Lemezismertetők

EVERWOOD – Without Saving

Kiadó: ProgRock Records

Weboldal: www.everwoodsite.com

Kiadás éve: 2011

Stílus: Progressive metal

Brief Sum:  A nice metal album with progressive flavor and melodic rock alloy.

 

 

A budapesti Everwood munkásságát már az első lemez óta figyelemmel kísérem, s nem csak azért, mert nagyon kevesen játsszák idehaza a progresszív metalt, hanem mert mindig is kiváló korongokkal örvendeztettek meg. Véleményem szerint sajnos nem kaptak akkora figyelmet mint, amit megérdemeltek volna. Persze ez csak az én meglátásom, de ne mélyedjünk bele ennyire a múltba, inkább koncentráljuk a jelenre, ugyanis még csak most érkezik el igazán az Everwood felfelé szárnyalása. Miért is mondom ezt? Egyrészt a most megjelent harmadik lemez a „Without Saving” egy újabb mérföldkő a zenekar életében. Másodszor pedig egy új neves kiadóhoz kerültek, mely, ha minden jól megy, sokkal jobban előre tudja lendíteni a zenekar szekerét. Pedig nem indult könnyen a történet, ugyanis tagcserékkel is meg kellett küzdeniük. Méghozzá egy basszusgitárost és egy eléggé fontos láncszemet, az énekesüket is elvesztették. Az Everwood legénysége azonban nem csügget és rátaláltak egy igazán nagyszerű torokra Haraszti Mátyás személyében, a basszust pedig ezen a korongon, már Kállai Sándor kezeli.

Az új lemez kapcsán viszont meg kell említenem, hogy nem csak a zenekari felállás változott, hanem zenei téren is történtek módosítások. A progresszív gyökerek természetesen megmaradtak, de a muzsika egésze egy letisztultabb modernebb köntösbe öltözött. A dalok így rövidebbek, direktebbek lettek, mely a természetes fejlődés eredményeként jót tett a csapatnak. A számok többsége, ezáltal jobban befogathatóbb lett, annak ellenére, hogy a muzsikára még sem lehet azt mondani, hogy unalmas és öncélúan feleslegesen slágeres. Az összes nótát külön-külön is jó hallgatni és egyben is megállják a helyüket. Számos téma azonnal a fülbe ül, de sokszori hallgatáskor is előjönnek újabb részletek. Mátyás hangját pedig nem lehet eleget dicsérni. Léleksimogatóan hat az emberre és szinte szárnyalni lehet tőle. A többiek is kitesznek magukért főleg a dobos játékát öröm hallgatni. A másik fontos tényező az Everwood hangzásában”Tanczer Attila billentyűs játéka, mely szinte mindenhol ott van. Nem telik el úgy dal, hogy valami ötletes hangszínt vagy szólót ne csempészne bele. Ez egyrészről jó, másrészről viszont egy kicsit hátránynak érzem. Ugyanis azt hallom, hogy néha a gitár rovására megy.

Eltudtam volna viselni egy-egy fifikásabb riffet és több szólót a lemezen. Ezen kívül azonban nem tudok belekötni a 12 dal egyikébe sem. Kellemes hallgatnivaló, mely a progresszív ízekkel felvértezett metál és a melodikus rock kiváló keverékeként írható le, és pluszba a lemezen a lírái momentumon is jól sikerültek és az összes dalban benne van az egyéni Everwood stílus. Sokszor csak a tisztelet, vagy elfogult rajongás mondatja az emberrel, de most tényleg maximálisan megállja a helyét az a mondás, hogy az Everwood új lemeze a „Without Saving” bizony abszolút külföldi színvonal.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Rain
2. Never trust a snake
3. Desert sun
4. Free
5. Experience this
6. Can’t find
7. Make me famous
8. Walls
9. Pieces
10. My own vision
11. Insecure
12. Quit without saving

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Everwood – Elmarad a 2012.05.04-ei, péntek esti Everwood koncert

KMZ

Amerikai kiadónál az Everwood!

KMZ

EVERWOOD – The Raven’s Nest

Menegroth

Leap Day Fest & Wolwerine’s Night – Koncertbeszámoló

thevoyager

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek