Lemezismertetők

FOREFATHER – Last of the Line

Kiadó: Metalhit.com

Weboldal: www.forefather.net

Kiadás éve: 2012

Stílus: Black / Viking metal

Brief Sum: Forefather has gradually got farther from their black metal root throughout the years. Their albums are getting clearer. However this means they offer less excitement as well but they have some great sense for composing. Just listen to The Downfallen or Chorus of Steel. Fortunately they grant us with songs like Spears of Faith or Shadows of Dead which both represent the harder line of which I could tolerate much more on the album. Though I expected a bit dirtier album I have to admit the album is full of great songs.

Az angol Forefather a kezdeti időkben black metalon alapuló folkos zenéjével tűnt fel a színen. Az elkövetkező évtizedben a lemezek sorával a durvább hatások háttérbe szorultak, és elérve a hatodik műhöz, a Last of the Time-hoz már csak nyomokban leljük fel az ősi izgalmas időket. A zenekar két folk fanatikus úriembert takar, Athelstant és Wulfstant.

Az első hangok már előre vetítették, milyen irányban halad a csapat. Nekem egyből a Tyr -féle viking metal ugrott be. Ez a párhuzam többször megjelenik, a dallamok, a tiszta ének és az egészből áradó hangulat miatt. A lemez első felére leginkább ez jellemző. Azért megcsillannak a blackes jegyek is, de inkább csak utalás szerűen. Ilyen a Last of the Line, ahol bár nagy a lendület, a gyökerekre leginkább a verzében a tiszta és morcos ének párbeszéde utal. Ez utóbbi énekhang sokszor feltűnik, de hangulatában nem befolyásolja az albumot. A retek távol marad, a tisztaság a jellemző.

Több helyütt még meglepőbb párhuzamot vélek felfedezni. Sok dal egyszerű metal elemekkel variál. Chorus of Steel, már a címe is gyanús, a kezdésekor Manowar, később Hammerfall képzelhető bele, de mindezek ellenére hatalmas, sodró refrénnel rendelkezik, az izgalmasabb dalok közül való. A Manowar lehet nem véletlen, mert ami az elején csak sejtés a végén széles vigyorral bizonyosodik be, méghozzá a The Downfallen című nótában. A kezdő énekhanggal, ha nem is Eric Adams-i magaslatokba szárnyal, mindenképpen a nyomdokán indul el. A hang tisztasága és hősi dacos volta erre utal. A nóta a refrén miatt klasszikus értelembe vett slágernek tekinthető.

Up High kezdése meg a basszus és elektromos gitár játékának köszönhetően Iron Maidenes. Látszik a vikingek messze eveztek gyökereiktől. Talán túlságosan is messze, mert a By Thy Deeds már túlságosan is nyugis tétel. Hiányzik belőle a tűz, hiába van minden a helyén, nincs súlya a dalnak.

Aztán elérkezünk a Wydra Gesceaft mesélős, egy riffre épülő közjátékához, és onnan kicsit megváltozik a helyzet. Egyre több olyan megoldás bukkan fel, ami a kéttagú formáció gyökereire utal. Eleinte csak óvatos utalások a Doomsday Dawns-ban, majd a Shadows of the Deadben már rendesen odalépnek neki, és végre olyan dalt hallani, amilyennek szerintem a teljes lemeznek kellett volna lennie. A refrénben azért még visszatér a nyugis ének, hatalmas nagy ívű dallammal. Érdekes módon a hangulat továbbra sem válik borulttá. Ennek a vonalnak a csúcsa a Spears of Faith, ahol nincs kegyelem, ledarálnak mindent. Itt már nincsen feloldást adó tiszta rész, csak kapkodós kegyetlenkedés.

Tudom, hogy a Forefather már egy ideje messzire sodródott attól az izgalmas stílustól, ahonnan indult. Talán ez a fejlődés útja. Lehet, ha nem váltanak, akkor egyek lettek volna a blackes folk csapatok között, így meg egyé váltak a viking folkos éra harcosai közül. Ha nagyon szétboncolom, akkor kétféle stílus található a lemezen. A heavybe és a blackbe ágyazott folk metal. Számomra az utóbbi megoldás tűnik eredetibbnek, legalábbis a megvalósítást hallva, az előbbiből Dunát lehetne rekeszteni. Mégis elismeréssel kell adóznom a remekül megírt daloknak, jól eltalált refréneknek. Hiába százszor járt ösvények, mégis el lehet tévedni benne. Ha új megoldásokat nem is, de izgalmas dalokat tud mutatni a Forefather.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Cometh the King
2. Last of the Line
3. Chorus of Steel
4. By the Deeds
5. Up High
6. Wolves of Prayer
7. Wyrda Gesceaft
8. Doomsday Dawns
9. Shadows of the Dead
10. Spears of Faith
11. The Downfallen
12. Into the Rising Sun

Pontszám: 7.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek