Lemezismertetők

FARCRY – Slaves Of Chaos

Kiadó: Tmina Records

Weboldal: myspace.com/farcrymetal

Kiadás éve: 2012

Stílus: Technical Death / Thrash

Brief Sum: This disk knows no mercy, the product of a handful of talented musicians. I hope they will attract attention outside our borders, they deserve it. All my respect to them!

 

Az utóbbi 2-3, tán 4 évben mindig ért egy-egy pozitív underground meglepetés idehaza. Olyan csapatokról és azok lemezeiről beszélek, akiket nem láttam/hallottam, demóval sem rendelkeztem tőlük, aztán hipp-hopp, szinte a semmiből rukkolnak elő egy-egy mesterművel. Pl. Damned Spirit’s Dance, Keeper Of Dreams (Kiss Marci miért oszlottatok fel?), Lake Of Mind.

A tavalyi esztendő kétségtelenül legnagyobb meglepetése, felfedezettje –számomra mindenképpen- a szegedi Farcry bemutatkozó anyaga, a Slaves Of Chaos volt. Annyit kell róluk tudni, hogy „a Farcry zenekar 2003-ban kezdte meg működését. A kezdeti cél az volt, hogy egy thrash metal alapokból építkező, de azt sok más elemmel is vegyítő, egyedi módon reprezentáló zenét alkossanak. Nagy hangsúlyt fektetnek a komplexitásra és az érdekes ritmikai-technikai megoldásokra, de dallamosabb, progresszívebb témákat is felhasználnak.

A zenéjükben rejlő brutalitás és harmónia furcsa elegyével próbálnak reflektálni a körülöttük zajló dolgokra, benyomásokra, ettől válik zenéjük élet közelivé. Rengeteg sikeres koncert és tehetségkutató után a Farcry 2008-ban érte el jelenlegi felállását. A véres verítékkel életre keltett bemutatkozó album 2012 márciusában látott napvilágot a Grom/Tmina Records gondozásában”. Egy olyan korongot készített a szegedi legénység, amely nemhogy elsőre, másodszorra, de még tizenötödszörre sem adja meg magát, ebbe a lemezbe valóban bele kell merülni időt adni neki és nem árt némi nyitottsággal is rendelkezni. Leegyszerűsítve komplex, progresszív death metalként jelölhető meg az anyag, melyben még megannyi minden –természetesen zenei értelemben- fellelhető, megtalálható, hallható. Ha konkrét zenekar nevekkel kellene körbeírnom, meghatároznom a muzsikát, akkor kb. azt mondanám, hogy a modern, groove orientált metal csapatok akadtak össze a kultikus Atheist-tel és a még kultikusabb Hellwitch-csel. Az Atheist párhuzam már csak Kis Tamás énekes/gitáros, a fiatal Kelly Shaefer-ére hajazó hörgéséből és Patkós Péter eszement, jazzes hatású basszusfutamaiból is ered.

Az intrót követően az Awakening The Stones-szal kezdődik az őrület. Modern, Pantera, Machine Head ihlette szaggatott riffek, groove-ok olvadnak össze a magas technikai tudásról és felkészültségről árulkodó, progresszív hatású basszusfutamokkal, itt-ot grindba hajló dobtémákkal, blastbeatekkel váltásokkal. Ez az a zene, amiben nincsen kapaszkodó, fogózkodó, talán a The Slavestick akusztikus, dallamos betétjét, jazzes basszusfutamait lehet megjegyezni, de azt is vagy a hatodik hallgatás után. Abonyi Attila dobos őrült dolgokat és tempókat üt, Patkós Péterrel agya hagyott ritmusokat adagol a dalokhoz. A Trapped-ben és a Perpetual Motion-ben a Nadirra (korábban a Dark Clouds-ra), helyesebben Tauszik Viktorra emlékeztető beszéd, spoken word részek bukkannak fel –sőt eme utóbbi szerzeményben egy dallamos szóló is felbukkan-, a Reflections borult, elszállós kezdésével tarol, a Being Underben teret engednek a szaggatott riffelésnek, kimértebb, lassabb részeknek is. Kis Tamás mellett Kis János Benedek kezeli a másik gitárt, nyakatekert, kiszámíthatatlan riffjeik, váltásaik ki kell, hogy elégítsenek minden progresszív, matek metal szerelmest. Az Olaszországban, a Math Lab stúdióban felvett, de a szolnoki Denevérben, Cserfalvi „Töfi” Zoltán által kevert és maszterizált album súlyosan, brutálisan, töményen szól, oda basz, ahogy azt mondani szokás.

Ez a korong nem ismer kegyelmet, amely egy roppant tehetséges zenészeket tömörítő banda produktuma. Remélem határainkon túl is felfigyelnek rájuk, mert megérdemelnék. Minden tiszteletem az övék!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Intro
2. Awakening The Stones
3. As They Come
4. The Surgeon
5. Trapped
6. Reflections
7. The Slavestick
8. Perpetual Motion
9. Being Under
10. Homecoming

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek