Lemezismertetők

FIRESTORM – Web Of Deceit

Kiadó: Copro Records

Weboldal: www.firestorm.it

Kiadás éve: 2008

Stílus: Melodic Rock / Progressive Metal

 

 

 

Manapság, dallamos rock/heavy metal körökben szinte minden kiadványt a progresszív jelzővel tüntetnek ki. Ha abból indulok ki, hogy a progresszió (és így értelemszerűen a progresszív) fejlődést, haladást, fokozatosságot (azaz fejlődőt, haladót) jelent, akkor az olasz csapat ennek szöges ellentéte.

Nem akarom lerántani róluk a keresztvizet, de azt hiszem mindennél beszédesebb, hogy 2000-ben történt megalakulásuk után csak tavalyelőtt jelentkeztek debütáló lemezükkel. Nem hiszem, hogy kizárólag a tagcserékre fogható, hogy nyolc évbe került a bemutatkozó korong elkészítése. Az utóbbi napokban, hónapokban hallgatott anyagokhoz (pl. Day Six, Dreyelands, Firecracker) képest ez a lemez a fasorban sincs, a Firestorm csak jelenthet a zárójelben említett zenekaroknak, a nagy elődökről már nem is beszélve. A ’80-as években is nehezen eladható dallamos rock/heavy metal hallható a Web Of Deceit-en, a zseniális írói vénát, dalszerzői képességet, adottságot semmi sem támasztja alá. Ráadásul sújtja az összhatást, hogy Riccardo Curzi énekes nem egy kimondott hangszálakrobata és a többiek sem váltják meg a világot. Sokkal inkább a neoklasszikus világhoz érzem közelebb a korongot, elsősorban Manuele Pesaresi és Moreno Baldoni gitárosok játéka miatt, konkurenciát azonban nem jelentenek az ismert és elismert hathúros zseniknek, művészeknek. A ritmusok és a riffek mellett menetrendszerűen érkeznek a billentyű- és zongoratémák, itt-ott némi súlyosságot is próbálnak belevinni a dalokba (pl. a Hammond orgonát felvonultató Tempus Fugit-ban vagy a kevés speed résszel kombinált Shadows In My Mind-ban), de ez sem menti meg az anyagot. Riccardo hangja a lemez közepe táján kifejezetten zavaróvá, idegesítővé válik, a magasak kiéneklése komoly erőfeszítéseket követelnek tőle. Két instrumentális felvétellel (Cold Hand In A Warm Heart, Neverending Course Of Time (Part 1 – Impulses Of The Heart)) és egy balladával (Neverending Course Of Time (Part 2 – Walls Of The Past)) egészítik ki repertoárjukat, mintegy megfelelni kívánva a stílus által előírt követelményeknek.

Semmiképpen sem egy korszakalkotó kiadvány a Web Of Deceit, még a „tizenkettő egy tucat” jellemzés is hízelgő számukra. A mai lemezdömpingben ez a teljesítmény nagyon kevés, ha nem tudnak és fognak változtatni, lehúzhatják a rolót. Komoly jövőt nem jósolok nekik.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Cold Hand In A Warm Heart
2. Angeldevil
3. Falling Into Alienation
4. Tempus Fugit
5. Neverending Course Of Time (Part 1 – Impulses Of The Heart)
6. Pictured By The Moon
7. Salome
8. Beyond Every Rational Thought
9. Shadows In My Mind
10. Neverending Course Of Time (Part 2 – Walls Of The Past)

Pontszám: 5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek