Lemezismertetők

ETHEREAL – Opus Aethereum

Kiadó: Candlelight

Weboldal: facebook.com/EtherealDarknessUK

Kiadás éve: 2015

Stílus: Black / Death / Doom

Brief Sum: Not a bad debut. Maybe fewer effects and more original ideas will earn a higher score…

 

 

Amíg a Dimmu Borgir kulcsfontosságú tagjai az új albumon dolgoznak, addig egy kis kikapcsolódásra lehetőséget biztosít (a szimfonikus black metal-ra éhezők számára) egy eddig kevésbé ismert brit csapat: az Ethereal. Nem tudom, hogy mivel fognak előrukkolni a norvégok tízedik nagylemezük kapcsán (remélem, nem a Csiribí-Csiribá következik…), de ha iránymutatást javasolhatok Silenozéknak, akkor az Opus Aetherum anyaga kiindulásnak nem lenne utolsó.

Na, nem mintha ez egy hibátlan lemez lenne, de egy dolog vitathatatlan, a negyven perc: arcba-mászó kőkemény durvulat. A visszafogott mennyiségű szimfonikus elem pont annyira teremti meg a szükséges atmoszférát, amennyire éppen szükséges. Elsőre kicsit töménynek és túl gyorsnak tűnik az anyag, főleg, hogy a sláger-szerzeményeket sem erőltették a liverpool-iak. Talán egy csöppnyi Dimmu kikacsintást vélhetünk felfedezni a Psalm Of The Deceiver és a Aethereum dalokban. Szóval innentől kezdve már kicsit ellentmondásos, hogy ki, kitől is vegyen példát…

Amiért még plusz pont jár a bandának, illetve pontosabban a gitármesternek, Iyaan-nak, azok az emlékezetes gitárszólók. Nem viszi túlzásba, de színesítésnek igencsak kiválóak a hathúroson végzett munkálatai. Az sem egy utolsó szempont, hogy a keverés is minőségi, mindenkiből pont annyi hallható, amennyi éppen egészséges. Szóval, aki kedveli (kedvelte) a Dimmu Borgirt, esetleg nem tud nemet mondani egy késői korszakos Dark Funeral lemeznek, az most tegyen próbát az Opus Aethereum-mal is.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Nomicon
2. Overwrite The Archetype
3. Unholy Ungodly
4. Psalm Of The Deceiver
5. Devouring The Forsaken
6. Contoted Utopia
7. Aethereum
8. Walking Death

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Marduk, Belphegor, Bliss Of Flesh, Ethereal – Koncertbeszámoló

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek