Lemezismertetők

FOLK STONE – Briganti Di Montagna (demo)

Kiadó: –

Weboldal: www.folkstone.it

Kiadás éve: 2007

Stílus: Folk / Medieval metal

 

 

 

 

Az olasz Folk Stone 2005-ben alakult, és levelük szerint folk metált szerettek volna játszani az In Extremo, a Corvus Corax, a Schelmish és a Subway to Sally stílusában. Ez teljes mértékben sikerült a nyolctagú zenekarnak.

Tipikus középkorias folk metált hallhatunk ezen a húszperces, öt számot tartalmazó demón. A nóták sohasem lépnek ki a középtempóból, a folk jelleget és a dallamokat pedig döntően a skót duda és a breton trombita hozza. A megszokotthoz képest változatosabban használják e hangszereket, nem csak egy-két egyszerű dallamot ismételgetnek. A nóták lendületesek, remekül vannak megírva, és a zenészek is jól össze tudnak dolgozni. A gitár és a ritmusszekció inkább a háttérben marad, de megbízhatóan biztosítják a zene ritmusát. Külön említést érdemel az énekes, mert bár az In Extremo-s Michael Rheinéhez hasonló stílusban énekel, jobb hangja van. Leginkább csatakiáltásra emlékeztetően, de dallamosan és magabiztosan énekel, ami nagyon jól passzol a zenéhez. Érdekesség, hogy – a stílusban szokatlan módon – a szövegek olaszul íródtak. Ez cseppet sem zavaró, ez a könnyedebb nyelv meglepően jól illeszkedik az életerős, jókedvű muzsikához.
A hangzás kiváló; telten, arányosan szól minden. Ez különösen figyelemreméltó, hiszen a Folk Stone esetében egy demóról van szó, ráadásul a legelsőről. Szóval látszik, hogy igényes bandáról van dolgunk, mivel ez a hangzás egy sokadik stúdióalbumnak sem válna szégyenére.

Kritikaként csak a kissé egysíkú tempót említeném – egy teljes hosszúságú albumra majd fölkerülhetne néhány pörgősebb, “bulizósabb” szám is -, valamint azt, hogy egyelőre még nagyon nyilvánvalóak a hatások. Az eredetiség teljes hiányáról nem beszélnék, mert már most van néhány biztató, az önállósodásra utaló jel.

Első hangzóanyagnak ez kimagaslóan jó, a pontszámot úgy adom, mintha már teljes hosszúságú album lenne. Remélem, fogunk még hallani erről az együttesről, és főként hogy fel fog rájuk figyelni valamelyik kiadó (efelől egyébként nincs kétségem). A promo levél szerint sokat koncerteznek, és a fellépéseket tűzjátékkal színesítik, úgyhogy igazi csemege lenne, ha ellátogatnának Magyarországra. Középkori és folk metál fanok mindenképp szerezzék be, nem fognak csalódni!

Tracklist:

1. In Taberna (In Vino Veritas)
2. Con Passo Pesante
3. Briganti Di Montagna
4. Alza Il Corno
5. Ol Gir Del Druet

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek