, hogy ezt a riffet, ezt a blastbeatet már hallotta a banda valamelyik korábbi lemezén. A gitártémák már a Helvetioson is viszonylag unalmasak voltak, most pedig még inkább azok egy-két kivételt leszámítva (pl. Inception). Szintén kijátszották már az előző korongon a „pop-rockos sláger” ütőkártyát is a Rose For Epona képében, de megismételték ezt is: a The Call Of The Mountains Anna Murphy tiszta énekére, billentyűkre, lágy népi hangszeres dallamokra és könnyebben emészthető riffelésre épül. E dal igazi értéke az, hogy a korong exkluzív verzióin az angolon kívül bónuszként még négy nyelven, svájci németül, franciául, olaszul és rétorománul is hallható.

Sajnos az Origins-en a népi hangszerek sem mutatnak sok újat, a tradicionálisra hajazó és az eredeti kelta folk témák egyaránt kifulladni látszanak, annak ellenére, hogy ismét került pár új hangszer is a lemezre, mint pl. a breton duda vagy épp a velszi szarufurulya és az új hegedűs is tehetséges. A sablonosságra kitűnő példa a Celtos, a lemez potenciális slágere és koncertkedvence, ami több tradicionális breton népi dallamra épít, köztük arra a Tri Martolodra, amely a banda régi nagy slágerének, az Inis Monának is az alapja… Persze mint mindig, most is vannak kivételek, a King és a The Day Of Strife népies átvezetői, elsősorban tekerő- és hegedűtémái például némileg egyedibbek. Utóbbi dalok az Inceptionnel és a Sucellosszal együtt egyébként is talán a korong legjobb, legfogósabb tételei.

Persze mielőtt bárki azt hinné, hogy az Eluveitie új anyaga gyenge és hallgatásra nem érdemes, gyorsan szögezzük le: az Origins így is messze felülmúlja a legtöbb mostanság megjelenő folk metal anyagot, sőt dallamos death metalban is topon lenne, ha levennék róla a népi témákat! Csak és kizárólag magukhoz képest sikeredett gyengébbre az új album zenéje! A dalszövegek és a koncepció azonban megüti a hagyományos „Eluveitie-mércét”, némileg kiegyenlítve a mérleget, a sok gall nyelvű rész pedig kifejezetten nyerő számomra, ahogy a svájci nemzeti nyelvek alkalmazását és a sok, gyakran mágikusan kántáló kórust is kitűnő ötletnek tartom! Mindemellett a frontember által tervezett egyszerű borító is illik a koncepcióhoz, viszont a két eddig megjelent „kiállunk-az-erdőbe-és-zúzunk” klip helyett valami komolyabbat vártam. Persze ami késik…

Szóval ugyan nem az Origins lesz a kedvenc Elu-anyagom, a decemberi pesti lemezbemutató bulit már várom és addig még párszor le fognak menni az új dalok is a lejátszóban!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Origins (Intro)
2. The Nameless
3. From Darkness
4. Celtos
5. Virunus
6. Nothing (Intermezzo)
7. The Call of the Mountains
8. Sucellos
9. Inception
10. Vianna
11. The Silver Sister
12. King
13. The Day of Strife
14. Ogmios
15. Carry the Torch
16. Eternity


Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed to Obscurity – Koncertbeszámoló

bönin

Co-Headline turnéra indul az Amorphis és az Eluveitie az év végén Budapesti állomás is lesz: december 12-én a Barba Negrában

KMZ

Eluveitie – tripla lemezbemutató koncert a Lacuna Coil és az Infected Rain társaságában Budapesten

KMZ

Eluveitie: megérkezett az Epona, az album előzetes új dal / találkozz a zenekarral a budapesti koncert előtt!

KMZ

Eluveitie és Amaranthe a Barba Negra színpadán – Maximum Evocation Tour 2017

KMZ

Nicole Ansperger elhagyja az Eluveitie bandát – új hegedűst keresnek!

KMZ

Eluveitie, Arkona, Skálmöld – Koncertbeszámoló

Gwanath

Eluveitie – Patrick Kistler távozott a csapatból

KMZ

Eluveitie – Az „Origins” európai turné megkezdődött

KMZ

Eluveitie, Týr, Metsatöll – Koncertbeszámoló

Lothwen

Eluveitie – Teaser videó a „The Call of the Mountains”-hoz elérhető

KMZ

Eluveitie – A „The Call Of The Mountains” vadonatúj dal meghallgatható

KMZ

Hot News: Eluveitie – debut official videoclip for ‘King’ on Metal Hammer!

KMZ

Hot News: Eluveitie – teaser for ‘King’ videoclip released!

KMZ

Hot News: Eluveitie – second album trailer released!

KMZ

Hot News: Eluveitie – first album trailer released

KMZ

Hot News: Eluveitie – release first single „King“ and lyric video

KMZ

Hot News: Eluveitie – announce tracklist of upcoming album!

KMZ

Hot News: Eluveitie – Album Title, Release Date And Cover Art Revealed!

KMZ

Hot News: Eluveitie – European tour dates for 2014 announced!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek