Lemezismertetők

ERBEN DES ZORNS – Hasswerk Eins

Kiadó: Noisehead Records

Weboldal: www.erbendeszorns.de

Kiadás éve: 2008

Stílus: Thrash / Death metal

 

 

 

 

Hát a borító számomra az egyik értékelhető dolog a koronggal kapcsolatban. Igényes, jól megtervezett összhatás és információ. A zene azonban egy ’90-es éveket idéző sablon csak.

Unalomig ismert riffelések és verzék, ráadásul az ének a legtöbb helyen lapos és semmitmondó. A Prolog egy elég érdekes intro tulajdonképp, különböző effektekből épül fel, zörejek, hangok összemosása és kontrasztozása. A Hasswerk Eins death metal a javából, és nem is rossz maga a szám, ha nem másik tizenkettő ugyanilyen lenne a lemezen belőle… az ének a refréntémáknál nem ül úgy, ahogy kellene, a félig-meddig technikás zene nem túl sok elemet villant fel. Az Asche Auf Dein Haupt egy gyenge darab, lerágott csontú riffek hevernek szanaszét. Az ének elég érdekes eleinte, de átmegy unalmasba azután, ahogy a szám is. Semmi olyan, amire ne számítana az ember. Ebbe Und Flut a következő track címe, ami erőteljes thrash/death metal egyveleg, és egy erőteljesebb, ötletesebb szám, kidolgozott szerkezetileg, és az ének sem olyan zavaró.

A Tod Im Pit egy középtempós nóta, bár szét van a ritmus szaggatva, és hallatszódik is némi hardcore törekvés, elég gyenge kísérlet lett. Az alapötlet nem rossz, egy-két riff ki is emelkedik, de az érződik inkább, hogy nincs eléggé kidolgozva a szám. A Vers 5 is kiemelkedik félig-meddig a többi közül a feszesebb tempójával, és itt a lecsupaszított szerkezet pontosan kell. Hangulatában más, élvezhetőbb, érződik rajta, hogy több időt szenteltek a kidolgozásának. Az Erben Des Zorns egy kissé primitív, enyhén old-school black metal felhanggal megáldott nóta, el is tudnám valahonnan a ’80-as évek végéről viselni ezt a fajta muzsikát, de ez csak egy újabb sablon, illetve útkeresés.

A Stur modernebb metál hangokkal teli szám, itt is érezhető kísérletezésről van szó, a lemez eddigi vázszerkezetétől eltérő témák, teljesen más oldaláról megközelitve a death metal világát, főleg az énekben jelentkezik ez. Sumpf Aus Stahl a sorban lévő dal címe, és egy nagyjából szokvány felépítés következik-egy robbanásszerű beindulás, majd a középtempóból vissza negyedekbe, azután újra vissza a középtempóba. Semmi új elem, semmi egyediség.

A Peiniger egy elég jó ötleten alapul, ez hallatszik, de ismét az érződik, hogy nem jutott erre a számra elég idő valószínűleg, mert itt már becsúsznak olyan primitív riffek, hogy az ember csak csóválja a fejét.
Három bonus track következik a sorban, a 2005-ös demo három dala, az első az Engel Und Dáemonen címet kapta, és leginkább egy ötlettelen próbálkozásként tudnám jellemezni. Hallatszik a mostani anyagon, hogy már fejlődtek a fiúk, reméljük ez így marad továbbra is. A Das Böse egy szintén black metal beütésű dal, az énekhang néhol a Morgoth és az Obituary énekeseit juttatja eszembe. Ez egy élvezhetőbb darab a bonus track-ek közül, old-school elemekkel, lendülettel. A Pessimismus egy kissé funeral doom hangulatú eleinte, de inkább a black metal hangzás a jellemzőbb. Viszont a témák csak úgy jönnek egymás után, mindenféle belső tartalmi elrendezést és szerkezeti felépítést mellőzve. Nem nyújt túl sokat ez a szám sem.

Remélhetőleg a fiatal csapat legközelebb érettebb, kidolgozottabb munkát rak le az asztalra. A Henrik Brüggen-basszusgitár, Jonas Linde-gitár, Marco Walter-gitár/ének, Niklas Brüchmann-dob, Sven Fischer-ének felállású csapatban van spiritusz, csak még nem találták meg teljesen a hangjukat. Hallatszik hogy játékuk pontos, és összeszokott csapatmunka eredménye.

Tracklist:

1. Prolog
2. Hasswerk Eins
3. Asche Auf Dein Haupt
4. Ebbe Und Flut
5. Tod Im Pit
6. Erben Des Zorns
7. Stur
8. Sumpf Aus Stahl
9. Peiniger
10. Engel Und Dáemonen (bonus track-demo 2005)
11. Das Bőse (bonus track-demo 2005)
12. Passimismus(bonus track-demo 2005)

Pontszám: 5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek