Lemezismertetők

EQUILIBRIUM – Armageddon

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: https://equilibrium-metal.net

Kiadás éve: 2016

Stílus: Epic Folk / Viking Metal

Brief Sum: Only two years passed after the previous album of Equilibrium, but the renewed German horde just released a new LP in August. All the new elements which appeared on Erdentempel are more strongly present on Armageddon and the music sounds more mature than ever. Also most of the lyrics are more philosophical and socio-critical but every time with the bright message of hope at the end. Although firstly it may seem to be a darker material, actually it is just as elevated as the meaningful matter insists it and the many airy moments make it easier to digest. In my view it is one of their best material so far!

 

Alig több mint két év telt el a több stílusbeli újdonságot és tagcseréket is hozó Erdentempel korong óta, a germán Equilibrium brigádja azonban megállíthatatlanul tör előre és nemrégiben ismét új sorlemezt adott ki, amelyből a hazai közönség egy kis ízelítőt is kapott a Rockmaraton legviharosabb napján egy kissé későbbre halasztott, mégis hatalmas buli keretében.

Az Armageddont nyitó Sehnsucht („Visszatekintés”) intró Einstein idézete már utal arra, hogy a komolyabb témák ezúttal mélyebb, személyes, társadalomkritikus és filozofikus vonalon mozognak (részben ezen üzenetek átadása miatt lett több angol nyelvű szöveg). Ez valahol meghatározza a lemez emelkedettségének a szintjét, sokan e témák miatt sötétebbnek is érezhetik az anyagot, azonban a banda szokásához híven a könnyedebb dolgokat sem hagyta el.

A dalok nagy része persze a mélyebb koncepciót követi. A Katharsis, az Erwachen („Ébredés”), a Rise Again, a Prey, az Eternal Destination és a narrált Koyaaniskatsi („Kiegyensúlyozatlan élet” hopi indiánul, egy klasszikus film címe után) a modern társadalom, az emberiség és a természeti környezet gyakran ellentmondásos viszonyáról; a Heimat („Haza”) és a Zum Horizont („A láthatárig)” az egyéni szabadság megtalálásáról, az új megismeréséről szól. És bár a komoly témákat sok helyen zordabb zene: a megszokottnál mélyebbre hangolt gitárok és mély growlok súlyosbítják, az ellenpont is megvan mindkét helyen. Egyrészt minden szöveg pozitív kicsengéssel, a remény üzenetével zárul, másrészt a népzenei témák és a tiszta vokálok könnyedebb hangulatot csempésznek a legsötétebb tételbe is. Az észak-európai hatások az előző anyaghoz hasonlóan visszaszorultak (a mitológiai dalszövegekkel egyetemben), viszont megmaradt az ott már megjelent keleties népzene, de ezúttal nem a belső-ázsiai pusztákról, hanem a Balkánról és Kelet-Európából jött az ihlet (Zum Horizont). Ugyanígy a karibi/latin-amerikai hatás is jelen van, a Rise Againben például egy ecuadori utcazenész vendégeskedik.

A felsorolásból nem maradhat ki a két leglazább dal sem: a Born to Be Epicet már a címe alapján sem lehet komolyan venni, a szöveggel, hát még a klippel együtt meg végképp nem. Egyszerűen zseniális, bombabiztos koncertkedvenc! (Egyébként itt jönnek ki a legjobban a friss gitáros, a Nothgardból és korábban a Wolfchantból ismert Dom károgós vokáljai is.) A zeneileg teljesen poénra vett és mulatós dalok mellett Equilibriumtól azt is megszokhattuk, hogy az ivászaton és a „rock ’n’ roll terjesztésén” túl más hobbikról is szívesen énekelnek, méghozzá elég epikus köntösben a szivarozástól (Snüffel) a motorozásig (Fahrtwind). Ezúttal a videojátékokon volt a sor a Helden („Hősök”) képében, melynek mind szövege, mind zenéje tele van gameres utalásokkal és persze nem hiányozhat a chiptune, avagy 8-bites zenei betét sem belőle.

Bár idővel az Erdentempel is nagy kedvencemmé vált, az új hatások és elemek az Armageddonon értek össze igazán. A többségében mély mondanivaló ellenére – részben a pozitív kicsengések és a kevésbé szigorú témák okán – nem komornak, hanem kellően fennköltnek érzem a matériát. Ehhez hozzájárul természetesen a nagyszerű zeneszerzői véna és az eltalált dalsorrend is. Alig várom, hogy a Donar védnöksége alatt megtartott Rockmaratonos buli után 27-én Budapesten is részese legyek egy epikus bulinak!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Sehnsucht
2. Erwachen
3. Katharsis
4. Heimat
5. Born to Be Epic
6. Zum Horizont
7. Rise Again
8. Prey
9. Helden
10. Koyaaniskatsi
11. Eternal Destination

Pontszám: 9.5

Kapcsolódó cikkek

Equilibrium – “Renegades Tour 2020” – epikus pagan/folk metal januárban a Dürer Kert-ben!

KMZ

KME videók: Equilibrium, Destruction, Crystal Ball, True Widow, Pain, Winterstorm, Sabaton, The Agonist

KMZ

KME videók: Sinful, Arise In Chaos, Nothing Lies Beyond, Carnifex, Tank, Elm Street, Revocation, Soilwork, Equilibrium, Whitechapel, Ringworm, Winterhorde

KMZ

Equilibrium – Ázsiai turnédátumok!

KMZ

Equilibrium online játék és verseny!

KMZ

EQUILIBRIUM – Erdentempel

ST. Toma

Hot News: Equilibrium – announce video contest for ‘Wirtshaus Gaudi’!

KMZ

Hot News: Equilibrium – Hit The Charts!

KMZ

Hot News: Equilibrium – new album trailer released

KMZ

Hot News: Equilibrium – introduce new bass player

KMZ

Hot News: Equilibrium – „Erdentempel“ out now!

KMZ

Hot News: Equilibrium – new album teaser released

KMZ

Hot News: Equilibrium – Making of ‘Wirtshaus-Gaudi‘ online / tour dates announced

KMZ

Hot News: Equilibrium – video premiere of ‘Wirtshaus-Gaudi‘ on Metal Hammer.de

KMZ

Hot News: Equilibrium – introduce new guitar player / announce new video clip

KMZ

Hot News: Equilibrium – third track-by-track trailer online

KMZ

Hot News: Equilibrium – second track-by-track trailer online

KMZ

Hot News: Equilibrium – first track-by-track trailer online

KMZ

Hot News: Equilibrium – new single “Karawane” out now

KMZ

Hot News: Equilibrium – new single “Karawane” available for streaming

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek