Lemezismertetők

FÖRGJORD – Sielunvihollinen

Kiadó: Hammer of Hate

Weboldal: –

Kiadás éve: 2012

Stílus: Black metal

Brief Sum: This Finnish band has created an orthodox – or, if you like, ‘true’ – black metal disc, which will not disappoint the fans of the genre.

 

Az az igazság, szeretem, ha tájékozott vagyok a zenekarok múltjáról, legalábbis azokról amelyek anyagairól írok. Értelemszerűen nem a biográfia részletes ismertetése a célom, csak címszavakban meg szeretem említeni, hogy mit kell / érdemes tudni a szóban forgó együttesről.

Sajnos a finn Förgjord esetében minimális információ állt rendelkezésemre. Mindösszesen annyit sikerült kiderítenem, hogy régi motorosokról van szó, hiszen 1995-ben alakultak Brightness Of Darkness-ként, melyet hamarosan Winterflesh-re, utána Iceage-re, majd 1999-ben Förgjord-ra (ez svédül leromboltat jelent) változtattak. Duó formációban (Valgrinder basszusgitáros/gitáros és Prokrustes Thanatos dobos/énekes) működnek – korábban Fullmoon basszusgitáros valamint Hypnos dobos is megfordultak a zenekarban -, amely két demót, egy válogatást, egy split kiadványt és egy lemezt tud maga mögött, de szerepeltek a  –  az Azaghal-hoz hasonlóan – Helvetin Musta Peto kompiláción is.

A Sielunvihollinen nyers black metalban fogant. Egyszerű riffekből, basszus- és dobtémákból építkező szerzeményeik visszanyúlnak a korai Darkthrone és Carpathian Forest világához, ugyanakkor nótáik nemcsak a szélsebes pusztítás jegyében íródtak, dallamokkal, harmóniákkal, doom-os váltásokkal vértezik fel azokat. Hallható, hogy az említett norvég csapatokon kívül a Celtic Frost is hatott rájuk (Musta Lintu, Sielunvihollinen), színező jelleggel a Niin Lihassa Kuin Veressä-ban orgona hallható, míg a Sudeksi Syntynyt és a Viimeinen Myrsky tételek akusztikus részeket vonultatnak fel. Kakukktojásként a Tulilahti 1959 említhető meg, ez egy laza, szellős darab, némileg ki is lóg a többi felvétel közül. A hatások utalnak a korong hangzására is, koszos, nyers, necro megszólalással bír a lemez.

Az ortodox – ha úgy tetszik true – black metal szellemiségét ápoló korongot készített a finn csapat, amely a műfaj rajongóinak nem okoz csalódást.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Suokaste (intro)
2. Ei Kuoleman Arvoinen
3. Musta Lintu
4. Niin Lihassa kuin Veressä
5. Tulilahti 1959
6. Sudeksi Syntynyt
6. Sielunvihollinen
7. Viimeinen Myrsky

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek