Lemezismertetők

ENTOMBED – Serpent Saints

Kiadó: Candlelight Records

Weboldal: www.entombed.org

Kiadás éve: 2007

Stílus: Melodic Death metal

 

 

 

 

Végre megjelent az új lemeze a death and roll svéd nagymesterének, az Entombed-nak. Rengeteg zenekar a hatásaiként említi eme bandát, főképp a koszos témák miatt, ami a zenekar védjegye lett. Az új lemezt úgy reklámozta a kiadó, hogy újra van értelmezve a sound, a hangzás illetve ez a legjobb lemez a Wolverine blues óta. Persze egy reklám bármit mondhat az eladhatóság érdekében, de természetesen kíváncsi vagyok rá, milyen az új lemez. Egy aranyos kis gitármenettel kezdődik a lemez (“Serpent saints”), majd utána súlyosbodik a helyzet, s a súlyos középtempó után kezdődik a deathpunk. Remek kezdő szám, igazi löket a lemezhez. Sikoltások, károgások is színesítik a dallamtémát a számon belül, mert ilyet is találhatunk. Jó kis rockys zene ez egy kicsit koszosabb megközelítéssel. A második szám a “Masters of death”, s amit a leghamarabb meg lehet állapítani, hogy újra előtérbe kerültek erre a lemezre a gyorsabb punkos témák. A hangzás nem steril szerencsére, hanem igyekszik illeszkedni a zenéhez. Stúdióminőségben szól, de mégis olyan a zene, mintha egy kicsit koncertfílingje lenne.

Az elszállós témák is megférnek egy számon belül, tehát úgy vélem felfedezni, hogy az új zenehallgatóknak is bejöhet a lemez, mert tud újat nyújtani, tudja rázni majd a fejét a zenére illetve a régebbi banda kedvelői sem fognak csalódni a lemez kapcsán, mert nagyon üt. Az “Amok”-ban egy lassabb felvezetéssel kezdődik a szám, majd folytatódik egy jó kis középtempós rock and rollos, doomos gitártémával kísért zenével. Ez nem gyors szám, inkább ilyen középtempón kapkodnak a témák, de a koszossága nem vész el, sőőt így is elég piszok ez a nóta. A következő “Thy kingdom coma”-ban vehető szerintem a legjobban észre, hogy mennyire recsegős, koszos a hangzás, ami szándékosan van így. Egy gyors számról szó. A szövegek tökéletesen passzolnak a zenéhez, de gondolom a címből lejöttek a témák, hogy most sem a virágos rétről zengnek dalt a svéd death’n rollerek. A “When in Sodom” c. tételt már hallhattuk korábban az azonos elnevezésű Ep-ről, ami tavaly jelent meg. Tahó módon lassú témával indul, s begyorsul a maga idejében, sőt dallamok is felütik a fejüket. Az énektémák is klasszikusan agresszívak, tehát nem a mai, modern üvöltések vannak, illetve maga a hangzás miatt is érezhető ez az old school-os, gyűlölettől duzzadó üvöltés.

Az “In the blood”-ban sejtelmes gitártémákkal operálnak a srácok, amiben szintén vannak dallamok, de csak Entombed-os, gonosz módra. Ördögi rock and roll ez a zene. Tényleg ez a sajátsága a bandának. A következő “Ministry” egy agresszív, lényegre törő, bár nem gyors szám, de egy szám is lehet durva, attól még, mert nem gyors. A “Dead, the dying…” egy jó kis blastbeattel kezdődik, de nem a blast a fő motívuma a számnak. A nagyon lassú témák a lemez végére kerültek. Az utolsó szám a “The dead song for Lucifer”, éneklős témával kezdődik, ami egy fohászként is felfogható, amit a banda úgy is értelmezhet, hogy nem jó fiúk ám. Mindenesetre tökéletesen beleillik a képzeletbeli koncepcióba. A zenekar tényleg visszatért ezzel a lemezzel az old school anyagokhoz, ettől függetlenül még bármilyen lehet a következő, mivel a saját útjukon járnak, s azt csinálnak, ami belőlük jön: kosz, mocsok mindenek felett, s ahogyan ők mondanák: “We are serpent saints”.

Tracklist:

1. Serpent saints
2. Masters of death
3. Amok
4. Thy kingdom coma
5. When in sodom
6. Int he blood
7. Ministry
8. The Dead, the dying to be dead
9. Warfare plague famine death
10. Love song for Lucifer

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek