Lemezismertetők

FADHEIT – Afterglow EP

Fadheit240302

Vannak albumok, melyekhez vér, másokhoz halál tapad. Ez utóbbiak közé tartozik a lengyelországi depressive black metal formáció, a Fadheit legutóbbi EP-je is. Albert Camus nyomán úgy gondolom, hogy az életben az egyik legfontosabb alapkérdés halál gondolata mellett az öngyilkosságé. Ha meg tudjuk ítélni, hogy érdemes-e leélni az életünket, akkor választ is tudunk adni rá. Ezek a feleletek viszont nem univerzálisak, hanem mindenki a maga létezésén méri le saját halálát, majd döntést hoz. Így tett a 24 éves Adam Wołosz (itt Selbstmord), a Fadheit alapítója is, aki nem sokkal a jelen kiselemez rögzítése után öngyilkos lett.

Emez bevezető után nyilván nem árulok el nagy titkot, amikor elárulom, hogy mondanivalóját tekintve az Afterglow anyanyelvükön előadott szövegei – hasonlóan a zenekar korábbi, 2018-as Stilleben EPjéhez és 2020-as Inhaling the Trauma nagylemezéhez – azzal foglalkoznak, ami Selbstmordot a leginkább érdekelte, vagyis az öngyilkosság, a depresszió és szorongás kérdései. A borító, amin Natalia Niedzielin volt a modell, egyaránt kifejezi az élettől való elszakadás óhaját.

A tragédia után feloszlott formáció egyébként profi zenészekből állt, úgymint Selbstmord (Odium Humani Generis) gitár, ének, Vic Witchburner (Armagh, Butchery, Nightbound) basszus, K. B. (Atonement, Despised Cruelty) dobok és Naymar (Despised Cruelty) gitárok. A kvartett az Afterglow-ra mindösszesen négy számot rögzített, összesen 16 perc terjedelemben. Annak ellenére, hogy ez nem egy hosszú anyag, a punkos ütemek, a gyúlékony riffek, az erős dobtémák és markáns halálsikolyok gondoskodnak róla, hogy azt érezd, egy különleges anyagot hallasz, egy nem mindennapi bandától. Őszintén bevallom, ritkán akadok ilyen típusú kiállásra, ami ennyire gennyes a belső feszültségtől, miközben megtartja egyedi kifejezésmódját.

Az első szám, a Jeszcze jeden raz lényegében egy laza akkordvezetésű intro, ahol a vokál alig-alig lép túl a suttogáson. A Dopamina már több diverzitást mutat. A zenének kezdetben punkos üteme van, amit egyszerű gitárvonalak kísérnek. Később a textúra rockosabbra vált, miközben ének címén – az alműfajra jellemző – őrjítő, rettenetes sikolyok és kiabálások hallhatók. A vége felé közeledve egy rövid időre tiszta ének is feltűnik, ami komolyságot és elvitathatatlan tekintélyt kölcsönöz az egyébiránt melankolikus számnak.

A címadó Afterglow annak ellenére, hogy riffjei punk és a rock ‘n’ roll alapúak, metálosabb tétel, ahol a gitárok megadják az iramot, megidézve a lengyel bm underground nagyjait, míg a lassabb részekben változatos vokál, illetve élvezetes dob- és cinjáték díszíti a szerzeményt. A Comedown ezután mélyebbre süllyed, s komorabb hangot vezet be, újból bizonyítva, hogy a Fadheitképes a dinamikus játékra. A sűrű gitárvonalak és a gyors ütemet diktáló dobok fölött iszonyatos vokál-teljesítmény ül. A beszédtől, az ordításon és a hörgéseken át a károgásig bezárólag Selbstmord mindent elkövet. Egyszerűen zseniális, amit leművel!

Gyártás szempontjából a mini CD igazán ropogósnak mondható. A keverék a ’90-es éveket idézi anélkül, hogy elavultnak vagy próbaterminek éreztetné magát. A hangszerek mindenhol megtalálják a maguk terét, és soha nem nyomják túl az énekhangot, ami így végig virulens marad.

Annak ellenére, hogy depresszív black metal, ez az album kifejező, könnyen befogadható és meglehetősen színes. Remek dalszerzői érzéket és megfelelő előadásokat tartalmaz ahhoz, hogy a sötét fém hagyományosabb formáit kedvelők is élvezni tudják.

Kiadó: Talheim Records
Kiadás éve: 2023
Stílus: Depressive Black Metal
Web: facebook.com/fadheitdsbm

Tracklist:

  1. Jeszcze jeden raz
  2. Dopamina
  3. Afterglow
  4. Comedown

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek