Lemezismertetők

ELVENKING – The Pagan Manifesto

EK_TPM-C_1500x1500Kiadó: AFM Records

Weboldal: www.elvenking.net

Kiadás éve: 2014

Stílus: Folk / Power

Brief Sum: Each and every song is flawless, no idling, just unforgettable melodies and a fine musical blend a’la „Elvenking” which will work in every situation. I hope new roads will open for them in light of these.

 

Két évet kellet kihúzni, de akkor is nagyon vártam már az olasz heavy\power\folk metalos Elvenking új albumát a „The Pagan Manifesto”-t. Örömmel vettem észre azt is, hogy egy egész kis pofás koncepciót építettek a lemez köré. Már ami a zenekar promó fotóin látható megjelenést illeti. Végre visszakerültek a „folkos arcfestések” és „Damma” énekes sem akar már macsó frontember lenni. Nem mintha az ezelőtti lemezekkel vagy egyéb körítéssel bajom lett volna. Sőt mindegyik kedvenc, de látva ezeket a dolgokat jó előérzet kezdett motoszkálni bennem. Hát gondoltam fussunk akkor neki a több mint egy órás lemeznek.

Többszöri hallgatás után pedig arra a következtetésre jutottam, hogy az első „Heathenreel” lemez óta nem volt ilyen jó formában az Elvenking. Visszatértek a gyökerekhez és egy olyan korongot készítettek most, ami nem nélkülözi az ezelőtti lemezek slágeresebb dolgait sem, de emellett ismét egy zeneileg kifinomultabb, ha úgy tetszik progresszívabb mű született most. Persze nem kell bonyolult megoldásokra gondolni, hanem egy minden eddiginél több zenei értéket felvonultató alkotásra. A korong hangszerelése is dúsabb,  több rétegre építkezik, ami egyértelműen a „Heathenreel” lemezre volt jellemző. Ennek bizonyítására nem is kell sokat várni, mert a kezdő intró után rögtön érkezik az eddigi legmonumentálisabb Elvenking nóta a „King of the Elves”. Minden megtalálható a dalban, ami miatt egy óriási előrelépésnek tekinthető ez a lemez. Vannak itt-ott bekúszó nagyzenekari megoldások, tömény kórusok, és a tipikus Elvenking eszköztárában megtalálható dolgok: kemény riffek, szólók, folkos dallamok és kitörölhetetlen refrén. Sőt a dal végén még vendégként „Amanda Samorville” is feltűnik megkoronázva a végeredményt. S van még egy ugyanilyen nagyívű dal méghozzá a lemezt záró „Witches Gather”. Amiben szintén rengeteg jó ötlet és megoldás bukkan fel.  Megijedni ellenben nem kell, mert vannak „egyszerűbb” dalok is, amik szintén hibátlanok. Ilyen a megklipesített : „Elvenlegions” vagy a „Pagan Revolution”.  S nem maradhatnak el a csúcspontok, sem amiből rengeteg van.

Az olyan nóták mint a „The Druid Ritual of Oak”; „Black Roses for the Wicked One” a legjobb Elvenking nóták amik valaha születtek. Külön öröm számomra, hogy a hegedű megint óriási teret kap. Mindegyik nótában vezér szerepet tölt be, így a folkos él most még erősebben kirajzolódik. Ez azonban nem megy a keménység rovására a gitárok is fontos szerepet töltenek be. S hát a lényeg, hogy mindegyik dal hibátlan, nincsenek üresjáratok, csak is kitörölhetetlen dallamok, és egy jó kis zenei kavalkád Elvenking módra, mely minden körülmények között működni tud. Ezen dolgok fényében remélem új távlatok is megnyílnak előttük.

Ütős, lehengerlő, év végi listás anyag a „The Pagan Manifesto”. Magyarországi koncertet, de sürgősen!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Manifesto
2. King Of The Elves
3. Elvenlegions
4. The Druid Ritual Of Oak
5. Moonbeam Stone Circle
6. The Solitaire
7. Towards The Shores
8. Pagan Revolution
9. Grandier’s Funeral Pyre
10. Twilight Of Magic
11. Black Roses For The Wicked One
12. Witches Gather


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Elvenking – The Solitaire (Official lyric video)

KMZ

Hot News: Elvenking unveil new album’s cover artwork / Amanda Somerville to guest!

KMZ

Hot News: Elvenking – “The Pagan Manifesto” to be released in May / first teaser!

KMZ

ELVENKING – Era

Menegroth

Hot News: Elvenking – „The Loser” video clip available / „Era” album available in Europe now!

KMZ

Hot News: Elvenking – „Track-by-Track” Video zum neuen Album online!

KMZ

Hot News: Secret Sphere and Elvenking Announce Co-Headlining Tour

KMZ

Hot News: Elvenking – New album „Era“ to be released on September 14th!

KMZ

ELVENKING – Red Silent Tides

Menegroth

ELVENKING – The Scythe

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek