Lemezismertetők

FANTHRASH – Duality Of Things

Kiadó: Rising Records

Weboldal: www.fanthrash.com

Kiadás éve: 2011

Stílus: Thrash metal

Brief Sum: An interesting band. They have history though they haven’t put too much down on the table so far. Loyal to their names they came out with a trash based album but it didn’t hit that hard. The first part of the album is varied and brings some unexpected things but they ran out of ideas for the second part. It isn’t trashy enough for trash and not progressive enough for progressive. 

1986 nem csak az emberiség eddigi legnagyobb (legismertebb) atomkatasztrófája miatt lehet emlékezetes dátum, mivel szerencsére lezajlottak élvezetesebb történések is. Például a thrash metal rajongók számára ez az év szinte a Kánaánnal ért fel. A Slayer ekkor hozta ki a Reign in Blood-ot, a Metallica a Master of Puppets-et, a Kreator a Pleasure to Kill-t, illetve a másik germán ágyú, a Destruction az Eternal Devatation lemezzel kényeztette a hallójáratainkat. Hogy magyar vonatkozást is említsek, ebben az évben rögzítette első demóját a magyar thrash ősatyja, a Beyond zenekar. Szóval termékeny év volt, ám ezeken az eseményeken kívül történt még egy s más ezen a vonalon, de a világ csak kis szegletében tudnak róla. Lengyelországban ekkora datálható egy Fantom nevű banda megalakulása is, akik a polákok első thrash zenekaraként vannak „nyilvántartva”.

Már az induláskor feltűnt nekik, hogy a Fantom név – finoman szólva – nem túl egyedi, s ekkor döntöttek a kissé furcsa, de annál beszédesebb Fanthrash név mellet. A nyolcvanas évek lendülete, a fiatalok tüzes hozzáállása, a részt venni akarás a nemzetközi zenei élet körforgásában a következő évtized elejére teljesen elapadt. Négy demón kívül nem sok maradandót hagyták hátra az utókornak, azon túl, hogy ők (voltak) az első lengyel thrash metal banda. Egészen 2007-ig nem adott jelet magáról a zenekar. Ekkor a fő dalszerző-gitáros Greg újra maga köré gyűjtötte a már szintén negyvenes éveiket taposó társakat, hogy életet leheljenek a Fanthrash-be. Új dalok, új szövegek születtek, érkezett egy új gitáros is Pilate személyében és kezdtek a motorok felpörögni, amit a 2010-es Trauma Despotic EP is bizonyít. Tavaly pedig már odáig jutottak, hogy Radd dobos csatlakozását követően megalkottak egy teljes értékű nagylemezt Duality of Things címmel.

A nyolcvanas évek során nyújtott teljesítményükről, színvonalukról nincsenek objektív információim, de úgy gondolom, amikor a külföldi zenei „bajtársak” zúztak ezerrel, akkor a Fanthrash is inkább a fékeveszettebb oldalát mutatta. Bárhogy is volt, ez már napjainkra semmiféleképpen nem mondható el a lublini ötösfogatról. Az új évezredre egyfajta progresszív irányvonalat jelölt ki magának a banda, aminek létrejöttében a legtöbb szerepe Greg-nek van, de Pilate munkája és múltja is nem gyengén nyomott hagy a szerzemények nem kifejezetten tipikus szerkezetében. A riffek csak ritkán kapnak „reszelős” ritmusképletet, inkább jellemzőek a tördelt ritmusok, a kiállások. Időnként egy kicsit a Mekong Deltát jutatta eszembe a polákok lemeze, persze a németekhez képest populárisabb a végeredmény, de aki ismeri a M.D.-t annak lehet némi fogalma a Duality of Things-en hallható zenei felhozatalról.

A rövid, de hatásos intrót követően az Allocation Of The Soul és az ezt követő Aggressor még a headbangerebb Fanthrash-t mutatja be. Az utóbbi dal mindegyik korábbi kiadványukon szerepelt, tehát ebben az esetben talán mégis képet kaphatunk milyen szellemiséggel tolták annak idején Gregék a thrash metalt. A Forced lankadatlan vehemenciával folytatja a megkezdett zúzást, de ebben a szerzeményben már felüti a fejét a progresszív „lebegés”, megjelennek itt-ott törések is a dalban. Első hallásra a kórusok is furcsának tűnnek, de ahogy haladunk a lemezzel egyre jobban kezdenek kijönni a banda egyéniségének számító jegyek, amelyek finoman adagolva, egyre inkább fogyaszthatóak. A címadó szerzemény véleményem szerint az egyik legjobban sikerült mű a lemezen. Erős, pörgős, zakatoló gitárok alkotják a gerincét, de már kellően elvont, hogy ne csak egy szimpla thrash lemezről beszélhessünk. A hatodik track már viszont nem tudott megfogni sokadik hallgatásra sem. A narrátoros szövegmondás, és a nem túl ötletes refrén sem sokat segített ezen.

A Trauma Despotic egy kicsit megint visszakanyarodik a kommerszebb thrash irányába, de a töménysége, sűrű folyamként való áramlása mégis egyedivé teszi. A Zöld Tetoválás egzotikus, keleties dallamai azonnal „elaltatják” az embert, de hamar kibontakozik egy újabb középtempós, zúzós muzsika. A szólók kétségkívül észveszejtőek. Nagyon könnyen megkülönböztethető a két gitáros szólózása. Greg hozza a hagyományosabb, Pilate pedig az agyasabb témákat. De Radd is nem kevés dicséretre számíthat a teljesítménye, pontossága tekintetében. Nem gyengén szólnak azok dobok, és nem gyengék azok a ritmusok. A Lizard Skeleton pedig megint csak egy hagyományos thrash lemezen ritkán hallható produkciót mutat be. Jammelnek a fiúk egyet. Már ezért megéri lejátszóba helyezni a lemezt… A maradék három dal közül a Domino magasan viszi a prímet, sajnos a Toxic Mind és a Rita From The Hills sokadszorra sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményemet.

Érdekes ez a csapat. Történelmük van, pedig nem sok mindent tettek le az asztalra. Kijöttek nevükhöz hűen egy thrash alapokon nyugvó lemezzel, de mégis cizellált az anyag. Változatos, nem túl kiszámítható az első fele az albumnak, de a végére mégis úgy érzem kifogyott az ötletgyár. Thrashnek nem túl thrash, progresszívnek nem elég progresszív. A zenészek egyéni munkája mindentől függetlenül dicséretet érdemel, ahogy már korábban kiemeltem a gitárosok és a dobos munkáját, úgy nem mehetek el Mary ügyes, ötletes négyhúros kezelése mellett se. Viszont ami még közrejátszik a Duality of Things lemez relatív ellaposodásában – sajnálattal közlöm – az Less vokálja.  Az Allocation Of The Soul-ban mikor először meghallottam, akkor a még Szepus Max Cavallera orgánuma ugrott be. Sajnos később ez az összehasonlítás elkezdett megkopni, a lemez végére meg teljesen elvesztettem az érdeklődésemet az ének iránt. Többek között…

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Intro
2. Allocation of the Soul
3. Aggressor
4. Forced
5. Duality of Things
6. Under the Open Sky
7. Trauma Despotic
8. Green Tattoo
9. Lizard Skeleton
10. Toxic Mind
11. Domino
12. Rita from the Hills

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek