Lemezismertetők

EUFOBIA – Cup Of Mud

Kiadó: Wizard

Weboldal: myspace.com/eufobiacarnage

Kiadás éve: 2011

Stílus: Death N’ Roll / Metal

Brief Sum: The album has an unusual sound and song structure. The most conspicouos thing is the loudness of the bass guitar, which could be opportinuty to several good solutions. Though it’s close to the death scene, the style in fact is hard to determine and unique. Despite the simplicity and shortness of the tracks the songs have their depths.

A bulgáriai death brigád nevét az ősi görög nyelvből merítette, angolul „fear of good”-ot tesz ki. 2003-ban alakultak Sofiában, és „death ‘n’ roll, meg még valami”-nek titulálják stílusukat. A Cup of Mud elvileg már a második anyaguk. Netes kutatásból viszont az derül ki, hogy valójában majdnem teljesen ez a dalcsokor már megjelent tőlük 2005-ben, demó formájában. Azért biztos nem sima újra kiadásról van szó, mivel az előző lemezhez képest ez jóval tisztábban, sterilebben szól, így valószínűleg a demó újra fel lett játszva jobb technikával való rögzítés céljából.

Első pár hallgatás után kialakult bennem a lemezről egy összkép, ami azóta sem változott. Mindenképpen érződik, hogy itt, ha nem is újszerű megoldásokról, de szokatlan dalokról van szó. Az uralkodó hangszer a basszusgitár, ami posztjának megfelelően végig jól követhetően szól. Az ének számomra mint valami szükséges, de nem túl fontos dolog van jelen. Ez a véleményem későbbiekben változott, de csak minimálisan. A legfurcsább dolog a dalok hatása. Egészen a Mud című számig úgy érezni, mintha még igazából nem kezdődött volna el az igazi zene. Ebből arra következtetek, hogy nem hagyományos felépítésű, és megszólalású szerzeményekről van szó, szemben a Mud című nótával, ami jólesően hat ezek után, de ugyanakkor azt is jelenti, hogy hagyományos tétel.

A dallamvilág a hangszerelésnek köszönhetően különös, bár azért ne feledjük death metalról van szó. Keleti motívumok a gitártémákban felbukkannak. Bár a banda három tagja is (az egyik gitáros kivételével mindenki) részt vesz a vokális témák előadásában, ez annyira nem érződik a végeredményen. A belőtt keretek csak minimális változatosságra adnak lehetőséget az ének terén.

Első benyomások között rengetegszer eszembe jutott a Therion Ho Drakon lemeze, nem zenei hasonlóság, inkább hangulati közelség miatt.

Mint látszik, nem egy átlagos lemezről van szó. Emésztgetése nem okoz problémát, viszonylagos egyszerűsége ellenére hangulati mélységei teret adnak a zenei világban való elmélyülésnek.

Tracklist:

1. Violin
2. Mailgna
3. Laid to Rest
4. Believer
5. Cruel Child
6. Rain of Snails
7. Frog
8. Mud
9. Silver Air
10. Violin Instrumental

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

EUFOBIA – Insemination

Azagtoth

Onslaught, Eufobia, Kill With Hate, Tremor – Koncertbeszámoló

Necrofaust

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek