Lemezismertetők

ENDLESS RIVER – Fractal Fields EP

Kiadó: –

Weboldal: www.endlessriver.org

Kiadás éve: 2007

Stílus: Progressive Doom / Death

 

 

 

 

Az Endless River egy győri csapat, az általuk játszott zene pedig progresszív doom/death metál. Az Endless Rivernek eddig első “Képtelen képek” című demóját hallottam, amely egy még kiforratlan, de ígéretes és fejlődőképes csapatot mutatott. Örömmel mondhatom, hogy a demo óta jelentőset léptek előre, és gyakorlatilag az összes fontos kifogásolható elemet kijavították.

Így, ami a legfontosabb, sokkal jobban meg vannak írva az EP-n található témák; ezek már nagyon is összeállnak teljes értékű, hangulatos dalokká. Komplexebb lett a zene, fejlődött az énekhang – Reider László erőteljesebben és változatosabban hörög -, elhagyták a
zenéből a női éneket, amelynek a demón szerintem nem igazán volt szerepe, és – megfogadva számos kritikus tanácsát – átváltottak magyarról az ehhez a zenéhez sokkal jobban illeszkedő angol nyelvre. Mindezek mellett pedig a hangzás is sokkal jobb lett. Ez a hozzáállás mindenképp dicséretes: a jó zenéhez önkritika kell, és az együtes profizmusát jelzi, hogy hallgattak az első demót illető bírálatokra. (Megjegyzem: úgy általában is sokat dobna a magyar undergroundon, ha a zenekarok elgondokodnának a kritikákon, és nem a mellüket vernék, hogy őket a rajongók nem érdeklik, csak a saját “belső meggyőződésük”. Akit nem érdekelnek a rajongók, az ne zenéljen, ha pedig mégis, akkor ne sértődjön meg.)

Ami a zenét illeti, nyilvánvalóan nagyon erősen hatott rájuk az Opeth munkássága. Mind a riffek, mind a néha felbukkanó akusztikus témák Åkerfeldt zenekarát juttatják eszembe, ami már önmagában is szép teljesítmény, mivel Opeth-es zenét sokan próbálnak játszani, de még az Opethnek sem mindig sikerül (az Endless Riveren kívül még az Asgautot és az Aggressive Mindot tudnám megnevezni a sikeres követők között). Így alapnak egy doomos, de a doomnál agresszívebb és változatosabb tempójú zenét kell elképzelni, amely néha már-már deathesen vad lesz, ugyanakkor előfordulnak benne érdekes tempóváltások, tele van kellemes pszichedelikus pillanatokkal, akusztikus betétekkel, rockos dallamokkal. Szerencsére nem esnek túlzásokba, és ami külön jó, hogy sikerült minden dalba emlékezetes témákat csempészni. A hangsúly tehát a jó nótákon van, és nem a görcsös progresszívkodáson. A legerősebb szerintem a kezdő Proving of Innocence lett, a de a másik két dal sem sokkal marad el tőle.

Az Endless Rivernek tehát sikerült minőségi Opeth-es zenét csinálnia, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyszerű klónzenekar lennének, hiszen néhány ponton eltérnek az Opeth-től. Így – és ez véleményem szerint előnyükre válik – nem nyújtják túl az akusztikus részeket, ami az Opeth esetében néha már önclélúvá és unalmassá válik; ez dinamikusabbá teszi az EP-t. Remélem megőrzik ezt a jó szokásukat, most ugyanis az akusztikus részek aránya a zenében pont ideális. A zene hangulata is kicsit más, kevésbé van kihegyezve a melankóliára, és előfordulnak kifejezetten kedélyes, rockos részek is. Ez nagyon sok prog-doom zenekarból hiányzik, és szerintem jó dolog, hogy az Endless River nem ilyen szemellenzős módon (“úristen, ez egy vidám téma… kukába vele!”) írja a zenét. Amit én még elviselnék, az egy kis tiszta ének volna. A három számos EP-n nem érzem égető hiányát, de lehet hogy egy teljes hosszúságú album már egyhangú volna végig ezzel a durva vokállal. Egyébként Reider László hangja kicsit hasonlít is Åkerfeldt, főleg a magasabb tartományban előadott károgása. Szintén nem volna rossz még egy kis játékosság, még néhány elkalandozós rockos téma. Teljesen jók az EP-n hallhatók, de lehetne belőlük még egy kicsivel több!

Az EP-hez multimédiás extra CD is jár, benne három videóval. Itt újfent el lehet mondani, hogy ez a CD is profi munka, kétnyelvű biográfiával, képekkel és három (igaz, kézi kamerás minőségű) videóval. A három videó mellett (kettő koncert, egy pedig az EP felvételeiről készült, utóbbi amúgy érzékletesen mutatja meg azokat a nomád körülményeket, ahogyan a stúdiózás általában folyni szokott) a multimédiás CD-n megtalálható a teljes Képtelen Képek demo is. Én mindenkinek azt javaslom, hogy először ezt hallgassa meg, így értékelhető igazán, mennyire sokat fejlődtek röpke egy év alatt (amivel nem azt akarom mondani, hogy a Képtelen Képek első demónak rossz lenne).

Néhány szó még a szövegekről: elég absztrakt, metaforákkal teli a szövegvilág, helyenként kimondottan szórakoztató kifejezésekkel; a kedvencem a “decapitation of biomass”, vagyis “a biomassza lefejezése” volt. Az angolság nem tökéletes, a nagylemez előtt mindenképp érdemes lenne majd a szövegeket valakivel átnézetni. Nincsenek súlyos hibák, de ha a nemzetközi színtéren is képviseltetni szeretnék magukat, akkor ilyen téren kicsit sem szabad hibázni. A nemzetközi színtérre pedig amúgy minden esélyük megvan, mert a zene remek, a kiállítás (borító, bónusz CD stb.) színvonalas, a hozzáállás pedig profi. A teljes hosszúságú album abszolút időszerű, én kíváncsian várom. Csak így tovább!

——————————
Az anyag megrendelhető 1500 Ft+pkg.-ért a zenekartól. Elérhetőségek:

Szabó Péter, tel.: 06-20/353-6385
e-mail: deadforest kukac gmail pont com

Az Endless Rivert élőben novermber 21. és 25. között lehet megtekinteni a Kathaarsys társaságában. A miniturné állomásai:

nov. 21./szerda Győr -No-Stress
nov. 22./csütörtök Budapest -After-Music Club
nov. 23./péntek Pécs -Toxic Music Club
nov. 24./szombat Sopron -Hangár
nov. 25./vasárnap Bécs -Escape

Tracklist:

1. Proving Of Innocence
2. The Fractal Fields
3. Recreate The Existence

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek