Lemezismertetők

ENEMY IS US – Venomized

Kiadó: Bastardized Recordings

Weboldal: www.enemyisus.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Death / Thrash Metal

 

(scroll down for English Version)

 

Még 2003-ban alakult az Enemy Is Us nevezetű svéd death/thrash metál formáció. Nevük nem cseng ismerősen, de olyan zenekarokkal turnéztak együtt, mint a Defleshed és a Carnal Forge. Most megjelent második lemezükön (“Venomized”) a basszusgitáros Lawrence Mackrory mellet társproducerként Daniel Berstrand is közreműködött, aki olyan zenekarokkal melózott már együtt, mint az In Flames, a Soilwork, vagy a Meshuggah. Tehát egy rossz szó nem érheti a kiadványt minőség tekintetében.

Az már elsőre hallatszik, hogy nagyobbrészt thrash témákkal operálnak. Gondolok itt a tipikusnak nevezhető kapkodós témákra és az őrült szegelős dobtekerésekre. Erre ékes bizonyíték az első két nóta is, a “Through Vile Black Blood” és a “My Cross To Bear”. Az előbbinek a klipje ott figyel a cd-n. Semmi extra, tipikus próbatermi zenekaros klip, de teljesen nézhető, és tény, hogy jól bemutatja, miről is szól ez a svéd gárda. A tempó lassulásáig egészen a harmadik “Show Me Them Horns” dalig kell várni, ami szellősebb dalszerkezetével és egyszerű, ámde hatásos riffjével nekem nagyon bejön.

Éppúgy, mint a címadó dal hatalmas svéd death metálos témái. Itt még enyhe dallamos In Flames-es refrént is beiktattak. Én mondjuk erre készítettem volna a klipet. Ezt a vonalat viszi tovább az ötödik track is, csak még dallamosabb formában. Majd kapunk egy jó húzós, instrumentálisnak is nevezhető átvezető nótát, a “We Are The Filth”-et, melyben a súlyos riffeket akusztikus témák váltják, enyhe szövegmondásokkal megspékelve. Nem egy világmegváltás, de hangulatilag teljesen illik a lemezhez.

Aztán sajnos innentől kezd egy kicsit esni a lemez színvonala a sok egyforma tempó és megoldás miatt. A “The Red Inside”, a “Carnal Betray”és az “At The End Of My Rope” hármas például teljesen üresjáratok. Az utolsó bő hét perces “Heading Towards The Light” viszont megint nagyon erős. Kellő energia és agresszió árad a dalból és a zongorás levezetés is hatásos. Tehát összességében elmondható, hogy nem egy rossz koronggal van dolgunk, mert az tény, hogy kiváló zenészek játszanak a bandában. A lemez első felét mindenképp erősebbnek érzem, de sajnos kevés az igazán kiugró megoldás. Vannak jó dalok, jó pillanatok, de igazán kimagaslót nem nyújtanak. Ennek ellenére a már említett zenekarok hívei próbálkozzanak az Enemy Is Us-szal.

————————

ENGLISH VERSION:

It was the year 2003 when the Swedish death/thrash band has formed called Enemy is Us. Their name not sounds too familiar but they toured with bands like Defleshed and Carnal Forge. On their new CD (Venomized) by bassist Lawrence Mackrory as a co-producer Daniel Berstrand contributed and he worked with groups like In Flames, Soilwork and Meshuggah so I could not say a bad word about the quality of the production.

It can be heard at first listen that they use more thrash themes. I mean they play the tipical precipitate riffs and the crazy, fast drums. The first two songs Through Vile Black Blood and My Cross to Bear are ornate proofs on this statement. By the way the previous one’s music video is on the disc. Nothing special, it’s a simple clip with the musicians but it shows perfectly what this Swedish band is about. For the deceleration of of the tempo we have to wait until the third song Show Me Them Horns that has a more airy structure and simplier but still effective riff which I really like.

Just like the album titleing song with it’s Swedish death metal themes. Here they even do an “In Flames like” chorus. I’d did music video for this song… This line continues on the fifth track with more melodies. Then we get a cool instrumental interlude song (We are the Filth) where the hevy riffs are being changed on acoustic issues barded with some talking. Not a redemption but it’s still matches the mood of the disc.

From this point the quality of the release starts to get lower caused by the swarm of similar tempos and riffs. For example the songs The Red Inside, Carnal Betrayal and At the end of my Rope are total featureless ones but the last seven minutes long Headin Towards the Light is strong again. Competent energy and agression are flowing from it and the piano ending is effective too. So after all Venomized is not a bad album since the musicians are great. The first part of it is downright stronger but sadly there aren’t any really significant song on the album. There are good songs and moments but they do not give nothing eminent. Even so who likes the above-mentioned bands should give Venomized a try.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Through Vile Black Blood
2. My Cross To Bear
3. Show Me Them Horns
4. Venomized
5. End This Life
6. We Are The Filth
7. Tear This World Apart
8. The Red Inside
9. Carnal Betray
10. At The End Of My Rope
11. Heading Towards The Light

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek