Lemezismertetők

EVERGREY – The Storm Within

Kiadó: AFM Records

Weboldal: www.evergrey.net

Kiadás éve: 2016

Stílus: Progressive / Power Metal

Brief Sum: The Swedish masters of melodic, melancholic and yet heavy music are celebrating their twentieth Anniversary with their tenth album. The lyrical concept – dealing with inner struggles and relationship issues – matches the depth and intensity of the music, too. A few more outstanding (catchy) songs would have further improved the listening experience but still the record works as a whole and is a really strong release.

 

Húsz éves pályafutás és tíz album a svéd Evergrey eddigi mérlege. Mindezt ráadásul úgy vitte véghez a Tom Englund énekes-gitáros vezette csapat, hogy sokáig jószerivel nem vonult szünetre, az időnkénti tagcserék közepette is legalább kétévente érkezett a soron következő dalgyűjtemény. 2010-ben esett át a formáció egy komolyabb válság-perióduson, amikor zeneipari problémákra és a tagok közti barátság megőrzésének fontosságára hivatkozva hárman is kiléptek. Majd visszatért Henrik Danhage gitáros és Jonas Ekdahl dobos, és a Hymns For The Broken már velük, valamint Johan Niemann basszusgitárossal készült két esztendeje.

A folytatás most érkezett, azaz a banda visszaállt a megszokott munkatempójára. Egyfelől szerencsés dolog, hogy a kerek évforduló majdnem tökéletesen egybeesik a kerek sorszámot viselő lemez megjelenésével, másfelől felvetődik a kérdés, sikerült-e ehhez méltó anyagot letenni az asztalra. Az én megítélésem szerint Tom a 2000-es évek első felében érte el alkotói zenitjét, s ekkorra szilárdult meg a jellegzetes Evergrey-stílus is.

Ettől az alapképlettől nincs számottevő eltérés. Tény, hogy a The Storm Within a súlyosabb Everygrey korongokhoz sorolandó, a hangzás pedig nyersebb a megszokottnál, de a komor és dramatikus hangulat ezúttal is végigvonul a dalokon. Akárcsak a szerelmet, pontosabban annak hiányát középpontba állító szövegi koncepció. Egyéb tekintetben felvonul itt minden, amivel Englundékat azonosítani szokás: a mélyen dohogó, sulykolós riffek, illetve az ezeket ellenpontozó dús billentyű-szőnyeg és a pátoszos énekdallamok.

Érdekes módon a kimagasló szerzeményeket az album első felében találjuk. A fogós, kórussal is színesített Distance nagyszerű indítás, a Someday pedig egyenesen a lemez tetőpontja a maga egyszerű, kerek, mégis csavaros felépítésével és fantasztikus refrénjével. Aligha kétséges, hogy új koncertfavorit született. Az In Orbit lehetett volna a korong másik potenciális „slágere”, ám valahogy mégsem üt akkorát, noha vendégénekesnőként Floor Jansen is nagyon odateszi magát. A Disconnectben ismét felbukkan a Nightwish frontasszonya, bár jelenléte itt nem annyira meghatározó.

Két lírai darab is felkerült az anyagra. A monumentális The Paradox Of The Flame-ben Tom a feleségével, Carina Englundal énekel kettőst, a hegedű további színt hoz. A The Impossible bő hárompercnyi megnyugvást hoz, ebben Rikard Zander billentyűi viszik a prímet Tom éneke mellett. Mindkét tétel gyönyörű, elmélyült otthoni hallgatáshoz ideálisabbat nehéz elképzelni.

A magam részéről azonban több igazán maradandó hatású nótát vártam volna. Márpedig ezek hiányát az izgalmas, többrétegű hangszerelés sem tudja feledtetni. Átcsúszott ugyanis a szűrőn néhány kevésbé emlékezetes – értsd: nehezen megjegyezhető, és újszerűnek sem ható – szám is, amelyekhez hasonlót nem egyszer hallhattunk már az Evergreytől. (Sokat javít az összképen a digipack, illetve bakelit változatra bónuszként felpakolt Black Sabbath feldolgozás, a Paranoid, amelyről nem is tudom, hány bőrt lehet még lehúzni, Englundék viszont totálisan a saját képükre formálták, mintegy a saját szerzeményükként kezelve, úgyhogy tényleg érdemes meghallgatni.)

A The Storm Within persze így is igényes, megbízható, minőségi munka, de számomra sajnos nem több annál.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Distance
2. Passing Through
3. Someday
4. Astray
5. The Impossible
6. My Allied Ocean
7. In Orbit (featuring Floor Jansen)
8. The Lonely Monarch
9. The Paradox Of The Flame (featuring Carina Englund)
10. Disconnect (featuring Floor Jansen)
11. The Storm Within
12. Paranoid (Black Sabbath cover – bonus track on ltd. digipack and ltd. vinyl edition)

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Wrathrone, Xaon, Evergrey

KMZ

A Hammer Concerts bemutatja: Keep Wiseman Alive X. – Wisdom, Delain, Evergrey, Kobra And The Lotus

KMZ

KME videók: Kambrium, Evergrey, In Flames, Delain, Gloryful, Motus Tenebrae, Flames Of Fury

KMZ

Evergrey – „The Grand Collapse” videoklip

KMZ

Evergrey – „King of Errors” klip megjelent/új felállás bejelentve!

KMZ

Hot News: Evergrey – 2nd „Hymns For The Broken“ trailer available / cover artwork unveiled!

KMZ

Hot News: Evergrey – title, tracklisting, release date & trailer for new album available!

KMZ

Hot News: Evergrey signs with AFM!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek