Lemezismertetők

FEN – Dustwalker

Kiadó: code666

Weboldal: facebook.com/fenofficial

Kiadás éve: 2013

Stílus: Post Black Metal

Brief Sum: All in all a great disc by the British guys, this can stand its place outside the underground. I for one put my faith in them, and give Dustwalker a good rating. Great work!

 

A londoni székhellyel 2006 óta működő Fen-re már elég sokan felkapták a fejüket. Gondoltam én sem maradok ki a sorból és egy-két nóta erejéig az ezelőtti „Epoch” című korongjukba bele is füleltem, de sajnos a mélyrehatóbb ismerkedés akkor elmaradt. Most viszont itt a harmadik lemezük a „Dustwalker”, melybe most végre rendesen bele tudtam ásni magamat és érdeklődve hallgattam végig a több mint egy órára duzzasztott post\black metal művet. Megmondom őszintén sokszor nekifutottam a korongnak és eléggé nehezen nyílt meg előttem a Fen sötét világa, de a végére csak egymásra találtunk. Nem véletlenül emlegetik a zenekar kapcsán a „post” jelzőt ugyanis eléggé szerteágazó a zenei világuk, mely kétségtelen, hogy a black metalból ered.

Ennek ékes bizonyítéka az első tétel a „Consequence„. Itt az alapot a gyors témák és északi ihletésű riffek alkotják és vokál tekintetében is a durvább szinte torokmetsző hangok az uralkodók. Bár már itt beszökik az összképbe egy bizonyos atmoszférikus hangulat, mely a későbbikben még nagyobb teret kap. A második tétel a „Hands of Dust” például totál ilyen. Lassan kibontakozva éri el a dal a csúcspontját melynek a végére azért szépen beindul és egy pofás kis riff is helyet kap benne. A „Spectre” aztán egy végképp elszállós darab gyönyörű dallamokkal végig lassan csordogálva lazítja el a hallgatót. Bár a „Fen” kapcsán mindenre fel kell készülni, de mentségükre legyen szólva, hogy nem kapkodnak a témák között, hanem szépen lassan vezetik át\be a hallgatót a világukba és annak ellenére, hogy sok minden keveredik a zenében az összkép még is egységes tud maradni. Aztán vége az „andalgásnak” jön a „Wolf Sun” szinte rockba hajló alapriffjeivel ismét érdekes szemszögből mutatja a zenekart de nekem bejön. A „The Balck Sound” aztán egy igazi fekete Fen gyöngyszem, borongós hangulattal akusztikus kiállásokkal. Majd a mindent felvonultató „Walking the Crowpath” zárja a lemezt. Tény, hogy nem egy könnyed és nem is egy vidám hallgatnivaló a „Dustwalker”, de az önálló arculat kétségtelenül megvan. Ami nem kis fegyvertény. Apró negatívum , hogy egy-két helyen kicsit „bealszik” a korong, de a több mint egy óra így is hamar elszáll. Köszönhető a változatos énektémáknak a mindig örvénylő folyamatosan változó zenei arculatnak, és a néha nagyon eltalált ötletes témáknak. Összességében egy kiváló lemezt készítettek az angol srácok, mely nem csak az undergroundba arathat sikereket. Én a magam részéről megszavazom nekik a bizalmat és egy jó pontszámmal jutalmazom a „Dustwalker”-t. Remek anyag!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. I. Consequence
2. II. Hands of Dust
3. III. Spectre
4. IV. Reflections
5. V. Wolf Sun
6. VI. The Black Sound
7. VII. Walking the Crowpath
8. VIII. Epilogue (special edition bonus track)


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Taake, Fen, De Profundis – Koncertbeszámoló

Cryonus

FEN – Carrion Skies

Menegroth

Fen – Menhir-Supplicant

KMZ

Fen közelgő albumának részletei

KMZ

Hot News: Atmospheric Post-Black Metallers Fen Working On Fourth Full-Length Album

KMZ

Hot News: Prog-Rockers Fen Unveil Shocking New Video for “The Glove” Latest Video from the Acclaimed Ripple Music Album, Of Losing Interest

KMZ

Hot News: Fen To Reissue Debut Album As Limited Edition Vinyl Pressing

KMZ

Fen Interjú

Menegroth

Hot News: Fen Confirmed To Support Agalloch On European Tour

KMZ

Hot News: Fen Debuts Track From Upcoming Album

KMZ

Hot News: Details and Artwork For Upcoming Fen Album Revealed

KMZ

Hot News: Fen announce Tracklist and Cover Artwork preview

KMZ

Hot News: UK Progressive Black Metallers Fen Set To First Play U.S. Date

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek