Lemezismertetők

FÄUST – Death From Beyond

A francia Fäust zenekar bemutatkozó lemeze múlt év decemberében jelent meg. A név mögött egyetlen név áll, a mindenes Michaël Hellström. A lemezt hallgatva kissé furcsa ez a magányosság, mert nem egy elmélyedő vagy esetleg kísérletező zenét hallunk, hanem egy lendületes és dallamokat sem nélkülöző black (death) metalt. A Dissection zenéje áll hozzá közel, vagy a mai csapatok között a Thulcandra. Igazi csapatmunkának tűnik.

A bő fél órás album nem ad helyet üresjáratnak, a When Death Spawns Fire a rövid bevezető riffek után már szélvészsebes vágtába kezd. A verzék is fogósra sikerültek, igazi refrén nincs is, de egyáltalán nem hiányzik. A szólók nem gitárnyűvések, hanem dallamot játszanak. A megoldások ismerősek, de nagyszerű a dal, kellemes hallgatni (hóviharban). A folytatás (And All Its Evil) minden átmenet nélkül jön. A fogósság marad, de szigorúbb lesz a zúzda. Kezd gyanússá válni, hogy a dalok szakítanak a hagyományos felépítéssel. Ismét nincs kimondott refrén, de a versszakok kellően dallamosak, hogy akár ezt a szerepet is betöltsék. Hagyományos értelembe vett gitárszólókat sem találni, riffelés és dallamjáték veszi át a szerepét. A Throne of the Damned visszavesz a tempóból. Igazából középtempó, az a lendületes, hajlóbálós fajta. Itt már kapunk egy kis szólót a középső hangulatnövelő részben és a végén.

Ennyi pihenés elég is volt, ismét száguld az egyszemélyes gépezet a To Death and Beyond-ban. Nem is pihen meg, csak a dal végén, ami szépen átvezet az Unhallowed Souls-ban, ami szokásos sodrásával hasít. A verzék alatt feszes ritmus, majd egy hagyományos értelembe vett refrén következik, némileg visszafogva a lendületet. A középrészben a riffelés alatt hangulatkeltő dallamok bejátszása van, ezt sokszor alkalmazza Michaël Hellström a lemezen, többször, mint a szólókat. Rövid akusztikus átvezető (Ashes) után jön a Night Eternal. Lassú sodrással indul, a verzék a szövegmondás és a vánszorgás miatt feszültséggel telítődnek, amik egy kis bridgében robbannak, hogy aztán a refrénben újra visszatérjenek a vánszorgáshoz, amit a lábdob támogatása némileg felold. A szóló rész ismét könnyed, sodró.

A záró tétel épp olyan fontos, mint a kezdés, utóbbi megadja az alaphangulatot, szemben a zárással, ami a lemez meghallgatása utáni élményt fogja befolyásolni. A Hellstorm (még emlékszünk? Michaël Hellström) remek nóta ahhoz, hogy belevésődjön a lemez a hallójáratokba. A stílus alapvetően nem változik, csak kiegészül thrash jegyekkel. Emlékezetes verze és refrén párosa adja a gerincét a dalnak.

Remek albumot rakott össze Michaël Hellström vagyis a Fäust, 8 dal 35 percben, nem lehet hibázni. Lendületes, dallamos, kellő agresszivitással, nincs üresjárat. De világmegváltásról sem beszélhetünk, a megoldások sokszor ismerősek. Ha ezen valaki felül tud emelkedni, akkor remek hallgatni valót talál a dallamos black (death) műfajban, ha nem, akkor még mindig ott vannak a Dissection lemezek. Nekem ez most nagyon tetszett.

Kiadó: Black Lion Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Black / Death
Webfacebook.com/faust.metalfromhell

Tracklist:

  1. When Death Spawns Fire
  2. And All Its Evil
  3. Throne of the Damned
  4. To Death and Beyond
  5. Unhallowed Souls
  6. Ashes
  7. Night Eternal
  8. Hellstorm

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek