Lemezismertetők

EREB ALTOR – Nattramn

Kiadó: Cyclone Empire

Weboldal: www.erebaltor.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Epic Viking Doom Metal

Brief Sum: Short, concise, continuous material, with countless hooklines. Ereb Altor have made pretty good records in the past, but they really make a hit with these songs. There are a lot of great tracks on the disc, brought forth by both guitars and vocals. The clear vocals are incredibly sharp and powerful, harmonizing great with the melodies. There are more harsh and coarse parts, so the contrast of the atmospheres highlights the strong points of the given parts even more. I dare to say that this is the best Ereb Altor record to date.

 

Mats és Ragnar Bathory vonalon elindult csapata az idők haladtával kezdik megtalálni egyéni hangjukat. Az utóbbi időszak mintha kísérletezéssel telt volna. A kezdeti epikus lemezeket (By Honour és a The End) hirtelen váltással egy gyors, black felvonás követte Gastrike címmel, majd a Fire Meets Ice, ami tulajdonképpen az előzőek vegyítése volt. Idén új albummal jelentkeztek Nattramn címmel, én pedig kíváncsian vetettem rá magam, hogy az előző alkotás után mivel varázsolnak el. A Fire Meets Ice-nak szerintem egy hibája volt, kicsit óvatosnak éreztem, mintha a csapat nem merné elengedni magát igazán. Ezt azért is jegyzem meg, mert ebben az új lemezben aztán benne van a szenvedély rendesen.

Az intrót követően bele is csöppenünk a zene velejébe. Egy lassú sodrású szépséges dalba. A cammogó gitárok, dohogó basszus és a pengeéles tiszta ének egyből megfogja a hallgatót. A kórusszerű ének jól árnyalja a hangulatot. Érezni, itt nagyon rátapintottak valamire az Ereb Altor tagjai, ez maga az epikus császárság, talán csak annyi róható fel nekik, hogy rövidnek tűnik a dal.

A címadó már tempósabb és a károgó ének is előkerül. Ennek ellenére harmóniában marad az előző nótával, csak kicsit mocskosabb annál. Ennek köszönhetően éles kontrasztot képez és még inkább kiemeli az ezt követő The Dance of the Elves tiszta szépségét. Az akusztikus gitárral és tiszta énekkel induló dal úgy is megőrzi gyönyörűségét, hogy közben belép a zenekar és a tömör kórus, sőt a károgó ének is előkerül. Ezt hallani kell!

Ezek után, gondolhatnánk,  nincs sok esélye a Dark Watersnek, de nem kell aggódni. Újabb kontraszt és egy középtempós károgós dallal meg lehet fogni a hallgatót, főleg, ha egy remek öblös refrénnel mindezt meg is fejelik, és bizony pontosan ez történik. A következő dal a szaggatott középtempóra épít, a tiszta ének dallamai szépen vannak hajlítva, nem egy elsőre ütős szám, de érdemes rá figyelni, mert érdekes dolgok lapulnak meg benne. Az a típusú nóta, ami lassan kúszik be a hallójáratokba, de idővel nem érti az ember, hogyhogy nem figyelt fel rá hamarabb.

A záró monumentális tétel összegzi mindazt a jót, amit eddig a lemez kapcsán kaptunk. A hatalmas verze, már magában elvinné a dalt a szárnyain. A komótosan hömpölygő monumentaritást középen egy szélsebes black metalos rész váltja, újabb izgalmakat hozva a nótába. A zárásra persze visszatér a kezdés epikája.

Rövid, tömör, üresjárat nélküli alkotás, számtalan csúcsponttal. Az Ereb Altor eddig is jó lemezeket készített, de most nagyon ráérzett ezekre a nótákra. Számtalan remek dallam lakozik a lemezen, mind az ének, mind a gitárok által hozva. A tiszta ének hihetetlen pengén és erősen szól, remekül harmonizálva a dallamokkal. Vannak karcosabb, durva részek is, így a két hangulat kontrasztja még inkább kiemeli az adott részek erősségeit. Meg merem kockáztatni, az eddigi legjobb Ereb Altor lemezt alkották meg.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Son of Vindsvalr
2. Midsommarblot
3. Nattramn
4. The Dance of the Elves
5. Dark Waters
6. Across the Giant’s Blood
7. The Nemesis of Frei

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

EREB ALTOR – Vargtimman

Equimanthorn

EREB ALTOR – Ulfven

Saint-Savin

EREB ALTOR – Blot – Ilt – Taut

Saint-Savin

Niflheim Festival: Borknagar, In Vain, Månegarm, Ereb Altor, Shade Empire – Koncertbeszámoló

Jillian

EREB ALTOR – Fire Meets Ice

Saint-Savin

Hot News: Cyclone Empire – New Signing: Ereb Altor

KMZ

Hot News: Ereb Altor – Confirmed for Niflheim Festival II

KMZ

Ereb Altor Interjú

REBELPROUD

EREB ALTOR – The End

REBELPROUD

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek