Lemezismertetők

FOR THE FALLEN DREAMS – Changes

Kiadó: Rise Records

Weboldal: myspace.com/forthefallendreams

Kiadás éve: 2008

Stílus: Metal / Hardcore

 

(scroll down for English Version)

 

 

Még 2003-ban alakult a zenekar, de csak 2008-ban, tehát ebben az évben jött ki a debütalbum “Changes” címmel. A kiadójuk gondozza pl. a Drop Dead Gorgeous vagy a The Devil Wears Prada anyagait is. Ebbe a 9 számba, amennyi éppen elegendő, kapcsolatokról, csalódásokról és új kezdetekről szóló érzelmi hullámokat szőtt a zenekar, nagyon kemény riffekkel alátámasztva. Mindenképp pozitív kicsengése van a zenekarnak és a lemeznek egyaránt. Valójában a zene egy metál gyökerekkel rendelkező, melódiákkal kísért hardcore cucc, ahol megvannak a hasonló bandák jellegzetességei, erre a Misery Signals a legjobb példa. Arra is mernék fogadni, hogy keresztény bandáról van szó, ami nem baj, csak ez a megérzésem. Tehát tördelt témák tömkelegét hallhatod, viszont gyors tempót alig, kivétel ez alól a Hopeless című szám. A disszonáns, tahó beatdown témák is simán megférnek a srácok zenéjében, de a modern metal elemeket sem vetik meg, sőt sok számnál nagyon is előtérbe helyezik. Szerencsére novemberben élőben is megnézhetjük a zenekart a The Banner és a The Warriors társaságában a Corvintető területén.

Elszállás is van ezerrel, azt sem hagyták ki a dalokból. El tudom képzelni, hogy ez a 9 szám rengeteg ember életét, érzéseit befolyásolhatja, mert ez az anyag, kérem szépen, önmagáért beszél. Ok, tény, hogy hardcore/metal, meg lehetséges, hogy sok klisét is tartalmaz, de mint korábban már mondtam, egy újabb generáció, stílus van kibontakozóban, ahol a For The Fallen Dreams simán megfér. Már a kezdő nótánál lehet tudni, hogy jó dolgok fognak történni ebben a bő fél órában. Egyből kapod a melódiákat és a kemény groove-os témákat. Újból és újból meg akarod hallgatni ezeket a remek számokat, melyeket a banda összehozott, mert iszonyat erős a lemez, mindegyik szám kiváló, s egységes színvonalat képvisel. Természetesen a soundra sem lehet panasz, mert erre mindenhol ügyelnek a hozzáértő emberek. Azt is mondhatnám, hogy az ének végig ugyanolyan, tehát üvöltős, de a zene akár lehetne sok helyen emo is, mert, hát sok szívfacsaró téma üti fel a fejét, nem is egy helyen. Bár Chad Ruhlig csak üvölt, de nem akárhogyan teszi, szerintem abszolút jól teljesít.

Sok csúcspont van a lemezen, de az ének nélküli címadó számban azt kell, hogy mondjam minden benne van, amiről ez a lemez, illetve a zenekar szól. Ez egy elszállósabb tétel, de vannak benne kemény grooveok is, ugyanúgy, mint a többi számban. Az utolsó szám, a Through Looking Glass tökéletes katarzis, teljes hidegrázás. A kezdőtéma alapból hazavág, szóval nem menekülhetsz előle. Csekkold le a bandát, s élőben is nézd meg őket novemberben.

—————-

ENGLISH VERSION:

The band was already formed in 2003, but their first album has come out only now in 2008, under the title “Changes”. Their label features bands like Drop Dead Gorgeous or The Devil Wears Prada. These 9 tracks are just enough and they are about things like relationships, disappointments and new beginnings, underpinned by very heavy riffs. At any rate, both the band and the album have a positive moral. The music is in fact HC stuff deeply rooted in metal, full of melodies, with the characteristic of similar bands, to which the best example is Misery Signals. I bet this is a Christian band, what I don’t mind, but that’s my hunch. So you can hear tons of twisted chords, but barely fast pace except the track “Hopeless”. Dissonant, beastie breakdown themes also have their place in the music, yet they don’t dismiss modern metal elements either; what is more, they are in the foreground in many tracks. Fortunately, they can be seen with The Banner and The Warriors at the Corvin Tető (Corvin Roof) in November.

There are many airy parts too; they are not missing from the songs. I can imagine that these 9 tracks influence lots of people’s lives and feelings because this material, I stress, speaks for itself. OK, it’s a fact that it’s HC/metal, and probably it contains a lot of cliché, but as I claimed earlier, a new generation and style is being born, and For the Fallen Dreams does have a place in it. You know right at the beginning song that something good is about to come in the following broad half hour. You immediately get the melodies and fast groove themes. You want to hear these excellent songs again and again, since the album is incredibly strong, the songs are all outstanding, one by one, and they are at the same high level. Of course there can be no complaint about the sound; the experts were there to take care about this. I could say that the vocals are just the same throughout – harsh -, but the music is kinda emo at many places, because there are some melodramatic themes here and there. Although Chad Ruhlig is only roaring, he is not average; I think he performs absolutely nicely.

There are many highpoints on this album, but I have to say that the instrumental title track has all this release and band is about. A more airy piece, but there are the tough grooves as well as in the other tracks. The last track, Trough Looking Glass, is a perfect catharsis, total cold shivers. The starting theme already kicks ass, there’s not escape. Check this band and see them alive in November.

Tracklist:

1. Brothers in arms
2. New beginnings
3. Hopeless
4. Last dying breath
5. Never again
6. Changes
7. Vengeance
8. Falling down
9. Through the looking glass

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek