Lemezismertetők

ELYSION – Silent Scream

Kiadó: Massacre Records

Weboldal: myspace.com/elysionmyspace

Kiadás éve: 2009

Stílus: Gothic

 

 

 

Sajnos vagy sem, lassacskán a kemény zenében érdekelteknek is szembe kell nézniük a műfajok közti magas falak rohamos leomlásával, valamint a stílus bizonyos rétegeinek felpuhulásával, vagy ha úgy tetszik, magával a manapság egyre többet hangoztatott (és lassan valóban létező) ‘pop-metal’ fogalommal. Kövezzetek meg, de a magam részéről mindezzel semmi gond. Legalábbis addig, míg hőn szeretett nagy kiadóink jobbnál jobb női énekes albumokkal havaznak el minket, a mennyiség pedig ennek ellenére sem megy a minőség rovására. És, hogy valójában miért is bocsátkozom efféle fejtegetésekbe? Természetesen azért, mert a göröghonból érkező Elysion debütje is hasonlóan slágerorientált ízkavalkádban utazik.

Azonban ha megengeditek, egy gondolat erejéig még visszatérnék az iménti eszmefuttatásomhoz. Nos, nem tudom hányan olvasták anno a One Without interjút, de a Silent Scream kapcsán rögtön bevillant előttem Olle Töpel dobos egyik válasza, aki akkor azt mondta: zenéjük bár kevésbé durva, a hangzás mégis úgy dörren meg, mintha a legsúlyosabb metal banda lemeze szólna. Azt hiszem, ennél tökéletesebben nem is lehetne a nagyközönségnek elmagyarázni, hogy a fém hívők számára mitől válhat szerethetővé, vagy egyáltalán befogadhatóvá egy ilyen jellegű cucc. Ezért persze a zenekaroknak mélyen a zsebükbe kellene nyúlni, de ugyebár egy jó nevű istálló támogatásával minden anyagi probléma orvosolható. Esetünkben a csapat mecénásának (értsd: Massacre) sikerült amerika egyik legfelkapottabb szakemberét felcsípnie Ted Jensen személyében, így a kissé modoros, ám kellően húzós megszólalás ezúttal is adja alánk a lovat.

A zenei hatásokkal kapcsolatban, valahogy úgy kell elképzelni a dolgot, mintha sztereóban döngetnénk a Lacuna Coil Shallow Life-ját és a The Birthday Massacre erősen indusztriális szerzeményeit (itt pl. Bleeding, Loss). Rokonokként említhetném még a már korábban szóbahozott, tavaly nagyot robbantó One Without-ot is, a hazai színteret tekintve pedig egyértelműen a VelvetSeal lenne a legtalálóbb hasonlat (lásd Walk Away). A dark-nak is csúfolt anyagon egyébként szépen sorjáznak a fülbemászó tételek. Kétségkívül ez a társaság legnagyobb fegyvere, hiszen alapjáraton nem sok újdonságot kínál a tizenegy nóta – no persze, itt nem is az egetrengető progresszivitáson van a hangsúly. Csöppet eltúlozva akár azt is mondhatnám, hogy a lényeg csupán a néha keménykedő, máskor fogós témák tökéletes összeolvasztása. Ettől kezdve az erre fogékony népség már úgyis a tenyerén hordozza a produkciót. Ezt a srácok is jól tudják, így e nyugalom biztos tudatában senki sem játssza a virtuózt. Egy-egy jókor megeresztett gitárszóló (Dreamer, The Rules), apró elektronikus zörejek, a többi pedig már Christianna hatásköre, aki olyannyira magabiztosan megbirkózott a neki szánt feladattal, hogy gyakorlatilag egymaga el is adja a lemezt.

Ami (annak ismeretében) nem is tűnik olyan nehéznek, mivel több potenciális sláger és klipvárományos dal is terpeszkedik a korongon. Elég, ha csak a fentebb említettek közül mazsolázunk, de éppenséggel az egyelőre nem hivatalos Never Forever ízelítő videójával is tehetnek egy próbát a kíváncsiskodók. Mindemellett nyilvánvalóan pár lassú tűzés is elengedhetetlen kelléke az eszköztárnak: ezekért a Weakness In Your Eyes és a Far From The Edge felelnek.

Mellesleg a Lacuna Coil párhuzamot illetően nem csak a belbecs az egyetlen kapocs a két csapat között, ugyanis a Silent Scream borítóját is az a Natalie Shau alkotta, aki korábban már az olaszokat és többek között a The Agonist-ot is elláta néhány szemrevaló munkával. A külcsínnel ezúttal sincs gond, habár eleinte kicsit furcsálltam a babaarcú leányzót, idővel számomra is értelmet nyert a kép mondanivalója.

Összességében azt tudom mondani, hogy egy gyengéd, de kellemes bemutatkozásnak lehet fültanúja az, aki beszerzi a cd-t. Nem egy kihagyhatatlan remekmű, de a fentebb említett bandák szerelmesei egy percig se habozzanak, hiszen ők minden bizonnyal az Elysion-t is imádni fogják. Bővítsük hát bátran a ‘porcelán-metal’ gyűjteményt!

Tracklist:

1. Dreamer
2. Killing my dreams
3. Never forever
4. Weakness in your eyes
5. Dont say a word
6. The rules
7. Bleeding
8. Walk away
9. Loss
10. Far from the edge
11. Erase me

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Pre-Listening – Elysion, Stormwarrior, Thyrien

KMZ

Hot News: Elysion announce „Someplace Better”

KMZ

ELYSION – Killing My Dreams EP

Jillian

Hot News: Elysion – Digital EP Out Soon

KMZ

Elysion Interjú

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek