Lemezismertetők

FINSTERFORST – Mach Dich Frei

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.finsterforst.de

Kiadás éve: 2015

Stílus: Folk Metal

Brief Sum: After three years of their latest record, the seven-piece from Germany’s ancient Black Forest releases its fourth album, Mach dich frei (“Make yourself free”) on January 23rd. Their sound is more mature and unique now; the choirs, the brass and orchestral parts and the accordion melodies are really great as well as the atmospheric and elevated moments. It can be the favourite of anyone who loves epic pagan/folk black metal with songs with epic length but in my opinion Finsterforst still has some to do to create their own style, because we can still feel the strong influence of Moonsorrow in the tracks.

 

Három évvel első Napalmos kiadású, egyébként harmadik nagylemeze után a baden-württembergi Finsterforst negyedik lemeze szintén a tekintélyes osztrák kiadó gondozásában, január 23-án lát napvilágot. Három éve a Rastlos kapcsán azt írtam, hogy míg az első anyagok inkább egy epikussá turbózott Finntrollra hasonlítottak, a Rastlos egy folkosabb Moonsorrow anyagnak menne inkább el. Ugyanez igaz a Mach dich frei („Szabadítsd fel magad”) címre keresztelt albummal is, azzal a további kitétellel, hogy az új korongon több az orkesztrális, nagyzenekari elem is elődjénél. Már a Rastlosszal is kezdtek saját irányba elindulni, ez az útkeresés sikeresen folytatódik a Mach dich frei-on is, de azért még mindig erősen Moonsorrow-s utánérzése van a zenéjüknek.

A fekete-erdei hetesfogat új lemeze csak nyolc dalos, de így is egy és negyed órás, mindezt úgy, hogy a rövid intrón kívül egy rövidebb átvezető és egy hosszabb átvezető is szerepel rajta. De ezzel együtt is rövidebb tételek kaptak rajta helyet, mint az előző nagylemezen (ahol minden rendes dal 10 perc felett volt), ráadásul sokkal színesebbek, változatosabbak is lettek a zenei megoldások, viszont Schiksals End’ („A végzet vége”) negyed órája és főként a záró Finsterforst („Sötét erdő” – ez a Fekete-erdő népi neve) 24 perce szerintem továbbra is kissé felesleges elnyújtás. Az alapképlet továbbra is epikus folk black metal, viszont szerencsére ismét jelentősebb szerepet kapott a harmonika, a billentyűk pedig minden eddiginél több rézfúvós témával teszik fennköltebbé az anyagot. Emellett több helyen kifejezetten másvilági hangulatot árasztanak a szintik, például a Mann gegen Mensch-ben („Ember a humán ellen”) vagy a Sevan Kirder (ex-Eluveitie) által megszólaltatott furulyákkal és fuvolával együtt a Reise zum… („Utazás…” [a Sötét erdőbe]) átvezetőben, ami lényegében az utolsó tétel intrójának fogható fel (a címe is erre utal). A metal részek maradtak a szokásos, letisztult black/pogány metalra jellemző, nem annyira fogós, de néhol kellemesen atmoszferikus stílusúak.

A dalszövegek szokás szerint németül íródtak és a zenekarra jellemző módon a természet és a társadalomkritika áll a középpontjukban. Vokálok terén is színesedett a paletta, van néhány egész érdekes megoldás, így például a Zeit für Hass („A gyűlölet ideje”) ritmikus énekbeszéde (vagy hörgős rapje, ha úgy tetszik), illetve talán minden korábbinál több és meghatározóbb a tiszta ének és a mély kórusének, amikbe a harmonikás és szólógitáros mellett a már említett vendég, Sevan Kirder is besegít. Persze a főszerep továbbra is Oliver Berlin frontember blackes károgásáé.

Összességében úgy érzem, a csapat kezdi megtalálni saját útját, a kórusok, a fúvós(nak álcázott szintetizátor)ok és a harmonikamelódiák kifejezetten erősek és a lemez hangzása is teljesen rendben van, mindezek mellett azért még van mit tenni az egyedi stílus kialakításáért. Teljesen szubjektív vélemény, de míg a Rastlos borítója nagy kedvencem volt, a Mach dich frei-é nem igazán nyerte el a tetszésemet, bár kétségkívül megragadja a lemez(cím) mondanivalóját. Aki élőben szeretné megtapasztalni, hogy szólnak az új nóták, annak sajnos egyelőre német nyelvterületre kell mennie, márciusban például a Paganfest turné bővített koncertjein lép fel a csapat, hozzánk legközelebb Bécsben, március 28-án.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Abfahrt
2. Schicksals End’
3. Zeit für Hass
4. Im Auge des Sturms
5. Mach dich frei!
6. Mann gegen Mensch
7. Reise zum…
8. Finsterforst

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

FINSTERFORST – #YØLØ EP

ST. Toma

Finsterforst – Mach Dich Frei (Official Video)

KMZ

Hot News: Finsterforst – On Tour

KMZ

Hot News: Finsterforst – Rastlos Rau Tour 2013

KMZ

Hot News: Finsterforst – New Album & On Tour

KMZ

FINSTERFORST – Rastlos

ST. Toma

Finsterforst Interjú

pagangoddess

FINSTERFORST – …Zum Tode Hin

pagangoddess

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek