Lemezismertetők

EX DEO – Romulus

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: facebook.com/exdeo

Kiadás éve: 2009

Stílus: Epic Death Metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

Az Ex Deo zenekar megalakulásáról már biztos hallottak néhányan, főleg azért gondolom így, mert a vezér a Kataklysmből ismert Maurizio Iacono, akitől itt teljesen másféle zenét hallhatunk, mint brutál grind/death bandájában. A kiadó epikus metálként jellemzi és ez szerintem is tökéletesen fedi a valóságot. Annyit még hozzátennék, hogy egy olyan metal, amelyből erő és gonoszság árad. Az ókori Róma történetén alapszik, jó és rossz történéseiről szól. Szerintem ezek a jellemzők már bőven elegendők arra, hogy felfigyeljenek az albumra.

Igazán nagyon vártam már én is a pillanatot, amikor meghallhatom az Ex Deo-t és azt kell mondjam, nem csalódtam az anyagban. Végig izgalmas anyag, amelyből folyamatosan érezhető az agresszió és a gyűlölet, attól függetlenül, hogy nem brutál death metalról van szó. A zenében több vendégzenész is felbukkan: Karl Sanders (Nile), Nergal (Behemoth) és Obsidian (Keep Of Kalessin). Mind-mind hozzáteszik a saját egyéniségüket, és még színesebbé, élvezetesebbé válik az anyag.
Maurizio vokáljai sokkal inkább érthetőek, mint a Kataklysmben, de mégis durvák és gonoszak. A zene kicsit talán filmzenésnek is tekinthető. Igazából nem is tudnám mihez hasonlítani. Epikus és bombasztikus, amiben egy-egy szóló is felüti a fejét. Hömpölyögve vonszol végig, mindenféle kietlen tájon, ahol Maurizio erős bandája az úr.

A Romulus minden téren egy kiemelkedő alkotásnak tekinthető. Természetesen a hangzás tökéletes. A gitároktól néha dallamosabb részeket is hallhatunk, de ott vannak a gyorsabb feszesebb témák is. A dob megfelelően kalapál. A vokál meg számomra teljesen tökéletes. Nagyon jó az összkép, egy ilyen történettel, vendégzenészekkel és a Nuclear Blast kiadóval a háta mögött biztos, hogy sikeres album lesz.

—————————

ENGLISH VERSION:

You might have heard some information about the formation of the brutal grind/death band Ex Deo, escpecially because we can know the leader Maurizio Iacono from Kataklysm and from a different style. The label characterises the latest album as epic metal, and I think this really describes it. The only thing I can add to this is that it is that kind of metal from which power and evil spread. A lyrics are about the good and bad stories of ancient Rome. All these things can be
mentioned while analysing the album.

I was really excited while waiting the album, and when I first listened to it, I didn’t get disappointed. The whole record is interesting; the agression and hate fluently spreads from it, despite the fact that
this is not brutal death. We can find many guest artist during listening the songs, such as Karl Sanders (Nile), Nergal(Behemoth) and Obsidian(Keep Of Kalessin). Each of them bring his personality to make the songs even more colorful and pleasureable.
Maurizio’s vocals are more understandable than in Kataklysm, however, they are rude and evil. The music might seem to be a bit similar to movie soundtracks. It is epic, bombastic, contains some solos as well. It takes us through the abandoned land where Maurizio’s band is the ruler.

„Romulus” is a great piece from each aspect. Of course, the sound is perfect. I expected a bit more melodic parts from the guitars, but there are quicker themes too. The drums beat properly, and the vocals are great, I think. The whole composition is very good, with such history and guests and with the support of Nuclear Blast, I’m sure, it is going to be a hit album.

Tracklist:

1. Romulus
2. Storm The Gates Of Alesia
3. Cry Havoc
4. In Her Dark Embrace
5. Invictus
6. The Final War (Battle Of Actium)
7. Legio XIII
8. Blood, Courage And The God’s That Walk The Earth
9. Cruor Nostri Abbas
10. Surrender The Sun
11. The Pantheon (Jupiter’s Reign)

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Nile, Ex Deo, Svartcrown, Black Therapy – Koncertbeszámoló

Gwanath

Alestorm, Ex Deo, Lagerstein, Bornholm – Koncertbeszámoló

Jillian

EX DEO – Caligvla

ST. Toma

Hot News: Ex Deo – Caligvla Teaser

KMZ

Hot News: Ex Deo – Caligvla Artwork

KMZ

Hot News: Ex Deo – Caligvla Tracklist Revealed

KMZ

Hot News – Napalm Records: Heidevolk, Ex Deo, HateSphere

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek