Lemezismertetők

EREB ALTOR – Ulfven

Kiadó: Hammerheart Records

Weboldal: www.erebaltor.com

Kiadás éve: 2017

Stílus: Viking / Black Metal

Brief Sum: Sometimes I feel like Ulfven is the musical continuum of Nattramn, and sometimes that it’s Blot Ilt Taut’s. It only seems logical, as their last two albums have barely had time to settle – it’s no wonder that they have left their mark on the new material. All together it is an exciting piece of art, but it shows its real colors only after several listenings.

 

Az Ereb Altor nagy lendületben van. A zseniális Nattramn után hirtelen előálltak a Blot Ilt Taut-tal, vagyis a Blood Fire Death-tel. Ami persze nem saját dalokat tartalmazott, de mégis maguk értelmezésében adtak elő párat a Bathory szerzeményeiből. De ezek után sem tétlenkedtek, hiszen máris itt az új anyag Ulfven, vagyis Farkas címmel.

Bevallom, engem váratlanul ért ez a gyors ütem, még a Nattramn varázsában bolyongtam, így nem volt semmilyen előzetes elvárásom a lemezzel kapcsolatban, inkább a kíváncsiság dolgozott bennem, hogy egy Bathory tanulmány után vajon mivel lep meg a csapat.

Egy hosszú intró után, ami miatt úgy gondolom, konceptanyagról van szó, indul a lemez. A kezdő dal eleinte manowaros középtempóban dohog, majd jön a Bathory epikája, így válik igazi Ereb Altor költeménnyé. Eleinte tiszta ének hallható, ez a lemez nagy részén így van, de nem mindenhol, ha úgy kívánja a nóta, előkerül a morgós hangszín. Így van ez a következő dalban, aminek bizonyos elemei erősen hozzák a fent emlegetett Bahory lemez középtempós részeit.

A The Rite of Kraka egy lendületes és fogós dal. A refrénben karcos énekkel és lágy kórussal. A címadó dalban előtérbe kerülnek a folkos elemek, mintha egy népdalt dolgoztak volna fel. Természetesen a borús fajtából. A Wolfcurse akusztikusan kezdődik tiszta énekkel, majd doomosan vonszolódik tovább az első verze némi morgással körítve, majd meglepetésként jön a trappolás, ami kórussal van kísérve, ami így fenntartja a feszültséget a könnyedebb rész alatt. Ezekből a hangulatváltásokból épül fel a dal.

A Gleipnir érdekes és egyben ismerős énekkiállásokkal kezdődik, majd jönnek a szokásos háttérkórusok és egy izgalmas verze. Ez aztán átcsap károgós énekkel kísért enyhe black metalba. Azért durva dal nem lesz belőle.

A záró Bloodline akusztikus gitár kezdésére jönnek a torzított hangszerek. Sajnos a verzére már csak utóbbiak maradnak, biztos az már túl erős hatás lett volna.

Néha úgy érzem, az Ulfven zenei értelemben a Nattramn, néha meg mintha a Blot Ilt Taut folytatása lenne. Logikus dolog, hiszen két utolsó lemezük szinte alig ülepedett le, nem csoda, ha nyomot hagynak a következő alkotáson. Minden esetre izgalmas anyag, bár csak több meghallgatás után nyílik meg igazán.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Völuspá
2. En synd svart som sot
3. Av blod är jag kommen
4. The Rite of Kraka
5. Ulfven
6. Wolfcurse
7. Gleipnir
8. Bloodline

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

EREB ALTOR – Vargtimman

Equimanthorn

EREB ALTOR – Blot – Ilt – Taut

Saint-Savin

EREB ALTOR – Nattramn

Saint-Savin

Niflheim Festival: Borknagar, In Vain, Månegarm, Ereb Altor, Shade Empire – Koncertbeszámoló

Jillian

EREB ALTOR – Fire Meets Ice

Saint-Savin

Hot News: Cyclone Empire – New Signing: Ereb Altor

KMZ

Hot News: Ereb Altor – Confirmed for Niflheim Festival II

KMZ

Ereb Altor Interjú

REBELPROUD

EREB ALTOR – The End

REBELPROUD

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek