Lemezismertetők

EREB ALTOR – Blot – Ilt – Taut

Kiadó: Cyclone Empire

Weboldal: www.erebaltor.com

Kiadás éve: 2016

Stílus: Epic Viking Doom Metal

Brief Sum: Ereb Altor have made an on-the-point record. Just like in their previous songs, they haven’t anchored down to one style, and by this I mean they have tracks from all of Bathory’s eras. Here and there they have tinkered with the sound – and mostly with the arrangements –, but this is all right, as they have their own style for which they have tailored the songs to. Thanks to this, we have the Bathory anthems spiced up with a good load of Ereb Altor.

 

Nem vagyok feldolgozás rajongó, de ezt a lemezt egy ideje vártam. Valahogy benne volt a levegőben, hogy az Ereb Altor előbb-utóbb előáll vele, hiszen zenéjüket hol konkrétan, hol elbújtatva áthatotta a Bathory zenei hagyománya. Ráadásul nem csak egy korszakát idézték meg lemezeiken, hanem a korai évek zúzdájától kezdve a későbbi epikus művekig. Egyedül a meglepő death metalos kirándulás (Requiem, Octagon) maradt ki. Ezek után nem csoda, hogy a kiszemelt dalok a The Return-tól a Twilight-ig terjednek. Mint a lemez címe is utal rá Blood Fire Death, ahogy a svéd ősök mondanák.

Sokszor elmondom, hogy nálam azok a feldolgozások a befutók, amik alaposan át vannak alakítva, egy olyan oldaláról mutatva meg a dalt, ami az adott zenekar sajátja. Tudtam, ez esetben túl nagy varázslatra nem számíthatok, hiszen az Ereb Altor sajátja maga a Bathory. Azért pár apró meglepetést így is tartogatnak a nóták. (Spoiler veszély!)

A Fine Day to Die jó kezdés. Nem akar mindenáron elszakadni az eredeti verziótól, de apró változtatások vannak, amik jól illenek az Ereb Altorhoz és érdekességet hoznak a dalba. Gondolok itt elsősorban a tiszta énekre. Az Ereb Altornál a tiszta ének erőteljes és fémes. Így karcosabb a kontraszt a néha belépő károgással. Ez a fogás többször felbukkan a lemez folyamán. Ezáltal a dallamosabb részek még jobban kiugranak. Így van ez a Home of Once Brave-ben, vagy a Twilight of the Gods-ban. Ez utóbbi dal érdekesen lett felvéve. Egyrészt lemaradt belőle a vége, beleértve a basszusfutamot. Másrészt az akusztikus gitár kíséret nagyon el lett tolva a háttérbe, szinte csak az hallható, ahogy a pengető végigsiklik a húrokon, maguk a zenei hangok nem. Aztán a végén a kórus a tisztaság okán mintha egész más lenne, mint az eredeti. Rendben van a dal, de azt nem értem, hogy az utolsó pár perc miért lett lespórolva.

Legjobban a Song to Hall Up High lett megbolondítva. A szép akusztikus dalt áttették torzított környezetbe, így az egész egy monumentális költemény lett. Tetszetős.

A korai éveket a The Return of Darkness and Evil és a Woman of Dark Desires képviselik. A The Return tényleg korai, hiszen ez volt az egyik dal, ami annak idején a skandinav metal válogatáson megjelent. Ráadásul az itt előadott verziója is azt a rock and roll-os hozzáállást képviselni. A Women of Dark Desires főként a refrénben hoz újat, a tiszta kórus itt is kiemeli az eredetiben eldugott dallamosságot. A vége meghökkentő, de illik az Ereb Altorhoz.

A záró Blood Fire Death hasonló stílusban van előadva, mint a kezdő dal. Nem csoda, hiszen egy lemezen szerepeltek annak idején és a Bathory nem igen csinált két totál egyforma albumot. (Nordland I-II. az lényegében egy lemez, erre utal a borítók szimmetriája is.) Tehát jogos a felfogás egyezősége. Itt is a verzék tiszta éneket kaptak és lényegében csak három szó erejéig van károgás.

Élveztem ezt a lemezt. Nagyon hasonlóak a nóták az eredetiekhez, de mégis más. Nem annyira, hogy eltávolodjon hangulatában a Quorthon által felvett himnuszoktól, de annyira igen, hogy megmutassa kicsit más oldalukat, egész pontosan a bennük rejtőző muzikalitást. Az érdekes, hogy néha nem is tűntek fel változtatások, mintha az eredetiben is pont így lettek volna, aztán meghallgatva a régieket rájöttem, hogy valahogy bennük volt, csak nem ilyen szembeötlően.

Az Ereb Altor igazán jól eltalált lemezt készített. Csakúgy, mint eddigi dalaikban, nem ragadtak le egy stílusnál, vagyis a Bathory mindenféle korszakából kerültek fel tételek. Itt-ott kicsit belenyúltak, főleg a hangszerelésbe, de ez így van rendjén, hiszem nekik is van egy kialakult stílusok, ehhez szabták a dalokat. Ennek köszönhetően megmaradtak Bathory himnuszoknak nyakonöntve egy jó adag Ereb Altor-sággal.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. A Fine Day to Die
2. Song to Hall Up High
3. Home of Once Brave
4. The Return of Darkness and Evil
5. Woman of Dark Desires
6. Twilight of the Gods
7. Blood Fire Death

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

EREB ALTOR – Vargtimman

Equimanthorn

EREB ALTOR – Ulfven

Saint-Savin

EREB ALTOR – Nattramn

Saint-Savin

Niflheim Festival: Borknagar, In Vain, Månegarm, Ereb Altor, Shade Empire – Koncertbeszámoló

Jillian

EREB ALTOR – Fire Meets Ice

Saint-Savin

Hot News: Cyclone Empire – New Signing: Ereb Altor

KMZ

Hot News: Ereb Altor – Confirmed for Niflheim Festival II

KMZ

Ereb Altor Interjú

REBELPROUD

EREB ALTOR – The End

REBELPROUD

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek