Lemezismertetők

FOREST OF SHADOWS – Six Waves Of Woe

Kiadó: Firebox Music

Weboldal: www.forestofshadows.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Doom metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

Hogy Niclas Frohagen milyen nagyszerű ember is, az hamarosan kiderül. 1997-ben megalapította a Forest Of Shadows-t, mint solo projektet, majd különböző session zenészekkel 2 demó és 2 promo anyagot rögzített, melyeken már érezhető volt a zsenialitás. 2004 őszén megjelent az első album a Departure, ami óvatosan fogalmazva is remekre sikeredett. A most megjelent Six Waves Of Woe lemezről sem nyilatkozhatok gyengébben.

Kezdésként a Submission kápráztatja el a hallgatót. Mély melankóliája olyan sivárságot és sötétséget eredményez, hogy ilyet csak a legnagyobb neveknél szokott érezni az ember. Pl. Katatonia, Opeth, Shape Of Despair. A hangzás kiváló és én úgy érzem Niclas sok évi munkája csak most érett be igazán.
Nagyon gyászos a hangulat, szinte sírni, remegni érezzük magunkat. Lassan vonszolja, húzza magával a kínos szenvedélyt. Olyan mint ha reményt vesztve, próbálkoznánk az utolsó lehetőséggel, amiben talán már nem is bízunk.

A Selfdestructive hangulatában nem sokban különbözik, de nyilván aki ilyet hallgat, az tudja, hogy ez a zene nem a változásokról és a sokszínűségről kell hogy szóljon. Viszont megjegyezném, hogy érdekes vizuális hangokat is hallhatunk, ami szépen kíséri és még érdekesebbé teszi a zenét. Niclas hangja kifejezetten tetszik. Ismét a Katatoniát említeném, meg Renkse hangját. Remekül előadott dalok. Mélyebb hörgést, és tiszta éneket hallhatunk, ami egyféle depresszív hangulatot áraszt. A gitárok hosszas vontatott témáiban, megbújik mindig egy-egy fülbecsengő dallam, és itt már úgy érezzük, teljes a keserűség. Maximálisan érezhető a fájdalom, a szenvedés és a gyötrelem.

A Detached-ben és a Moments in Solitude-ban folytatódik az elhagyatott ösvényeken kóválygás. Rengeteg érzés bújik meg a szerzeményben, Niclasnak maximálisan sikerült beléjük adagolni az összegyűjtött fájdalmakat. A lemez hátralévő két szerzeményében sem csökken a minőség, de ez az egész albumra igaz. Mind a hat szám hibátlan és profin előadott. Ez egy minőségi album, és remélem sokan megismerik ezt a muzsikát, mert vétek lenne, ha ez valakinek kimaradna az életéből.

—————————

ENGLISH VERSION:

All I can say is that Niclas Frohagen is such a great man. He established Forest Of Shadows in 1997 as a solo project, and he recorded 2 demos and 2 promos with session musicians and those were already a work of a genius. The first album “Departure” was released in the fall of 2004 which was absolutely awesome. This recent release “Six Waves Of Woe” is just as strong as his previous works were.

It starts with the enchanting “Submission”. Its deep melancholic and barren darkness reminds me of the greatest bands such as Katatonia, Opeth or Shape Of Despair. The sound is excellent and now we can say that the work of Niclas is well-matured.
The atmosphere is funereal, we are always about to cry and judder as it drags us slowly with this uneasy feeling. It’s like when we hopelessly grab our last chance that we don’t even trust.

The atmosphere of “Selfdestructive” is not so different but it doesn’t have to be, this music isn’t about diversity. However, we can hear some interesting “visual” sounds here which makes this music greater. I really like Niclas’s voice, it reminds me of Renkse from Katatonia a bit. Beside the clean vocals we can hear deep growls also which makes the atmosphere more depressive. We can hear some memorisable melodies within the long and slow guitar themes and there we can feel the pain, suffer, bitterness and sorrow absolutely.

We continue our journey on the abandoned paths in “Detached” and “Moments in Solitude”. These tracks are full of feelings, Niclas made two absolutely painful songs. The quality of the last two songs is also high and it’s true for the whole album, each song is perfect and well-performed. It’s a high-quality album which is highly recommended for everyone, you should also not to skip this effort!

Tracklist:

1. Submission
2. Selfdestructive
3. Detached
4. Moments in solitude
5. Pernicious
6. Deprived

Pontszám: 9.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek