Lemezismertetők

FALKENBACH – Asa

Kiadó: Prophecy Productions

Weboldal: @ Facebook

Kiadás éve: 2013

Stílus: Viking Metal

Brief Sum: Asa turned out to be a typical Falkenbach album. It brings everything that characterizes the name but does not become boring even for a second. This is not only supported by the fast tunes, but by Vratyas’ extremely well composed songs. They immediately become stuck in your head, but still remain interesting after more listenings. I must dig up my old albums for comparison, because I really feel that Asa is the best.

Vannak olyan csapatok, akik nem igazán tudnak meglepetést okozni. Ez nem hangzik túl jól, de ha kicsit átgondoljuk, mindjárt más a helyzet. Ezek a zenészek többsége olyan erős elképzelésekkel és lendülettel indultak el egy úton, hogy semmi sem taszíthatta le őket róla. Ilyen Vratyas Vakyas multifunkciós zenész is, aki Falkenbach néven adja ki pogány metal költeményeit. Ez az erősen borongós, monumentális muzsika az epikus Bathory zenei talaján gyökerezik. Ebben a  világban él a Falkenbach, és azzal okozná a legnagyobb csalódást, ha kitörne belőle. De nem kell megijedni, ez nem fog megtörténni, bár kisebb mértékű változások akadnak.

A lemez egy tipikus dallal kezdődik. Monumentális témák, háttérben kísérő akusztikus gitár és kórus, elől Vratyas tiszta, nyugis hangja. A legtöbb nótájukra ráhúzható ez sablon, mégse tudja az ember megunni. Itt már feltűnik, hogy a dalok különös nyelven szólnak, (a korai Irigy Hónaljmirigy tuti ráugrott volna a kezdő sorokra), ez egy majdnem kihalt nyugat német dialektus. Meg nem mondtam volna, de jól illik a zenéhez a nyelv dallama és kellően autentikussá válik így.

A meglepetést a második nóta okozza, legfőképp sebességével. Előkerülnek a blackes elemek és az ének is durvább hangszínben mutatkozik. Ennek ellenére mégis igazi falkenbachos szerzemény lett. A folytatás pedig ezt a mintát követi: a páratlan számok a lassú tételeket, a párosak a gyorsakat takarják.

A harmadik dal ennek megfelelően lassabb tempóban fogant. Érdekessége, hogy az akusztikus gitár mintha túl akarná szárnyalni a többi hangszert. Nagyon szépen szólnak a basszusok, ahogy szinte már kopognak. Ezután következő dal rendes torzulással indul, az ének már acsarkodó, a dobok is próbálják lehagyni egymást. Ezt nem is bírják végig tartani, a középrész inkább középtempós, bár a ritmusozás ezt is megvadítja. Ez a dal inkább a szélsőségeket feszegeti, mi az a határ, aminél még felismerhető a Falkenbach.

Eweroun már megmutatkozott az előzetes single-n. Mint epikus tétel, erősen az akusztikus gitárra épít. Itt is megfigyelhető az az intenzítás amit két dallal ezelőtt produkáltak a hangszerrel. Ez kiegészül egy nagyon szép énektémával, ami nagy valószínűséggel dalolásra készteti a zenehallgatót.

Ehhez hasonlatos nóta a Bluot fuer Bluot, ez tempósabb szerzemény az imént említettnél, de a hangszerelés hasonlatos. Feltűnik benne az előző lemezről ismerős furulya. Kicsit megtöri a dalok eddigi ritmusát, a beillesztett darálós, károgós betét remek kontrasztot alkot.

A hatodik dal lóg ki leginkább a lemezről, ezt viszonylagos modernsége okozza. A szintetizátor végig finom, földöntúli harmóniát hoz, ugyanakkor a gitárok is mintha egyszerűbb riffekkel operálnának, erre jövő károgós ének már csak fokozza a zavart. Érdekes darab, nem rossz,de még barátkoznom kell vele.

A Stikke Wound igazi száguldozós blackeléssel indul. Nem tudom miről szól, de a hóviharnak köze lehet hozzá. 😀 (Utánanézve az angol fordításnak kiderült, hogy nincsen. :D)

A záró dal ének és akusztikus gitár párosítással indul. Ez kísér el az egész szerzemény alatt. Befejezésre még egy furulya is előkerül, ami arra hivatott, hogy dallama a lemez vége után is sokáig elkísérjen.

Az Asa egy tipikus Falkenbach lemeznek sikeredett. Felvonultat mindent, ami jellemző a névre, mégsem unalmas egy pillanata sem. Ezen nem csak a gyors nóták segítenek, hanem az, hogy igazán jó dalokat sikerült komponálni Vratyasnak. Már elsőre megragadnak a fülekben, mégsem vállnak az újrahallgatások során unalmassá. Elő kell vennem a régi lemezeket összehasonlításként, mert most nagyon úgy érzem, az Asa sikerült a legjobban!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Vaer Stjernar Vaerdan
2. Wulfarweijd
3. Mijn Laezt Wourd
4. Bronzen Embrace
5. Eweroun
6. I Nattens Stilta
7. Bluot Fuër Bluot
8. Stikke Wound
9. Ufirstanan Folk


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Falkenbach – „Eweroun” lyric video now public

KMZ

Hot News: Falkenbach – „Eweroun” vinyl single out now

KMZ

Hot News: Falkenbach – Eweroun

KMZ

FALKENBACH – Tiurida

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek