Lemezismertetők

FRANTIC AMBER – Burning Insight

Kiadó: FA Sweden / Bertus

Weboldal: www.franticamber.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Death Metal

Brief Sum: The recognition for the band is not by chance, since they have put together quite an exciting record. The songs lying low in the middle are pretty okay on their own, but putting them between the muscular starting and ending parts doesn’t do them any good. What I liked about the album were the classic heavy solutions occasionally appearing – they are not clinging desperately to death metal. The dynamism hidden in the female vocalist’s voice and the crazy pace of the drummer were the two things that had a great effect on me, although there were noteworthy parts on each instrument. What is evident is that the group is well put together with an exceptionally great talent for songwriting, so I can say I have found a new favorite for myself, and I’m looking forward to the follow-up.

 

A Frantic Amber egy 2008-ban alakult dallamos death metalt játszó svéd csapat. Az, hogy svéd a banda, inkább a főhadiszállásra utal, ugyanis az énekes dán, az egyik gitáros Japánban született, a dobos kolumbiai, a másik gitáros és a basszeros viszont svéd. Az igazi különlegességet viszont az adja, hogy a dobos kivételével fiatal lányokról van szó.

2012-ben a Svéd Wacken Metal csata győztesei lettek, majd a Svéd Rock Fesztival és a Wacken Open Air és a Svéd Nemzeti Rádió díjait kapták meg. Ezeknek köszönhetően bejárták a környező országok koncerttermeit. A sikerek ellenére, vagy a sok elfoglaltságnak köszönhetően, a Burning Insight még csak az első nagylemezük, bár volt pár kis lélegzetvételű kiadványuk. Mint ilyen esetben előfordul, az első lemezre nem csak új dalok, hanem pár, régebben már megjelent dal friss verziója is felkerült.

Szerencsére ezekkel az információkkal csak az az album megismerése után szembesültem, így tisztánlátásomat nem befolyásolta. Bocsánat kedves Hallgató, de neked már előre meg kell birkóznod ezzel.

Hiába törékeny lányok, a durvább zenék irányába orientálódtak. Az tetszett a zenéjükben, hogy nem ragaszkodnak görcsösen a death metal fogásaihoz, hanem heavys stíluselemekkel színezik a zenéjüket. Első hallgatásra feltűnik, hogy a dobos srác eszméletlen keményen püföli a bőröket. Kellett is pár hallgatás, hogy a fülem megszokja, és megtalálja a dobok helyét a hangzásképben. A játéka nagy erőssége a lemeznek.

Három részre bontanám az anyagot, nem önkényesen, az első pár meghallgatás után adódott így. A rövid intró utáni három dal elsöprő kezdés. A címadó Burning Insight eszelős ütemei és dallamai az utolsó Arch Enemy lemez jobb pillanataira emlékeztet. Erre készült egy klip is mindenféle horrorfilmes utalással. A Bleeding Sanity jóval nyugisabb, mint a kezdés, az a típusú dal, aminek előbb emlékezünk a jól megírt verzéjére, mint a refrénjére. (Szintén készült hozzá klip.) A Solar még inkább rátesz a nyugira, mégis idővel ez a dal lett az egyik kedvencem, ez főképp az énekesnőnek köszönhető, aki itt mutatja meg számomra leginkább, mekkora erő és dinamika lapul a torkában.

Innentől számítom a lemez középrészét. Ezeknek a daloknak több időre van szükségük, hogy megbarátkozzunk velük. Ez azt is jelenti az összkép szempontjából, hogy sokáig úgy éreztem, leült a lemez. Túl sok a nyugis rész, és a Drainedben és az Awakeningben tiszta ének is került, ami szerintem kicsit fáradttá teszi az amúgy egész jó dalokat, főleg a menetelős tempóval alkotott kontrasztja miatt. Az Entwinedben ismét megjelenik a sebesség, ami örvendetes, továbbá egy jó gitárkiállás gondoskodik róla, hogy visszakerüljön az elkalandozó figyelem. A Wrath of Jugement refrénjét kísérő háttér-morgás érdekes hangulatot kölcsönöz a dalnak. (Erre is készült klip, de már elég régen, picit más felállással, dobos lánnyal.) Az Unbreakable erőssége ismét az énekben van, Elizabeth Andrews énekesnő megintcsak hangja sokszínűségét villogtatja.

A lemez végére megint tuti ütős dalok kerültek. A Self Destruction szinte thrashes verzéjével üdítően hat, a refrén pedig hamar befészkeli magát a hallójáratokba. A Ghost kezdésében mintha a Startovariust hallanám ki. Rengeteg ötlet búvik meg a dalban, főleg hangszeres szinten, talán ebben a dalban a legőrültebb a dobolás. (Erre is készült klip picit régebben, egy másik dobos sráccal.)

Érdekes dolog kicsit a klipjeik között tallózni, ugyanis más-más időszakból származnak, más felállással, és egyértelműen hallani a fejlődést; dalírás, megszólalás és előadás terén; hiszen ezek a nóták felkerültek erre a nagylemezre és így az aktuális állapottal össze lehet hasonlítani.

Nem véletlen a csapat elismerése ugyanis meglehetősen izgalmas lemezt hoztak össze. A középrészen lapuló dalok önmagukban kiragadva teljesen rendben vannak, de a bivalyerős kezdő és befejező rész közé csomagolva mégsem szólnak akkorát. Nagyon tetszett az albumban, hogy fel-felbukkantak klaszikus heavys megoldások, nem ragaszkodnak foggal és körömmel a death metalhoz. Engem leginkább az énekesnő hangjában rejlő dinamika és a dobos srác őrült tempóváltásai fogtak meg, bár minden hangszeren voltak figyelemre méltó megoldások. Az látszik, nagyon jól van összepakolva a csapat, a dalíráshoz különösen nagy tehetségük van, így újabb kedvencet avathatok és várhatok a folytatásra.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Intro
2. Burning Insight
3. Bleeding Sanity
4. Soar
5. Drained
6. Awakening
7. Entwined
8. Wrath of judgement
9. Unbreakable
10. Self destruction
11. Ghost

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek