Lemezismertetők

ENSIFERUM – Victory Songs

Kiadó: Spinefarm Records

Weboldal: www.ensiferum.com

Kiadás éve: 2007

Stílus: Folk / Viking Metal

 

 

 

Az Ensiferum az egyik kedvenc bandám. Bemutatkozó lemezük hatalmas hatással volt rám. Szerintem máig ez az egyik legkiemelkedőbb folk metal korong. A második “Iron” lemez után hatalmas törés következett be a zenekar életében. Jari Mäenpää énekes/gitáros lelépett, hogy saját bandájára a Wintersunra koncentrálhasson. Majd a dobos és a basszus gitáros poszt is szépen lassan megüresedett, de az Ensiferum fő agya Markus Toivonen nem csüggedt és hamar összeszedte a zenekart. Az énekes/gitáros pedig nem más lett, mint Petri Lindroos a Northernből. Hangja nem olyan egyedi, mint Jarié, de frontembernek keresve sem találhatott volna jobbat. Az új felállás első életjele a “Dragonheads” Ep volt, ami egy kicsit visszafogottabb bandát mutatott.

A most április vége felé megjelenő harmadik Ensiferum korong pedig “Victory Song” címmel kerül a boltokba. Az Ep-hez képest ez egy jóval gyorsabb lemez. Az intró után következő “Blood Is the Price of Glory” igazi Ensiferum himnusz. Markus játéka egyből felismerhető, és az “akusztikus blokk” sem marad el. A második “Deathbringer from the Sky” egy kemény riffelésű majd hatalmas “ó”-zós résszel ellátott kiváló dal. Az “Ahti” pedig gyönyörű hegedűbetéteivel ragad magával. Majd a kislemezre is kimásolt “One More Magic Potion” következik, ami a lemez abszolút csúcspontja. Tipikus Ensiferum szerzemény ez, ami az első korongon is elférhetett volna. Egy lassabb tétel a végig tiszta énekhangú hatalmas refrénű “Wanderer” pedig az egyik kedvencem. Majd ismét csúcssebességre kapcsolunk a “Raised by the Sword”-del.

Megemlíteném még a lemezt záró fokozatosan építkező 10 perces “Victory Song”-ot, ami tényleg egy győzelmi dal. Refrénje szinte táncra csábít. Északi testvéreink megint bebizonyították, hogy mennyire értenek a metal zenéhez. Bár az első lemezzel nem ér fel a “Victory Song”, de így is számos banda felett áll az Ensiferum. A pontokat nem szoktam felezgetni, de most az egyszer muszáj lesz. Meg az, hogy ne legyek ott április 21-én a Pecsában, az kizárt dolog. Victory Ensiferum!!!

Tracklist:

1. Ad Victoriam
2. Blood is the price of glory
3. Deathbringer from the sky
4. Ahti
5. One more magic potion
6. Wanderer
7. Raised by the sword
8. The new dawn
9. Victory song

Pontszám: 9.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek