Lemezismertetők

FATALIST – The Depths of Inhumanity

Kiadó: Ibex Moon Records

Weboldal: www.fatalistband.com

Kiadás éve: 2009

Stílus: Death metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

Amikor legelőször megláttam valahol a FATALIST zenekar logoját, azonnal a kultikus tiszteletnek örvendő NIHILIST neve ugrott be. Ugyanaz a betűtípus, és ugye a név is valamelyest sejtet valamit… Később aztán ez az érzés még tovább fokozódott, mikor ugyanis megláttam azt, hogy a debütáló demójuk címe Loss volt, úgy gondoltam, itt nem véletlenről lehet szó. És így is van.

A zenekar egyébként nem Svédországból, de még csak nem is Európából származik, lévén amerikaiak. 2006-ban alakultak, és kezdetben egy svéd DM feldolgozásokat játszó bandaként funkcionáltak, ám végül saját számok mellett döntöttek, így készült el a 2007-es már említett demójuk, majd az első nagylemez. Az albumra egyébként a demo teljes anyaga (7 dal) felkerült, kiegészítve 4 újabb szerzeménnyel. Összességében azt mondhatom, hogy egy minden ízében svédes Death Metal albumot hoztak össze, ami a mostanában reneszánszát élő Death Metalnak egy támogató eleme lehet. Legnagyobb hatásuk kétségtelenül a NIHILIST, illetve ENTOMBED (erre nem csupán a riffek, hangzás, zenei megoldások emlékeztetnek, hanem maguk a dalcímek is, pl. Morbid Derangement – vö. Morbid Devourment, Death will Remain – Only Shreds Remain), és a DISMEMBER. Néhol a hasonlóság talán nem kevéssé megy túl a jó érzés határán, ezért erre a jövőben én odafigyelnék, hogy egyénibb ötletekkel előrukkolni sem hátrány, sőt… Egyébként az utolsó Rivers of Blood nyitótémája kapcsán először azt hittem, egy feldolgozást hallok, mert olyannyira a DISMEMBER Dismembered c. dalának melódiáját vétem felfedezni, de aztán kiderült, ez egy saját nóta, s az említett téma picit azért meg van variálva, de még így is elég durva a hasonlóság… A hangzás is a jól ismert Sunlight-jellegű láncfűrész soundot tűzi ki célul, amit elég meg is valósítottak. Egyfelől tehát a nyilvánvaló hatásokat mindenképpen ki kellene gyomlálni, mivel ha egyszer van már egy Like an Everflowing Stream, vagy Left Hand Path a lemez gyűjteményünkben, miért kellene feltétlenül még egy…? Egyébiránt a saját ötletek is a svédes irányvonal felé tendálnak, ám akad szerencsére jó néhány jó ötlet, tehát nem elveszett a zenekar! Nem mondom, hogy a lemez teljes egésze hibátlan, és olyan katarzist váltana ki, mint az említett Mesterművek bármelyike, de összességében nem egy rossz dalcsokorral álltak elő.

Én is szeretem azt a stílust, amit játszanak, de több egyéniség mindenképpen üdvözítő lenne a jövőre nézve. Ezért ez eddig leginkább így egy nagyon erős stílusgyakorlat, de a minőség miatt egy relítve magas pontszámot adtam. Azok, akik mondjuk az ENTOMBED utolsó munkáiban csalódtak, tehetnek vele egy próbálkozást mindenképpen.

—————————

ENGLISH VERSION:

When I first saw FATALIST’s logo, I immediately thought of cult NIHILST. The same font type, and of course the name itself has some resemblance… Later, when I also saw that their debut demo was titled Loss this feeling increased, I thought it could not be by chance. And I was right.

Anyway, the band isn’t hailing from Sweden, not even Europe since they’re American. They were formed in 2006, and originally they were an all-Swedish DM cover band, but later they decided to become a real band with own songs, and thus they prepared 2007’s already mentioned demo, then the full-length. Anyway, all the songs (7 to be precise) of the demo find their way to the record too, completed by 4 new tunes. As a summary, I could say that they’ve come up with a Swedish sounding Death Metal album in every aspect that can be a supportive element of today’s Death Metal renaissance. Their biggest influence is obviously NIHILST, and ENTOMBED (and this is not only due to the riffs, sound, musical ideas but the track titles as well, eg. Morbid derangement – see Morbid Devourment, Death will Remain – Only Shreds Remain), and DISMEMBER. Sometimes the similarities go way beyond that healthy extent so in the future I would pay attention to this I were them. It’s not a bad thing to come up with more original things… The opening theme of the closing Rivers of Blood anyway strongly reminds of DISMEMBER, first I thought it to be a cover of the song Dismembered but it turned out to be an own track where the well-known theme was changed a bit but the similarity is a bit too much. here.. The sound also aims to be the chainsaw Sunlight-production and they achieve that well. On hand had, they should weed out the too obvious influences since if we have a Like an Everflowing Stream, or Left Hand Path in our record collection, why would we need another? Their own ideas also show towards the Swedish line but fortunately there are quite some good ideas so they aren’t a lost band! I’m not saying the entire record is flawless and would generate such a cathartic experience like any of the mentioned Masterpieces but all in all they came up with a good bunch of tracks.

I also like the genre they are playing but for the future a bit more originality would be cool. So now it’s a very strong stylistic exercise but due to the quality I gave a relatively high rate. Those disappointed with the latest ENTOMBED stuffs try this by all means!

Tracklist:

1. Frozen Epitaph
2. Internal Misery
3. Morbid Derangement
4. Contamination
5. Death Will Remain
6. Homicidal Epitaph
7. Impule to Kill
8. Life Deploration
9. Enthralled by Pain
10. The Depths of Inhumanity
11. Intro/Rivers of Blood

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek