Lemezismertetők

ENSLAVED – In Times

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.enslaved.no

Kiadás éve: 2015

Stílus: Progressive Black / Viking Metal

Brief Sum: „In Times” is a seamless piece with a lot of emotional charges, musical delicacies, ancient force, and majestic melodies evoking a feeling of hope. It’s worth diving into.

 

 

Hihetetlen zenei pályát tudhat magáénak a norvég Enslaved. 1991 óta folyamatosan aktív zenekar nem csak stílusteremtő mivolta miatt emelkedik ki az átlagból, hanem a folyamatosan fejlődő muzikális értékeivel is. Én úgy vagyok vele, hogy bármelyik korszak lemezeit szívesen hallgatom. Épp úgy tetszik az első „Vikingligr veldi”, mint akár a kísérletezős „Monumension”. Azonban ennél a csapatnál nem volt megállás állandóan valami újjal próbálkoztak és rendszeresen sikerült is nekik lemezről-lemezre újabb friss vért pumpálni a zenekar gépezetébe.

Igaz az utolsó pár lemezen már fellelhető az a progresszív irányvonal ami végső soron most már egy ideje meghatározza az „Enslaved” stílusát, ellenben az újrahasznosítást fogalma továbbra is távol áll a csapattól. Olyannyira, hogy az immár 13. (!!!) „InTimes”-ra keresztelt album is egy remek beszabott mű, mely túlmutat a mostanában előforduló unalmas lemezek sorain és ennyi év után is hihetetlen alkotói kedvel megírt minden hangjában igényes zenei mű született. Most is a kettőség jellemzi a csapat zenéjét, melyben megtalálhatóak a csodaszép dallamok finom zenei megoldások éppúgy, mint a durvább keményebb igazi ősi tűzzel lángoló ötletek melyek koherens módon észrevétlenül olvadnak egymásba. „Grutle Kjellson” szigorú hangját már megszokhattuk, de itt is amit „Herbrand Larsen” billentyűs hoz, ének terén, az maga a megtestesült csoda. Szó szerint a libabőr már le van vajazva minden egyes hangjától. Persze ezek a dolgot, mit sem érnének ha nem lennének igazán jó dalok.

Ellenben itt egy újabb bő ötven perces progresszív zenei kalandon vehetünk részt, ami nem csak egészbe, hanem külön dalonként is megállja a helyét. Igaz felületesen hallgatni nem szabad, mert csak odafigyelve adja vissza páratlan zenei értékét, melynek felfedezése időbe telik és még nekem is vannak kifürkészésre váró részei. Dalokat kiemelni felesleges, de azért a „Building with Fire „ és a „One Thousand Years of Rain „ kettőse a kedvencem a lemezről. Hangzás terén szintén nem lehet belekötni az anyagban szépen tisztán szól, remekül hallani mindent. A prog\viking metalban (ha már egyszer mindenképp meg kell határoznom a stílust) tehát ismét nagyot alkotott az Enslaved, mely egyenlőre úgy néz ki, hogy utolérhetetlen kreativitás tekintetében és hát az egyedi stílus már nagyon régóta sajátja a zenekarnak.

Még most sem késő megismerkedni ezzel a nagyszerű északi hordával, aki esetleg még nem tette volna meg. Az „In Times” egy hibátlan anyag rengeteg hangulati töltettel igazi zenei csemegékkel, ősi erővel, reményt keltő magasztos dallamokkal. Érdemes elmerülni benne.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Thurisaz Dreaming
2. Building with Fire
3. One Thousand Years of Rain
4. Nauthir Bleeding
5. In Times
6. Daylight

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

ENSLAVED – Caravans To The Outer Worlds EP

Equimanthorn

ENSLAVED – Utgard

Equimanthorn

A Rockmaraton után a Dürer Kertben zúz majd az Enslaved

KMZ

Enslaved – Az »In Times« című album meghallgatható!

KMZ

Enslaved – One Thousand Years Of Rain (Official lyric video)

KMZ

Enslaved – Első track-by-track trailer

KMZ

Enslaved – Dalszöveges videó a “Thurisaz Dreaming” számhoz

KMZ

Enslaved – Első albumtrailer megjelenése

KMZ

Enslaved – Albumrészletek

KMZ

Enslaved – Stúdióhírek

KMZ

Enslaved – 13. albumuk stúdiófelvételeinek megkezdése

KMZ

Enslaved – Ivar Bjornson segédkezik a Roadburn Festival 2015-ön

KMZ

Enslaved, Winterfylleth, Svoid – Koncertbeszámoló

SteveShield

Pénteken a Dürer Kertben lép fel a norvég Enslaved

KMZ

Hot News: Enslaved – Receive 7th Norwegian Spellemann Award Nomination

KMZ

Hot News: Enslaved – Track-By-Track Commentary Series Part 6

KMZ

Az Enslaved márciusban Budapestre érkezik

KMZ

Hot News: Enslaved – Track-By-Track Commentary Series Part 5

KMZ

Hot News: Enslaved – Track By Track Commentary, Part 4

KMZ

Hot News: Enslaved – Exclusive Stream Of The New Track „Veilburner“

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek